LIVETEXT. MOȚIUNEA DE CENZURĂ a trecut. Guvernul Sorin Grindeanu a fost DEMIS
13.38 – Moțiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi. Guvernul Sorin Grindeanu a fost demis.
13.30 – Pe surse, PSD anunță că moțiunea a trecut.
13.27 – S-a încheiat votul. Au votat 248 de parlamentari.
12.43 – Deși votul ar trebui să fie secret, parlamentarii PSD și ALDE votează cu bilele la vedere.
12.40 – A început votul.
12.36 – Premierul Sorin Grindeanu revine la microfon: „Am urmărit foarte atent discursul domnului Dragnea şi mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină viitor premier nu are nici o şansă să îşi exercite funcţia, nici una. Am auzit aluzii, acuze nefondate şi insinuări. Domnul Simon are o gură foarte mare pentru că i s-a promis post de ministru. Singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute mie şi lui Ponta şi altora de către domnul Dragnea în ultimele zile. Alea sunt lucruri clare. Ce lupta a avut dl Dragnea cu sistemul în aceste luni, în afară de celebra OUG 13? A jucat cineva de aici tenis cu ei? A mângâiat cineva ghipsul sistemului că să scape de dosare? Nu am negociat cu absolut nimeni şi nu am intrat în negocieri împotriva interesului naţional. E vorba de interesul României, dincolo de un guvern sau altul. Acum câteva zile, domnul Varujan Vosganian spunea că e o idioţenie, cum adică să se voteze o moţiune? Va schimbaţi de la o zi la altă. Să ştiţi că în sala sunteţi vreo 5 premieri, 50 de miniştri, asta s-a discutat în ultimele zile. Dacă există încredere păi de ce nu aveţi încredere de vot secret? Ia să faceţi vot secret dacă există aşa o mare încredere. Sper să se încheie cu bine toată această aventură şi PSD să rămână la guvernare”.
12.33 – Din partea minorităților, Varujan Pambuccian anunță: „Nu este războiul nostru, nu ne interesează. Fiecare parlamentar va vota cum crede de cuviință”.
12.29 – Traian Băsescu (PMP): „Liviule, ceva minute în plus?”. „În 2 minute pot spune doar atât: PSD şi ALDE se dovedesc inapţi pentru guvernare. Indiferent de rezultatul votului, drumul pe care trebuie să-l luaţi e în opoziţie, dragi majoritari”.
12.25 – Varujan Vosganian (ALDE) anunță că ALDE va vota moțiunea.
12.24 – Pentru depășirea timpului alocat, Tăriceanu le-a tăiat microfonul atât Ralucăi Turcan, cât și lui Dan Barna.
12.18 – Dan Barna (USR): „E o reglare de conturi. USR nu va vota la această moţiune. Moţiunea arată eşecul guvernării Dragnea – Grindeanu”.
12.07 – Raluca Turcan (PNL):
– Acest moment developează nu doar frauda de încredere a PSD din campanie sau incompetenţa acestui guvern, ci mai ales disponibilitatea domnilor Dragnea şi Tăriceanu de a negocia orice, de a vinde interesul public. Rar a fost mai clară disponibilitatea unor lideri politici de a negocia orice. PSD e incapabil de o guvernare de tip european. Nu a cerut poporul demiterea guvernului, o cer Dragnea şi Tăriceanu, pentru a-şi pune o altă garnitură de lideri mai obedienţi şi mai servili decât guvernul Grindeanu.
– Dragnea şi Tăriceanu, PSD şi ALDE au împins România în trei crize majore în şase luni. Prima, numirea unui premier interpus, scos ca din pălărie. A doua, a fost OUG 13, care a scos în stradă 600.000 oameni. A treia, este subminarea propriului guvern. Spuneţi în moţiune că acest guvern e incompetent. Dar nu sunt miniştrii puşi de dvs? Spuneţi că domnul Grindeanu e premierul nimănui. Nu ne totuşi premierul PSD şi ALDE. Îl acuzaţi că exercită guvernarea în nume personal. Dar prima propunere că premier ce a fost? OUG 13 ce a fost? Dar afirmaţia doar eu ştiu numele premierului?
– Noi, PNL am mai spus că trebuie să ne uităm la Teleorman dacă vrem să vedem ce poate da domnul Dragnea României. Sărăcia acestui judeţ e legată de numele lui Dragnea. Cea mai mare rată a plecărilor în străinătate, cele mai mici investiţii străine din România, judeţul cu cel mai mare şomaj. Orice implicare a lui Dragnea în procesul de guvernare e toxică, indiferent de votul de azi.
– Toată această criză apare ca o reglare de conturi în stil mafiot, cu consecințe grave pentru România.
– Domnule Grindeanu, aţi sugerat că dl Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceţi un bine şi arătaţi ţării ce v-a cerut. Acesta e momentul să arătaţi că nu aţi fost complice la OUG 13. Mi-e greu să cred că veţi avea curajul. Domnilor Dragnea, Tăriceanu, Ponta şi Grindeanu, din cauza dvs România nu poate capitaliza un moment extern bun. Aţi distrus ce a reuşit dl Iohannis prin ultimele vizite, piromanii de la PSD. Gruparea Grindeanu afectează teribil proiectele de dezvoltare ale primarilor. Inclusiv subvenţiile e foarte posibil să ajungă cu întârziere. Leul se devalorizează accentuat. Nu putem fi părtaşi la reevaluarea lui Ponta, la albirea autorului practic a OUG 13 şi nici la obsesia de control absolut a lui Dragnea. Nu vom vota această moţiunea. PSD şi ALDE nu au autoritatea de a guverna această ţară.
11.55 – Liviu Dragnea și-a început discursul:
– Cu toată încărcătură zilei de azi, cu toate discuţiile, cu toate sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moţiunii înseamnă continuarea guvernării PSD—ALDE aşa cum au votat românii în decembrie. Guvernul nu a mers rău, a mers binişor, dar nu este de ajuns. Noi nu obţineam 45% dintre voturi pentru că România să o ducă mai binişor. Am preferat să luăm această decizie grea pentru a pune lucrurile la punct.
– Am devenit preşedintele PSD după un moment dificil. Partidul nostru era demoralizat iar perspectiva de a pierde alegerile locale şi parlamentare erau reale. Am renunţat la alianţa toxică cu UNPR şi am participat cu forţele proprii la alegeri. Va amintesc că în campania electorală unii care au aruncat PSD pe topogan au luptat împotriva lui. Au candidat pe listele PRU. Nu doresc să repetăm greşelile din trecut, ca lucrurile să meargă înainte oricum.
– Acum se spune că sunt prea autoritar. Sunt autoritar pentru că am vrut să respectăm programul de guvernare? Am crezut mult în Sorin Grindeanu şi îmi asum asta? Am crezut că este cea mai bună soluţie pentru noi. A ajuns acolo pentru că cele două partide au decis într-un mod statutar că trebuie să ajungă acolo. Aceleaşi două partide care acum i-au cerut să se retragă. La toate întâlnirile nocturne despre ce s-a discutat despre funcţii, despre dregătorii, despre ministere şi despre câteva afaceri, poate. S-a discutat acolo despre români, despre sănătate, despre educaţie, despre salarii şi despre pensii? La toate întâlnirile nocturne s-au promis lucruri irealizabile. L-am întrebat pe un coleg: Ce spui acasă? că ai votat împotriva românilor? Am promis că vom face alianţe doar cu românii, pentru că primul ministru trebuie să lupte doar pentru români.
– Pentru continuarea acestui program şi pentru schimbarea în bine pe care să o aducă românilor, votaţi moţiunea.
11.35 – Vorbește premierul Sorin Grindeanu:
– În decembrie 2016, chiar şidupă ce PSD a câştigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu toţii cum președintele Klaus Iohannis numeşte sau nu un premier de la PSD. Prima opţiune a PSD a fost respinsă şi acest lucru a durat două săptămâni, când România a stat fără buget şi în incertitudine.
– În ianuarie, dl Dragnea m-a rugat să fiu prim ministru. Primul meu răspuns a fost nu. După care prietenii mei din PSD, colegi care se află azi în faţa mea, aţi insistat că ar fi bine să accept pentru stabilitatea României, pentru PSD, că am experienţă, că am fost ministru, că sunt un om onest şi muncitor. Am spus da şi pentru că Dragnea mi-a promis că e prietenul meu, că mă va susţine, că facem un guvern din miniştri competenţi pe care partidul îi susţine şi care o să-şi facă treaba. Am acceptat ministriii pe care mi i-a propus Dragnea.
– La nici 6 luni, aflu brusc că guvernul nu prea îşi face treaba, că miniştrii sunt buni dar nu prea, că ţara totuşi nu e brusc în vest şi totul se baza pe o analiză pe care nu a văzut-o nimeni înainte la partid, făcută de un singur om. Era cu atât mai ciudat cu cât până în ultima clipă, la sfârşitul lui mai, dl Dragnea spunea: Mă mulţumesc toate ministerele şi ca cetăţean şi ca preşedinte PSD.
– INS şi Eurostat ne spuneau că economia merge foarte bine, că aveam cea mai mare creştere economică din Europa. Cu toate astea, guvernul trebuia analizat şi remaniat. Va spun cât se poate de deschis, eu nu înţeleg de ce suntem azi aici şi nici românii nu înţeleg asta. E loc de mai bine, da, putem să vorbim în interior, să vedem ce putem schimba. După 6 luni de la alegeri, vrem să dăm jos guvernul cu o moţiune a noastră, fără să ne ceară opoziţia, şi să ajungem iar la mâna preşedintelui Iohannis. De ce vrem asta?
– După 21 de ani de când sunt membru PSD, mă aflu în cel mai de neînţeles moment, când Dragnea depune o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern PSD. Va rog să va gândiţi foarte bine de ce ne aflăm azi cu toţii aici, cu toată România şi Europa uitându-se la noi. Şi nu mai înţeleg ceva: am făcut multe campanii electorale, dar niciodată nu am avut parte de o campanie negativă cum a fost cea pe care unele colege şi colegi din PSD au făcut-o împotriva mea. Păcat!
– Am luat decizia să nu demisionez pentru că făceam două greşeli uriaşe. Nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea şi să ajungă iar la decizia preşedintelui Iohannis. În decembrie 2015, când PSD avea o mare majoritate parlamentară, Dragnea s-a dus la Iohannis cu un premier PSD şi a fost respins şi am avut guvernare tehnocrată. În decembrie 2016 a vrut dl Dragnea să fie dansul premier, şi avea dreptate să fie premier. Dar nu s-a putut. A propus-o pe doamna Shhaideh fără să consulte partidul şi preşedintele a spus iar nu. Acelaşi lucru se va întâmplă şi acum dacă moţiunea trece, preşedintele va spune nu şi am pierdut guvernarea. Cine ne garantează că Iohannis va numi premier de la PSD? Am vrut să aud asta de la dl Dragnea şi nu ne-a dat nici o garanţie. Nu mi-am dat demisia pentru că am considerat că România se află la o răscruce: să ne întoarcem la epoca dinainte de 1989 sau să ne apărăm viitorul. Nu ţin de scaun, nu mă cred salvatorul României, dar atrag atenţia că ne putem întoarce în trecut.
– În 2007 s-a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu. Şi atunci în PSD vocea raţiunii a avut de câştigat şi moţiunea nu a trecut.
– Dragi români, mi-aş fi dorit ca azi să fi vorbit de cu totul alte lucruri, să fi invitat opoziţia să ne critice politicile publice, nu să ne certăm unii cu alţii în PSD. Ca premier, îmi cer scuze că trecem prin asta.
– M-am întâlnit cu foarte mulţi colegi de partid şi mi-au spus că am procedat corect. Felicit toţi colegii din PSD, în special pe cei din Ardeal, care au avut curajul să spună clar ce s-a întâmplat în ultimele zile şi că nu trebuia procedat aşa. Dacă nu veţi face asta, PSD se va duce în seara asta la Cotroceni să-l roage pe preşedintele Iohannis să pună premier PSD. Pe mine, că român, acest lucru mă deranjează foarte tare. În loc să îmi fac treaba la Guvern, azi dezbatem dacă dăm jos propriul nostru Guvern. Sunt convins că după votul de azi PSD nu se va rupe. Fiecare bilă pe care o introduceţi în urnă poate să facă PSD să piardă guvernarea. Să nu va fie firca! Ce credeţi că se poate întâmpla dacă veţi vota împotriva moţiunii? O să va dea pe toţi 50 afară din partid? Jocul acesta cu excluderea din partid trebuie să înceteze. Nu ajută România în nici un fel să facem 233 de concesii pe care e posibil să le plătim toţi că români.
11.27 – Parlamentarii PNL protestează în timp ce Mihai Fifor citește textul moțiunii. Ei au ridicat hârtii pe care scrie „Rușine PSD”.
11.25 – Mihai Fifor (PSD) citește textul moțiunii de cenzură.
11.24 – Cseke Attila a anunțat că grupurile parlamentare UDMR nu vor participa la dezbaterile și la votarea moțiunii de cenzură.
11.23 – În fața tribunei a apărut un bărbat îmbrăcat în costum popular. Tăriceanu a cerut ca acesta să fie îndepărtat.
11.21 – Ordinea de zi a fost aprobată în unanimitate.
11.20 – A început ședința în Parlament.
11.15 – Deputatul Nicolae Bănicioiu a precizat că nu va vota moțiunea de cenzură. „Mi se pare ceva de-a dreptul ciudat să-ți dai jos propriul guvern”.
11.10 – „Voturile nu le are nimeni, le are fiecare parlamentar în parte. Eu voi vota la vedere împotriva moțiunii. De când sunt parlamentar, niciodată nu mi-a cerut cineva să votez împotriva partidului meu”, a declarat Victor Ponta, care a adăugat că va exista un Guvern Grindeanu 2, mai bun. Ponta a avut și un dialog interesant cu o ziaristă. „Sunteți securist, domnul Ponta?”, a fost întrebarea la care răspunsul a fost: „Exact cât sunteți dumneavoastră sunt și eu!”.
11.05 – Parlamentarii PSD și ALDE vor vota cu bilele la vedere.
10.55 – Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu și i-au cerut din nou să demisioneze. „Acest lucru nu este posibil, așa că mergem la vot”, a spus Grindeanu. În schimb, Liviu Dragnea nu a vrut să vorbească despre această întâlnire, despre care a spus că a fost „o întâlnire privată”.
10.33 – La Palatul Parlamentului a ajuns și premierul Sorin Grindeanu. El se află în biroul deputatului Victor Ponta, aliatul său în această „bătălie”.
10.30 – Ședința grupurilor parlamentare reunite ale PSD și ALDE este în desfășurare. Deși nu este parlamentar, șa ședință participă și Gabriela Firea, primarul Capitalei și vicepreședinte PSD.
10.27 – Votul va fi secret cu bile.
10.25 – PMP, USR și UDMR au anunțat că nu vor participa la vot. În schimb, parlamentarii PNL vor fi în sală, dar nu vor vota. Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților, a declarat că deputații grupului au decis să voteze fiecare cum crede de cuviință.
10.20 – PSD și ALDE au împreună 247 de parlamentari, pentru ca moțiunea să treacă fiind nevoie de 233 de voturi.
Configuraţia Parlamentului:
Total parlamentari – 464
Voturi necesare pentru a trece moţiunea – 233
PSD – 221
PNL – 98
USR – 43
UDMR – 30
ALDE – 26
PMP – 26
Minorităţi – 17
Neafiliaţi – 3.
Moțiunea de cenzură a coaliției PSD-ALDE împotriva Guvernului Sorin Grindeanu va fi dezbătută și votată astăzi, începând cu ora 11.00, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.