Politic

Live Text. Iohannis: Ce soluţii găsim pentru sutele de mii de tineri fără bacalaureat?

 

Preşedintele Klaus Iohannis se va adresa, de la ora 16.00, plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Principalele declaraţii:

16:10:

„Ne aflăm la debutul ultimului an de mandat pentru actualul Parlament, un an electoral.

Apropierea campaniilor a atras adesea măsuri care să favorizeze o formaţiune sau alta, alocări de fonduri pe culoare politică, legi niciodată aplicate.

Marirea cu 50% a salariilor profesorilor din 2008 şi niciodată aplicată, legalizarea migraţiei alesilor locali, din păcate aplicată, vor ramane probabil într-o nefericită istorie a masurilor legislative cu iz electoral

În 2016 aveţi marea şansă de a face lucrurile altfel.

Vă propun un altfel de an electoral, nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul al măsurilor hazardate.

Ne aflăm într-un context în care apropierea finalului de mandat poate să însemne mai multă atenţie, mai multa responsabilitate şi preocupare de a asculta ce îşi doresc cetăţenii

Vă invit să asumam câteva mize majore, împreună: recâştigarea încrederii în politică, continuarea eforturilor în domenii în care am făcut progrese, va propun să punem câteva pietre de temelie în zona marilor sisteme publice, pe care să putem construi în 2017, indiferent cine vine la putere.

Am spus că îmi doresc ca 2016 sa fie anul în care politicul să dea un semnal clar că a înţeles aşteptările societăţii.

Alegerile sunt prima oportunitate iar partidele, cele cu traditie şi experienţă sau cele nou apărute, sunt actorii principali.

Schimbarea despre care vorbesc vizează mai cu seamă practici şi mentalitati, criterii de integritate, un mod mai inteligent şi creativ de creare a politicilor publice.

Instabilitatea legislativă în general afectează funcţionarea economiei, a societăţii şi ajunge să fie o vulnerabilitate a sistemului democratic.

Sunt preocupat de modul în care funcţioneaza ansamblul acestui stat dar vreau să transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia unei funcţionari haotice, dezordonate, în care fiecare face ce vrea şi fiecare instituţie are agendă proprie.

Există o agendă naţionala legată de parteneriatele strategice cu SUA, NATO, UE, dar şi politica de dezvoltare şi afirmare naţională.

Suntem în întarziere în a da răspunsuri unor întrebări esenţiale ale cetăţenilor. Ce facem cu marile sisteme publice, educaţie, sănătate, pensii, ce soluţii găsim pentru sutele de mii de tineri fără bacalaureat, care se integreaza greu sau deloc pe piaţa muncii? Ce se întâmplă dacă vom constata că sistemul de pensii nu mai e sustenabil?

Ce facem cu salarizarea bugetarilor? Cum gestionăm problema demografică şi cum evităm un viitor probabil în care România ar deveni lipsită de atractivitate şi ca forţă de muncă, şi ca piaţă de desfacere şi va fi slăbită în cadrul Uniunii Europene din cauza scăderii demografice?

În lumina preocupărilor pentru astfel de teme am lansat o amplă dezbatere naţională în Educaţie şi cercetare.

Chiar dacă sunt poate mai puţin spectaculoase într-un an electoral asemenea dezbateri sunt esentiale şi aşteptate de oameni.

Aveţi în mine un partener de dialog. Pe aceste subiecte avem datoria să construim pentru România şi să generam acord, dincolo de stânga sau dreapta.

Avem de gestionat provocări majore: criza migraţiei, creşterea amenţării teroriste, riscurile de securitate dinspre est, punerea sub întrebare a proiectului european fac din 2016 unul crucial pentru stabilitatea din regiune şi pentru viitorul Europei.

România e şi va rămâne o ancoră de democraţie, predictibilitate şi stabilitate de importanţă strategică la graniţa estică a NATO şi UE.

Avem responsabilitatea de a întări apărarea naţională.

Creşterea bugetuluii Apărării până la 2% din PIB rămâne esenţială.

Faptul că cele 6 noi comandamente ale alianţei în Europa de Est urmează să devină deplin operaţionale în prima parte a anului constituie un semnal evident al relevanţei zone.

În ce mă priveşte, nu voi fi un simplu spectator şi nu mă voi limita la un rol formal.

Voi acţiona în limita atribuţiilor pentru a mă asigura că parcursul pe care România a pornit e ferm continuat şi sunt respectate cerinţele de profesionalism şi integritate“.

 

15.59: Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Parlamentului, unde a fost primit de Călin Popescu Tăriceanu şi de Valeriu Zgonea.

Revenim cu amănunte


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button