Jean-Claude Juncker: „Ne lăsăm cu toții pradă depresiei? Vrem să lăsăm Uniunea noastră să se destrame sub ochii noștri?“
Recent, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a susținut discursul despre „Starea Uniunii Europene 2016“, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. În discurs, acesta a trecut în revistă realizările din ultimul an și a prezentat prioritățile de acțiune pentru anul următor. Amintim că în fiecare an, în septembie, președintele Comisiei Europene susține un discurs referitor la starea Uniunii Europene, urmat de o dezbatere în plen. Discursul de acest an va servi și drept contribuție a Comisiei Europene la reuniunea informală a celor 27 șefi de stat și de guvern, ce va avea loc la Bratislava, mâine.
Printrre altele, Jean-Claude Juncker a făcut referire și la Brexit. „Următoarele 12 luni sunt decisive dacă dorim să reunim Uniunea noastră. Europa este ca o coardă împletită din mai multe fire – funcționează numai atunci când tragem cu toții în aceeași direcție: instituțiile UE, guvernele și parlamentele naționale, deopotrivă. Trebuie să arătăm din nou că acest lucru este posibil, în anumite domenii unde soluții comune sunt deosebit de urgente “, a spus președintele Comisiei Europene.
„Cedăm în fața unui sentiment de frustrare foarte normal? Ne lăsăm cu toții pradă depresiei? Vrem să lăsăm Uniunea noastră să se destrame sub ochii noștri? Or, dimpotrivă, spunem: nu cumva a venit momentul să ne revenim? Nu cumva a venit momentul să ne suflecăm mânecile și să ne dublăm, să ne triplăm eforturile? Nu cumva a sosit momentul în care Europa are nevoie mai mult ca niciodată de un leadership mai hotărât, în loc de politicieni care abandonează corabia?“, a mai spus Jean-Claude Juncker în discurs.
„Nu putem accepta niciodată ca muncitorii polonezi să fie hărțuiți“
Jean-Claude Juncker a mai abordat tema liberei circulații și tensiunile din ultima vreme legate de discrimiare și rasism. „Noi, europenii, nu putem accepta niciodată ca muncitorii polonezi să fie hărțuiți, bătuți sau chiar omorâți pe străzile din Harlow. Libera circulație a lucrătorilor este în egală măsură o valoare europeană comună, la fel ca lupta noastră împotriva discriminării și a rasismului…
A fi european înseamnă, de asemenea, a fi deschis și a face schimburi comerciale cu vecinii noștri, și nu a ne război cu ei“, se mai spune în discurs.
Din 2004, în Europa au avut loc peste 30 de atacuri teroriste
Președintele Comisiei Europene a mai vorbit despre războaie și amenințările teroriste. „Mai presus de toate, Europa înseamnă pace. Nu este o coincidență faptul că cea mai lungă perioadă de pace din istoria scrisă a Europei a început odată cu constituirea Comunităților Europene. Sunt 70 de ani de pace durabilă în Europa, într-o lume cu 40 de conflicte armate, care produc 170 000 de victime în fiecare an“, a spus acesta.
„Trebuie să ne apărăm împotriva terorismului. De la atentatul cu bombă de la Madrid din 2004, în Europa au avut loc peste 30 de atacuri teroriste, dintre care 14 numai în ultimul an. Peste 600 de oameni nevinovați și-au pierdut viața în orașe precum Paris, Bruxelles, Nisa ori Ansbach. Așa cum am strâns rândurile în momentele de durere, tot așa trebuie să rămânem uniți în răspunsul nostru la aceste atentate. Actele barbare din ultimul an ne-au reamintit cauza pentru care luptăm: modul de viață european. Chiar și atunci când ne confruntăm cu ceea ce este mai rău în natura umană, trebuie să rămânem fideli valorilor noastre și nouă înșine. Suntem ceea ce suntem datorită societăților noastre democratice, pluraliste, deschise și tolerante“, a afirmat Jean-Claude Juncker.
Discursul integral poate fi citit aici, în limba română.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.