Politic

Faceți-vă voi mai întâi prevenție! La cap! (II)

 

Să vedem acum și cam ce prevede proiectul de lege ieșit din mușchii gândirii inițiatorilor de care aminteam. Citindu-l, am rămas cu doar două chestiuni. Una agresivă la adresa cetățeanului – cine nu face prevenție, nu pupă tratament compensat, chiar dacă este asigurat în sistemul de stat și a cotizat mulți ani la Fondul Național al Asigurărilor de Sănătate (și anagajatorul pentru el), suma totală cifrându-se la, să zicem, câteva zeci de mii de euro. Și chiar dacă, în schimbul acestor bani n-a beneficiat deloc de asistență sanitară și tratamente compensate total sau parțial de stat. Și n-a beneficiat din vina statului! Știți cum se întâmplă: analizele „gratuite” le-a plătit, la medicamente compensate n-a ajuns că „s-au terminat fondurile de la Casa de Sănătate”, la medicul specialist a plătit, că n-a avut chiar atât timp liber să parcurgă întreaga procedură birocratică și-așa mai departe. Acest om nu era pedepsit destul prin aceea că statul i-a luat banii, după care i-a dat în mod constant cu flit. Liberalii Gorghiu, Nicolăescu, Varga și cei care le susțin demersul (și pesediști printre ei, nici o grijă!) vor să-l mai pedepsească o dată! Pentru ce vină? Păi, pentru nici una, dar așa le-a venit lor, aleși ai nației. Pentru că au puterea să o facă. Pentru că așa înțeleg ei să-și arate respectul față de cei datorită cărora au ajuns unde sunt acum și din banii cărora trăiesc foarte bine.

Iată ce spun unii dintre pacienți: „În 54 de ani, din care 32 de ani am plătit la Sănătate (și pe timpul lui Ceaușescu, și după) am avut nevoie o singură dată de o intervenție chirurgicală și am fost nevoit să plătesc tot”; „Am fost internat, cu trimitere, în spital. Am plătit 135 de lei pentru analiza sângelui, în oraș, la un SRL”; „Am stat peste 3 ore la coadă la medicul de familie, în condițiile în care aveam dureri. Medicul de familie mi-a dat o trimitere la un medic specialist. După încă vreo două ore de stat la coadă, a doua zi, mi-a dat trimitere să fac RMN. La clinica unde fusesem trimis mi s-a spus că dacă doresc în regim compensat să mai trec pe acolo peste vreo trei luni! Ce sistem diabolic este acesta? De ce am plătit atâția ani asigurări de sănătate? Și ce prevenție vor să mă oblige să fac, câtă vreme ei nu sunt în stare să pună la punct, deși gestionează un munte de bani – banii noștri – un sistem care să nu umilească, să nu jefuiască pacientul, să nu pună medicii în situații imposibile și să asigure, naibii, ceea ce se obligă să asigure! Cum să facă analize preventive când nu-s în stare să asigure analizele în regim compensat acum, la oameni deja bolnavi?!”; „De mulți ani plătesc asigurări. Mereu când am o problemă de sănătate holul medicului de familie e plin de oameni care așteaptă pentru trimiteri, adeverințe, ștampile, bietul medic când să mai consulte? Și chiar dacă ești văzut, ești trimis la alți medici, alt timp pierdut la cozi, tot așa la analize, controale… dai bani sistemului, dar mereu și se răspunde că fondurile sunt epuizate… nervi tocați, timp pierdut, bani cheltuiți… cum să nu te îmbolnăvești mai rău cu sistemul ăsta sanitar?”; „Pentru bolnavi este obligatoriu, dar pentru stat nu? Cum vine asta?”; „Bun, dăm declarație că am făcut prevenție, cum vrea Nicolăescu sau cum îl cheamă… Dar la ce baza de date și la ce sistem informatic de tot plânsul au – deși a costat o groază de bani, banii noștri – de unde vor ști ei dacă eu, internat în București fiind, am făcut prevenție la Sighetul Marmației?”

(va urma)    

Citește și

Faceți-vă voi mai întâi prevenție! La cap! (I)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button