Politic

in dezbatere – Va provoca demisia premierului Tariceanu organizarea de alegeri anticipate?

  • logomytex.png
 

Unul dintre cele mai mediatizate subiecte ale saptamanii trecute este legat de controversata demisie a premierului Calin Popescu Tariceanu, anuntata, amanata si promisa a se petrece faptic in cursul zilei de astazi. Reamintim ca dupa ce martea trecuta a declarat ca „este posibil ca alegerile anticipate sa nu mai aiba loc”, premierul Calin Popescu Tariceanu si-a reafirmat miercuri decizia de a demisiona si de a incepe procedurile pentru organizarea de alegeri anticipate. Tariceanu a spus ca isi va da demisia la intoarcerea de la reuniunea de la Bruxelles. Tot marti, ministrul Razvan Ungureanu vorbea despre „o eventuala demisie a Guvernului”, precum si despre faptul ca nu vor avea loc anticipate, chestiune pe care acum doua saptamani, chiar cu o zi inainte de a anunta ca va demisiona, a sustinut-o si premierul. Motivatia demisiei a fost faptul ca in conditiile in care au fost respinse cateva dintre actele normative privind reforma in Justitie, se impune „sa se ajunga din nou la popor”, respectiv la alegeri anticipate. Cum procedura constitutionala impune, in principal, ca membrii guvernelor care vor fi formate sa nu aiba de doua ori consecutiv votul Parlamentului, numeroase voci sustin ca este posibil sa nu se ajunga la alegeri parlamentare inainte de termen, ci doar la desemnarea unui nou cabinet, eventual condus de Theodor Stolojan. Rationamentul ar fi ca PSD, Partidul Conservator si UDMR vor sustine la vot noul Guvern, reprezentantii primului partid in asteparea cresterii in sondaje, ai celui de-al doilea constienti ca nu vor trece pragul electoral, iar ai formatii minoritatii maghiare de frica de a nu mai intra in Parlament. Va prezentam in continuare opiniile politicienilor brasoveni fata de efectul demisiei premierului, respectiv daca va genera sau nu alegeri anticipate.

NICOLAE VLAD POPA,
SENATOR PNL:
„Demisia premierului are drept scop initierea alegerilor anticipate!”
„In primul rand doresc si chiar tin sa precizez faptul ca demisia premierului Calin Popescu Tariceanu nu constituie o fuga de raspundere. Guvernul va functiona si va gestiona in continuare criza inundatiilor. In plan politic, demisia primului-ministru are, evident, drept scop initierea procedurilor pentru organizarea de alegeri anticipate. Este necesar acest lucru, pentru ca principalele forte politice din tara, PNL si PD, sa stie daca au sau nu sprijin pentru continuarea reformelor privind Justitia. Acest sprijin nu poate deveni evident decat prin votul cetatenilor!”. (C.D.)

DUMITRU PUCHIANU,
DEPUTAT PD:
„Exista si aceasta posibilitate”
„Exista si aceasta posibilitate, dar ulterior demisiei premierului sunt inca de parcurs etape constitutionale. Ar trebui ca structura noilor cabinete sa fie respinsa de doua ori in Parlament. Pe de alta parte, momentul actual, cand inundatiile au afectat jumatate din tara, iar zeci de mii de oameni se afla pe drumuri, nu ne permite sa ne preocupam de alegeri anticipate. Demisia este, insa, decizia premierului, pe care nu putem decat sa o respectam!”. (A.T.)

ATTILA KOVACS,
DEPUTAT UDMR:
„Demisia premierului Tariceanu nu conduce automat la anticipate”
„Demisia premierului Calin Popescu Tariceanu nu conduce in mod automat la organizarea de alegeri anticipate, dar este o conditie esentiala pentru declansarea lor. Personal, cred ca sunt si alte solutii pentru rezolvarea crizei politice. Se poate ca noul premier sa fie votat si sa se blocheze aceasta procedura”. (A.T.)

CONSTANTIN FAINA, DEPUTAT PC:
„Cred ca exista solutii pentru detensionarea crizei!”
„Demisia primului-ministru Calin Popescu Tariceanu nu poate avea ca efect imediat organizarea de alegeri anticipate. Eu cred ca exista solutii pentru detensionarea crizei”. (C.D.)

CONSTANTIN NITA,
DEPUTAT PSD:
„Nu cred ca este momentul pentru alegeri inainte de termen!”
„Apreciez ca nu vor fi anticipate, fiindca clasa politica are alte prioritati in momentul de fata. In primul rand, trebuie sa ne preocupam de identificarea si alocarea de resurse pentru repararea a tot ceea ce au distrus calamitatile. Apoi, trebuie sa actionam in vederea aderarii la Uniunea Europeana in ianuarie 2007 si pentru acest scop nu trebuie pierduta nici o zi. In momentul de fata tara are nevoie de stabilitate. Cred ca nici nu se justifica si nici nu este momentul pentru organizarea unor alegeri parlamentare inainte de termen. Cred ca este vorba despre setea de putere a unora si chiar de cinism politic in randul Aliantei PNL-PD! Oricum, nu este neaparat ca demisia unui premier sa genereze anticipate”. (C.D.)

OTILIAN NEAGOE, SENATOR PSD:
„Actuala putere poate conduce si la alegeri anticipate!”
„Cert este ca modul iresponsabil in care gestioneaza lucrurile actuala putere poate conduce si la alegeri anticipate. Asta, insa, cu pretul unui haos general si cu niste costuri pe care romanii vor trebui sa le plateasca multi ani de acum inainte si, ce este mai grav, ratarea aderarii la Uniunea Europeana in ianuarie 2007. Este limpede ca economia se resimte, investitorii straini pleaca din Romania si altii nu mai vin, Sanatatea, Invatamantul si programele sociale pentru batrani si tineri sunt abandonate sau se afla in criza. Este mai mult decat clar ca sunt si foarte multi oameni politici, reprezentanti ai mass-media si ai societatii civile care realizeaza riscurile unui asemenea demers, dar autoritarismul primitiv practicat de actuala putere s-ar putea sa genereze alegeri anticipate. Asta, in dispretul romanilor si al prioritatilor tarii!”. (C.D.)

NICOLAE IORGA, SENATOR PRM:
„Nu cred ca Traian Basescu va merge pe varianta anticipate”
„Desi premierul Tariceanu si-a anuntat demisia, eu nu cred ca este cazul sa se ajunga la alegeri anticipate, desi noi suntem pregatiti in acest caz. Nu vad de ce ne-am teme, pentru ca nu datorita noua populatia traieste «asa de bine». Sunt probleme in Sanatate, iar Invatamantul este la pamant. Dar nu cred ca presedintele Traian Basescu va merge pe varianta alegerilor anticipate”. (A.T.)Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button