Politic

Inspectorii fiscali să răspundă personal pentru abuzurile comise – proiect al unui deputat USR de Brașov

Inspectorii fiscali să răspundă personal pentru abuzurile comise – proiect al unui deputat USR de Brașov. Parlamentarul braşovean Victor Ilie (USR) anunţă că a depus la Parlament un proiect de lege prin care inspectorii fiscali vor fi obligaţi să plătească personal cheltuielile de judecată şi dobânzile pentru sumele plătite de contribuabili, acolo unde s-a încălcat legea de către funcţionar. Ilie spune că unii contribuabili sunt „hărțuiți ani de zile cu procese, sechestre și executări silite fără probe concrete”, în aceste cazuri fiind vorba de abuz. De asemenea, proiectul mai prevede că cei care au de recuperat sume de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), şi aceste sume nu li se plătesc la termen, vor fi îndreptăţiţi şi la penalităţile de întârziere, nu doar la dobânzi.
Inspectorii fiscali să răspundă personal pentru abuzurile comise. Dacă iniţiativa va fi aprobată, Victor Ilie susţine că va fi trasă la răspundere nu doar instituţia, ci şi reprezentanţii acesteia, cei care întocmesc actele de control. „Fiscul în România și-a tot crescut puterile în ultimii ani. Ca orice organism cu putere în creștere, există și tendințe de abuzuri (…). Funcţionarii care au puterea pixului în mână adesea acţionează în defavoarea contribuabilului, cu încălcarea legii. Acest lucru trebuie să înceteze. (…) Proiectul ţinteşte să responsabilizeze inspectorii fiscali şi pe cei care se află în spatele actelor fiscale. Aceştia au atribuţii care trebuie să vină cu consecinţe legale, în loc de protejarea şi ocrotirea acestora după paravanul unei instituţii. Un proiect menit să instituie o egalitate între fisc şi contribuabil şi să protejeze contribuabilul”, a argumentat Victor Ilie.

Un proces cu Fiscul durează cinci ani

Inspectorii fiscali să răspundă personal pentru abuzurile comise. „Ca să ne formăm o idee, un proces în domeniul fiscal cu valori durează cel puțin 2 ani, dar, de regulă, durata lor este mai degrabă de 5 ani. Uneori poate ajunge și la 7 ani, dacă vorbim de sume mai mari de 3.000.000 de lei. Ce se întâmplă în tot acest timp cu întreprinderile? Capitalul și activitatea firmei se diminuează sau firma este, de regulă, decapitalizată. Este evident că o întreprindere care este prinsă într-un proces nu poate evolua și este nimicită de greutatea cheltuielilor care intervin în astfel de situații. Contribuabilii ajung să scoată mii de euro din buzunar pentru expertize contabile, cheltuieli de judecată. Este de la sine înțeles că, la toate aceste pierderi financiare, se adaugă timpul pierdut, descurajarea contribuabililor și a mediului antreprenorial. (…) Contribuabilii suportă de prea mult timp consecințele proceselor lungi în instanţă, repercusiunile financiare și inegalitățile create de instituție și reprezentanții lor”, mai spune deputatul USR.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button