Politic

Întrunire europeană la BRAŞOV pe tema biodiversităţii

 

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene găzduiește în aceste zile, la Brașov, Reuniunea Directorilor în domeniul Biodiversității, în coordonare cu Comisia Europeană, Statele membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Spațiului Economic European, Agenția Europeană de Mediu și alți parteneri.

Organizatorul evenimentului este Ministerul Mediului și Dezvoltării, în colaborare cu Instituția Prefectului Județul Brașov, Consiliul Județean Brașov și Primăria Brașov. Alături de reprezentanții Guvernului României, la întâlnirea de lucru care a avut loc astăzi s-au aflat peste 40 de delegații străine din țările membre ale Comisiei Europene și reprezentanți ai Ministerelor Mediului din țările UE.

Mă bucur că avem ocazia să ne întâlnim în aceste zile aici, în România, la Brașov, pentru a discuta despre un aspect complex, despre însăși existența noastră prin tot ce ne înconjoară. Ne aflăm în unul dintre cele mai frumoase județe ale României și am deosebita onoare de a vă prezenta o părticică din frumusețea locului în care trăim, o părticică din sufletul României, care este Brașov. Parcul Național Piatra Craiului, pe care îl vizităm împreună, este doar unul dintre obiectivele reprezentative în acest sens. Încă de la naștere, interacționăm cu mediul înconjurător, cu biodiversitatea care acum, după cum ne-o arată toate studiile și analizele, este amenințată în întreaga lume, în special din cauza acțiunii umane. Acesta este motivul pentru care consider că orice eveniment, așa cum este cel de astăzi, este mai mult decât binevenit, este necesar, chiar obligatoriu să fie repetat cu regularitate, astfel încât să fie luate cele mai bune decizii la nivelul UE, pentru eliminarea vulnerabilităților care ar putea duce la pierderea biodiversității. Datoria noastră, a tuturor, este ca, printr-un front comun, să protejăm mediul atunci când facem planuri de dezvoltare a infrastructurii în orice domeniu, pentru că doar astfel ne asigurăm continuitatea pe pământ, dând șansă la viață generațiilor următoare. La nivel european avem elaborată o legislație destul de solidă în domeniul protecției naturii, dar care trebuie și respectată în practică, de noi toți. De aceea, mulțumesc tuturor pentru prezența la Brașov. Este important să existe cooperare consolidată între statele membre ale Uniunii Europene, să fie concepută o strategie coerentă și unitară de infrastructură verde pentru protecția biodiversității”, a declarat prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu.

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, l-a invitat la acest eveniment și pe jurnalistul britanic Charlie Ottley, realizatorul documentarelor „Wild Carpathia”, oaspeților fiindu-le prezentate imagini în care este promovat și Brașovul.

Ne aflăm în Transilvania, un loc binecuvântat, cu o natură minunată, cu forme de relief diverse și spectaculoase, dar și cu oameni harnici și demni. Suntem o țară cu valori, cu istorie și cultură importante. De asemenea, îmbrățișăm valorile europene și ne dorim să contribuim, cu calitățile noastre, la îmbogățirea comunității din care facem parte. Dincolo de politicile și directivele instituțiilor europene, noi trebuie să ne raportăm unii la alții ca la persoane cu valori comune, cu griji, nevoi și bucurii similare. Europa înseamnă o comunitate formată din oameni. În acest context, se înscrie și hotărârea noastră de a proteja și îngriji biodiversitatea, încercând să stopăm pierderea acesteia. Acum, la aproape 200 de ani de la debutul revoluției industriale, omul modern duce două lupte: să păstreze confortul pe care l-a câștigat și să salveze biodiversitatea pe cale să o piartă. Toți putem contribui la educarea celor din jur, în sensul protejării echilibrului naturii și, mai mult, avem șansa să luăm decizii și să aplicăm măsurile necesare pentru a determina schimbarea. Sper să găsim împreună cele mai bune soluții care să ne ajute să ne păstrăm stilul de viață confortabil fără să distrugem ceea ce ne înconjoară”, a declarat primarul George Scripcaru.

Șeful administrației județene, Adrian Veştea, i-a asigurat pe participanți de faptul că județul Brașov este un etalon pentru ceea ce înseamnă conservarea biodiversității. „Județul Brașov cuprinde numeroase rezervații și parcuri naționale, monumente ale naturii și situri Natura 2000. Ne mândrim că în arealul nostru trăiesc specii de plante și animale ocrotite de lege. Drept urmare, conservarea mediului și a biodiversității reprezintă pentru administrația județului Brașov o preocupare permanentă”, a precizat Veștea.

El a amintit faptul că, în anul 2003, România a ratificat Convenţia Carpatică, alături de alte state semnatare. Obiectivul general al Convenţiei îl reprezintă cooperarea pentru păstrarea şi dezvoltarea durabilă a Munților Carpaţi, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii populaţiilor locale şi a conservării valorilor naturale şi culturale. Aderarea la Convenţia Carpatică a creat cadrul general de cooperare în domenii diverse, precum: conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității, precum și a diversității peisajelor, amenajarea teritoriului, managementul resurselor de apă, agricultură şi silvicultură, transport, turism, industrie şi energie.

Legătura Brașovului cu Convenția Carpatică și cu domeniul biodiversității este și mai profundă, având în vedere că în anul 2017 ne-am luat un angajament ferm în implementarea prevederilor Convenției și am deschis la Brașov Platforma Comună pentru Turism Durabil – Centrul România, un organism cu preocupări constante de implementare a Protocolului pentru Turism Durabil și a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Turismului în Munții Carpați”, a mai spus președintele CJ Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button