LIVE TEXT. Klaus Iohannis, bilanț după un an de mandat. Anul 2016, dedicat educației
„Despre anul 2015 s-ar putea spune multe, iar peste ani istoricii și analiștii vor avea perspective diferite. ceea ce mi-aș dori eu ca peste timp să se spune despre 2015 e altceva: Că a început anul în care s-a început schimbarea. Este timpul schimbării. Vă invit să fim împreună în acest demers pentru a reconstrui încrederea în instituțiile democratice”, a încheiat Iohannis.
„Aștept o Guvernarea responsabilă. Executivul se află în fața unei noi provocări. Se pot derula proiecte în funcție de priorități obiective. Atitudinea reponsabilă față de banul public este linia directoare a acestui Guvern. Îmi doresc o creștere economică, una care să se reflecte în viața de zi cu zi.Oamenii aspiră la o viață mai bună pentru ei și copiii lor. Aceasta este sau ar trebui să fie finalitatea oricărei politici. O România politică știe să investească, să genereze locuri de muncă. Anul 2016 va fi dedicat unei dezbateri așezate și consistente pe tema educației din care să rezulte o viziune de ansamblu. Cred că România educată trebuie să devină un nou proiect de țară pe care să îl asumăm și să îl ducem la bun sfârșit. Educația va fi fără îndoială o temă specială”, a mai spus președintele.
„Acum 26 de ani, schimbarea a început la Timișoara. Democrația s-a câștigat prin jertfă de sânge. Nu doar o dată pe an, în Decembrie, nu doar cu ocazii speciale, ci zi de zi trebuie să ne amintim acest lucru. Astăzi, la 26 de ani cel mai bun mod de a onora acel sacrificiu este să reconstruim încrederea. Reconstrucția încrederii este tema pe 2016. În actul politic, în partide și în cei care le reprezintă. Mă fac astfel purtătorul mesajului de înnoire. Greul acestei misiuni revine partidelor. Cred într-un sistem în care stânga și dreapta sunt reprezentate, în care există spațiu pentru participare. Îmi doresc ca atunci când se gândesc la politică, cetățenii să nu o asocieze cu minciuna, corupția. Cetățenii trebuie să perceapă politica ca un spațiu onorabil. Pentru toate aceste va fi nevoie de voință și deschidere din partea partidelor politice consacrate. Reconstrucția încrederii va mai presupune ceva. Să recunoaștem lucrurile și să păstrăm ce funcționează. Dacă nedorim o construcție durabilă va trebui să evităm capcana lui. Să nu ne condamnăm instituțiile pentru culpa individuală și să respinge tentația. Am convingerea că românii vor deveni înțelepciune și echilibrul”, a mai precizat Iohannis.
„Cea mai tragică concluzie a anului 2015, se numește „Colectiv”, evenimentul care a îndurerat o națiune întreagă. Într-un moment sau altul am ridicat din umeri a neputință și am ajuns să le tolerăm. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării. Cea mai dură concluzie este aceea că pur și simplu „Corupția ucide”. O a doua lecție este „legea schimbării”. Vorbim de o schimbare profundă a politicului. Între politic și societate, între clasa politică și cetățeni, nu are voie să existe o prăpastie. Marea miză e reconstrucția încrederii în politică”, a mai declarat președintele.
„În același timp, relația privilegiată cu Republica Moldova și susținerea parcursului European al acesteia rămâne o prioritate. Am dorit să schimbăm cu totul această stare de fapt în 2015, ceea ce explică și dinamica mai mare în acest an pe plan extern. Nu în ultimul rând recâștigarea normalității a privit și pe românii din diasporă. Nu este o lege perfectă, probabil că vor fi reguli de îmbunătățit”, a explicat Iohannis, făcând referire la votul prin corespondență.
„Sunt convins ca Parlamentul poate să răspundă așteptărilor prin mai multă dezbatere și rigoare. Recâștigarea normalității a venit și de pe plan extern. 2015 a fost un an în care nu doar am confirmat ci am adâncit și transpus în acțiuni concrete principile externe. Acestea au avut menirea de a face legături strategice și de a ne apropia de partenerii din regiune”, a explicat Iohannis.
„România puternică în Europa și în lume, așa cum e definită, e un proiect național pe care îl contruim deja. Am trat cu toate responsabilitatea atributul promulgării legilor. Pe acest fond am recurs în mai multe rânduri la mecanismele permise de legea fundamentală. Pe de altă parte sunt dator să vă spun direct că două lucruri fundamentale încă lipsesc: dezbaterea și rigoarea. Legi importante au intrat în atenția publică abia după adoptarea lor. Nu există substitut pentru o dezbatere consistentă premergătoare adoptării unei legi. În alte situații am fost nevoit să sesizez Curtea Constituțională”, a mai explicat președintele.
„Anul 2015 a demonstrat că se poate să avem acord larg pe probleme internaționale. România și-a arătat angajamentul de a fi un stat reponsabil”, a explicat Iohannis făcând referire la majorarea bugetului apărării cu 2%.
„În plan intern prima mea promisiune a fost un altfel de a face politică în România, fără scandal, cu respect și seriozitate. Am considerat că acest lucru începe și cu președintele. Recâștigarea normalității în interior începe cu lucruri foarte simple. În doar un an a devenit deja un lucru firesc să avem consultări, să ne așezăm la masa dezbaterii: președinte, partide, societate civilă”, a mai precizat președintele.
„Am ținut să fim în fața dvs. la un an de la preluarea mandatului de președinte al României. Am vorbit atunci de la aceeași tribună despre direcțiile majore pentru România, despre schimbările de principiu pe care mi le asum în relația cu cetățenii și instituțiile”, a precizat Iohannis în deschidere.
Azi, de la ora 11.00, preşedintele Klaus Iohannis se va adresa Parlamentului. Discursul vine cu cinci zile înaintea împlinirii unui an de la preluarea mandatului de şef al statului. E posibil ca Iohannis să facă un scurt bilanţ al primului său an petrecut la Palatul Cotroceni.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.