IDEE. Potrivit unui proiect de lege inițiat de deputatul PD-L Gabriel Andronache, Încheierea proceselor-verbale de contravenție ar putea să se facă și fără martori
Deputatul PD-L Gabriel Andronache va propune săptămâna viitoare un proiect de lege privind acordarea unui mai mare grad de încredere agentului de ordine în cazul constatării contravențiilor.
Dacă va fi adoptată, legea ar urma să elimine obligativitatea semnăturii unui martor pe procesele-verbale de constatare, fiind de ajuns doar motivația agentului constatator și, dacă e posibil, pe aceea a contravenientului.
Motivația inițiativei legislative vine din faptul că s-a apreciat că agenților de ordine care constată contravenții li se cuvine mai mult sprijin din partea statului.
Mai mult, potrivit unui studiu efectuat de Camera Deputaților, se pare că așa-numita „instituție a martorului” nu este stipulată în legislația altor state europene. Practic, legea ar urma să abroge implicit textul actual al OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, care prevede că pot fi contestate oricând procesele-verbale care nu sunt girate de martori.
„Înainte de a demara o astfel de inițiativă, am purtat discuții cu conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov și cu polițiști de la secțiile din oraș – în special de la Secția 1 – și mi s-a spus că agenții au mari probleme atunci când este vorba despre întocmirea proceselor-verbale. Fie martorii refuză să semneze, fie ei nu există, iar de multe ori sunt amenințați de contravenienți să nu semneze. Această’ așa-numită «instituție a martorului» nu există în nici o legislație europeană! Este o invenție românească! În Marea Britanie, spre exemplu, încheierea unui proces-verbal nu este condiționată de contrasemnarea martorului. La fel se întâmplă și în Belgia, Luxemburg și alte state”, a precizat Andronache.
Proiectul de lege propune modificarea articolului nr. 19 din OG nr. 2/2001, în care se specifică faptul că „procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator și de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se află de față, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor. În acest caz, procesul-verbal va cuprinde și datele personale din actul de identitate al martorului și semnătura acestuia”.
Andronache mai propune ca, în cazul care contravenientul refuză să semneze procesul-verbal, agentul constatator să menționeze acest lucru într-o rubrică rezervată semnăturii contravenientului. Acesta din urmă va avea în continuare dreptul de a ataca în instanță constatările.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.