Politic
Întâlnire la Brașov, în cadrul proiectului internațional ABRACADABRA, ce vizează „aproape zero energie”
Datorită implicării sale într-un proiect internațional de asistență pentru aducerea clădirilor la stadiul de „zero energie”, Municipalitatea Brașov va avea la dispoziție, în aproximativ trei ani, o procedură privind eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, încât imobilele să se încadreze în conceptul „consum de energie aproape de zero”.
Realizarea documentului este parte din proiectul ABRACADABRA (Assistant Buildings addition to Retrofit, Adapt, Cure And Develop the Actual Buildings up to zeRo energy, Activating a market for deep renovation – Asistenţă acordată pentru modernizarea, adaptarea, repararea şi dezvoltarea clădirilor, în vederea aducerii acestora la stadiul de clădiri energie zero, şi crearea unei pieţe a renovării capitale), finanțat de Comisia Europeană și coordonat de Universitatea Alma Mater Studiorum din Bologna.
În total, există 18 parteneri, la nivel internațional, iar Brașovul este singurul oraș din România care s-a implicat în proiect, potrivit viceprimarului Adina Durbacă.
Întâlnire la Brașov, pentru implementarea proiectului
Pentru implementarea proiectului, municipiul Braşov și-a asumat mai multe responsabilități, printre care să furnizeze informaţii şi opinii necesare realizării unor studii și să participe la întâlnirile şi la grupurile de lucru cuprinse în programul de activităţi.
Astfel, săptămâna aceasta s-a desfășurat la Brașov o primă întâlnire din pachetul de activități denumit „Capitalizarea expertizei locale”, care a avut ca subiect „Provocări și oportunități”.
La întâlnire au participat inclusiv reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care derulează alte proiecte privind eficientizarea energetică a clădirilor. Următoarea întâlnire privind implementarea acestui proiect este programată pe data de 20 iunie.
Durata proiectului este de 36 de luni, începând cu luna ianuarie 2016.
Valoarea estimată a acestuia este de 1.993.168 EURO, din care, amintim, valoarea grantului pentru municipiul Braşov este 24.075 euro.
Documentație pentru două blocuri din oraș
Viceprimarul a explicat că, „vor fi realizate documentațiile pentru reabilitarea totală a două blocuri din oraș, dar vor fi stabilite și posibilitățile de finanțare a lucrărilor. Este vizat imobilul de pe Calea București nr. 82 A, iar celălalt de pe strada Lânii nr. 42, care este un bloc de locuințe sociale aparținând municipalității brașovene. Realizarea documentației tehnice nu se va referi doar la izolarea termică, ci va stabili și dacă este nevoie de reparații la structura de rezistență. De asemenea, va fi analizată și posibilitate extinderii imobilelor”. Pentru finanțarea lucrărilor, este luată în considerare accesarea de bani europeni, după cum a explicat Adina Durbacă.
Inițiativa implicării Brașovului în ABRACADABRA aparține asociației de proprietari Calea București, care în anul 2014 a demarat discuțiile cu Universitatea din Bologna. Astfel, Brașovului i-a fost alocată suma de 24.075 euro.
„Prin implicarea în acest proiect, Brașovul se va ralia politicilor europene în domeniu. Proiectul cuprinde cinci pachete de activități, iar noi vom beneficia de un set de instrumente de lucru, politici și recomandări privind realizarea clădirilor cu un consum redus de energie”, a explicat viceprimarul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.