Politic

“Fuziunea cu PNL nu este o prioritate a PD in acest moment!”

  • logomytex.png
 

Liderul PD, Emil Boc, s-a aflat vineri seara la Brasov pentru a-si prezenta democratilor din sapte judete motiunea cu care va candida la sefia partidului pe 25 iunie, prin care vizeaza modificarea actualei doctrine democrate intr-una populara. Presedintele PD a acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari privind viitorul partidului pe care il conduce, dar si asupra actualei configuratii a scenei politice romanesti.

Rep.: De ce ati ales Brasovul ca loc de expunere a motiunii si care este mesajul pe care doriti sa il transmiteti participantilor la reuniune?
Emil Boc: Aceasta dezbatere interna ne permite sa prezentam motiunea Romania prospera, Romania democrata , care are doua obiective, primul fiind sa clarifice pozitia doctrinara viitoare a PD prin situarea partidului in centrul scenei politice romanesti, avand ca baza doctrina populara, si, bineinteles, aderarea la Partidul Popular European. In al doilea rand, vom dezbate metodele prin care se are in vedere asigurarea unei Romanii prospere, printr-o economie de piata functionala si prin mentinerea principiului solidaritatii active. Repet, active si nu pasive, asa cum a fost practicata de catre PSD in etapa anterioara.

Nu este vorba despre oportunism!
Rep.: Ce avantaje va aduce aceasta schimbare doctrinara pentru PD si pentru romani?
E.B.: As vrea sa precizez ca nu este vorba de o schimbare de optica! Nu este nimic altceva decat punerea in acord a doctrinei PD cu actiunea politica din ultimii ani. Suntem intr-o alianta cu un partid de centru-dreapta si in conditiile acestea noi nu facem decat sa legiferam de drept o situatie de fapt. PD este in acest moment in centrul scenei politice romanesti, iar noi nu vrem decat sa confirmam acest lucru. Avantajul major al acceptarii acestei motiuni si al pozitionarii PD in centrul scenei politice romanesti consta in faptul ca putem asigura bunastare si protectie sociala. Astfel, vom putea imparti bogatie, si nu saracie! Daca nu facem ceva, vom ramane ca pana acum, sa impartim saracie cetatenilor.
Rep.: Numeroase partide din Romania se indreapta acum catre curentul popular. Nu va este teama ca ati putea fi acuzati de oportunism politic?
E.B.: Asa cum am mentionat, Partidul Democrat nu face nici un fel de miscare istorica de cotitura. Suntem in centrul scenei politice si luam masuri de aceasta natura. Nu este vorba despre oportunism!
Rep.: Mai luati in calcul o fuziune cu PNL?
E.B.: Fuziunea cu PNL nu reprezinta o prioritate a PD in acest moment. Prioritatile noastre sunt astazi legate de Congresul extraordinar care va clarifica definitiv orientarea noastra ideologica, precum si asigurarea unui act bun de guvernare, pentru a da dovada cetatenilor ca se pune in practica tot ceea ce am promis! In rest, programul politic ramane in vigoare si va fi abordat de noua conducere legitima a partidului, dupa 25 iunie.
Rep.: Credeti ca in Romania ar putea avea loc alegeri anticipate in acest an?
E.B.: Tema anticipatelor nu constituie subiectul acestei reuniuni. Oricum, nu este o problema pe care sa o luam in calcul acum!
Rep.: Cum comentati politica fiscala practicata de coalitia guvernamentala, in contextul in care numerosi oameni de afaceri se plang ca sunt sufocati de taxe si impozite si adusi in pragul falimentului?
E.B.: Daca nici acum nu putem spune ca s-a facut un pas major catre relaxarea fiscala, inseamna ca in Romania nu s-a facut nimic! Prin introducerea cotei unice de impozitare de 16%, pentru prima data in Romania s-a luat o decizie ferma si ea a fost una de succes. Daca ne uitam doar la incasarile bugetare, pentru prima data a iesit o parte din economia subterana la suprafata, fiindca se platesc mai multe impozite si mai multe taxe. Avand acesti bani la buget, putem pune in practica si proiectele sociale la care ne-am angajat in campania electorala, respectiv reforma pensiilor si salarii decente.
Reporter: Ce parere aveti despre «avalansa» de masuri anticoruptie luate in ultima perioada, care, insa, s-a finalizat de fiecare data cu eliberarea suspectilor?
E.B.: Eu as avea o rezerva in a comenta aceste masuri anticoruptie, ca si om politic. Tot ce pot sa va spun este ca autoritatile statului ar trebui sa fie responsabile si ma refer acum la Justitie, respectiv la instantele judecatoresti si la parchete. Trebuie mai multi specialisti, pe de o parte, iar pe de alta, procurorii trebuie sa fie constienti ca, daca inainteaza un dosar in Justitie, trebuie fundamentat pe probe, iar judecatorii sa inteleaga ca sunt independenti fata de factorul politic, dar nu sunt independenti fata de lege. Reforma pe care o propunem in Justitie in acest moment intareste rolul Consiliului Superior al Magistraturii, ca organ de disciplinare a magistratilor, tocmai pentru a fi trasi la raspundere atunci cand se constata «devieri».

Proiectul autostrazii Brasov-Bors se va realiza!
Rep.: Unul dintre proiectele de investitii care reprezinta o importanta majora pentru brasoveni este legat de realizarea autostrazii Brasov-Bors. Acest proiect este, insa, unul controversat. Credeti ca are sau nu sanse de a mai fi pus in practica?
E.B.: In privinta autostrazii lucrurile sunt clare. Proiectul se va realiza! Anul acesta am reusit sa punem in buget, prin rectificare, suma de 213 milioane de dolari pentru aceasta investitie. Daca se vor identifica resurse financiare adiacente, bugetul va fi suplimentat. Lucram la realizarea documentatiei pentru un credit extern pentru aceasta autostrada. Important este ca aceasta investitie de importanta majora pentru Transilvania se va materializa in pofida greutatilor. PSD ne-a lasat cu o datorie externa de 91 de milioane de euro!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button