„Filosofia” lui Dragnea: greșesc unii, îi pedepsesc pe toți!
PSD, prin Guvernul pe care tocmai l-a schimbat, vrea să oblige firmele ce activează în România să plătească, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri, în locul celui pe profit. Justificarea a prezentat-o, firește, nu premierul, ci boss-ul social-democrat, „Daddy” Dragnea: „Companiile mari, multinaționale, pe care trebuie să le sprijinim în continuare (ce retorică ieftină! – n.m), au o cifră de afaceri de vreo 580 de miliarde de lei. Companiile românești au o cifră de afaceri de 550 de miliarde de ei. Cele care au o cifră de afaceri de 580 de miliarde raportează doar 9 miliarde profit impozabil. Celelalte, românești, care au 550 de miliarde cifră de afaceri, raportează 27 de miliarde profit impzabil. De trei ori mai mult”. Acum, ceva aritmetică mai știm și noi, nu era nevoie să ne spună dl. Dragnea că 27 e de trei ori mai mare decât 9. Dar poate că dânsul crede că se adresează doar Teleormanului rural, așa că să trecem…
Argumentația aceasta suferă. Mai întâi, de ce, oare, companiile cu capital străin raportează asemenea profit scăzut? Din cauza simplei existențe a impozitului pe profit? Sau mai degrabă din cauza legislației ce le permite umflarea prețurilor de transfer și alte artificii contabile de care companiile cu acționariat românesc nu pot uza, că altfel ar raporta și ele profituri mai mici, nu? Dl. Dragnea preferă să nu ducă analiza domnie sale mai departe, dar cred că răspunsul este evident. Apoi, înlocuirea impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri va determina multinaționalele să raporteze profituri mai mari? Probabil că nu, dar și dacă ar fi așa, pe cine ajută și cu ce?
Discursul liderului PSD este în cam aceeași linie cu cel de prin iarnă, când acuza multinaționalele că își trimit angajații la protestele contra Ordonanței 13. Și e un discurs care nu ajută cu nimic nici economia, nici societatea românească. Dimpotrivă. Poți să nu fii un suporter al multinaționalelor (nici eu nu sunt), dar nu poți nega că au o influență foarte mare asupra economiei românești și, mai ales când ești liderul partidului de guvernământ, nu le pui, pur și simplu, la index la modul general în asemenea termeni.
Și încă ceva: acuzi multinaționalele, dar pedepsești cu biciul fiscal și majoritatea firmelor cu capital autohton. Cum vine asta? Și cum se împacă măsura cu retorica naționalistă a d-lui Dragnea? Pentru că, de pildă, o afacere 100% românească, aflată la început de drum, în care acționarii au investit o grămadă de bani, ar fi taxată de PSD din momentul în care începe să producă, deci cu multe luni înainte să-și amortizeze investiția și să intre pe profit. De unde să plătească impozitul pe cifra de afaceri? Că mai are de plătit, angajații, puzderia de dări către stat, facturile la utilități și la furnizori, creditul la bancă… Apoi, o companie românească având o cifră de afaceri de un milion de euro are,să spunem, programate în 2018 niște investiții necesare pentru înlocuirea unor echipamente și dezvoltarea unui flux de producție. Ca atare, încheie anul pe pierderi contabile, dar asta nu înseamnă că fentează statul. Ce face Guvernul d-lui Dragnea? O obligă să plătească impozit pe pierdere! Adică îi trage un bocanc în nas tocmai atunci când compania are nevoie s-o sprijine. Păi, în condițiile astea, mai investește cineva?
Încă un „amănunt”: O directivă a Uniunii Europene prevede că impozitarea pe cifra de afaceri este o derogare strict pentru întreprinderile mici și mijlocii. La celelalte nu se poate aplica. Așadar, intenția d-lui Dragnea și a Guvernului pe care îl ghidonează încalcă legislația comunitară și expune România riscului unor sancțiuni. În plus, se încalcă și convenții încheiate de România cu alte state, privind evitarea dublei impuneri.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.