Politic

Guvernare marca PSD: Statul e dator la stat și de-aia pedepsește salariații!

 

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa se dovedește, cu aproape fiecare ocazie când iese cu afirmațiii publice, un habarnist cu ifose de mare specialist. Cea mai recentă apariție a sa a fost deunăzi, când a încercat să justifice trensferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, prin afirmația că „avem 158.000 de companii care nu au plătit contribuțiile pentru angajați în cursul acestui an. Asta înseamnă aproape 2.100.000 de salariați”. Adică aproape 50% din numărul total de angajați din România!

Aberanta cifră a fost contrazisă de consultanți fiscali și chiar de un fost șef al ANAF.

De departe, cei mai mari datornici sunt companii de stat

Jurnaliștii au făcut un demers simplu (pe care putea fără probleme să-l facă și ministrul Mișa, ori măcar să pună vreun consilier): au consultat lista datornicilor la bugetele asigurărilor sociale, publicată pe site-ul ANAF. Și au constatat că între primii 100 de datornici, adică de firme care nu au plătit contribuțiile sociale pentru angajați se numără multe companii de stat. De altfel, cel mai mare datornic la bugetele de asigurări sociale este o firmă de stat, Compania Națională a Huilei SA, cu o datorie de peste 3,7 miliarde de lei. Urmează o altă companie de stat, Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA Craiova, cu datorii de 942 de milioane de lei. Pe locul al treilea al acestui neonorant clasament figurează o altă companie a statului, respectiv Societatea Națională a Căilor Ferate Române RA, cu datorii de peste 600 de milioane de lei. Urmează alte firme de stat: Complexul Energetic Hunedoara, cu datorii de 431 milioane de lei, Societatea Națională a Cărbunelui (datorii de peste 300 de milioane de lei), Romaero SA (183 de milioane). În top 20 datornici mai figurează și alte companii și regii de stat: Regia Autonomă pentru Activități Nucleare Craiova, Regia Autonomă de Transport Public Iași, Centrala Electrică de Termoficare Iași, Societatea Națională CFR Marfă, Compania Națională a Cuprului Aurului și Fierului Minvest SA Deva, cu Filiala Bradmin SA Timișoara, Filiala Zlatmin Zlatna SA și Filiala Ariesmin Baia de Arieș SA… Practic, cea mai mare parte a datoriilor la bugetele de asigurări sociale le au companii de stat! Cum ar veni, statul e dator statului, iar pentru asta PSD, prin Guvernul Tudose, pedepsesc angajații, (în special pe cei din mediul privat) transferându-le în totalitate plata contribuțiilor sociale! Nu-i profund nedrept?    


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button