Expert Forum: VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ este „în pericol“
Parlamentarii au organizat o dezbatere pe tema legii votului prin corespondență. „Dezbaterea a avut loc luni, 26 octombrie la ora 17.00 deși termenul limită pentru depunerea amendamentelor pentru membrii Camerei Deputaților era 26 octombrie ora 14.00“, arată Expert Forum, într-un comunicat. La dezbatere au participat ONGuri și instituții publice.
„Amendamentele și recomandările transmise de organizațiile societății civile sunt luate în considerare doar dacă sunt preluate și asumate de parlamentari, iar singurii care mai pot depune amendamente până astăzi sunt membrii Comisiei parlamentare pentru legi electorale. Deși recomandări au fost transmise de mai bine de o lună de către mai multe ONGuri, foarte puține dintre ele, mai ales în privința unor puncte esențiale, se regăsesc în proiectul de lege“ , mai precizează Expert Forum.
„În cadrul discuțiilor, am arătat că, din păcate, această întâlnire poate fi tardivă și/sau inutilă, în ciuda posibilelor bune intenții, pentru că în continuare riscăm să avem o lege inaplicabilă, iar unele dintre amendamentele transmise de partide sau instituții o pot îngropa cu totul. Am primit „asigurări” că unele amendamente deja transmise vor fi respinse în urma consensului dintre membrii comisiei. Totuși trebuie să luăm în calcul că multe dintre amendamentele depuse până în acest moment de către membrii Comisiei parlamentare pentru legi electorale nu fac altceva decât să altereze legea în mod irecuperabil și să o transforme într-un act normativ care nu poate fi aplicat decât cu restricții semnificative“, se mai spune în comunicat.
„Reamintim propunerile UDMR de a desființa înregistrarea on-line și de a solicita documente legalizate pentru înscrierea în Registrul Electoral. Amendamentele propuse de PSD introduc alte limitări: elimină înscrierea electronică (păstrând numai opțiunea în scris), se referă numai la parlamentare, fără prezidențiale și alegerile pentru Parlamentul European, respectiv elimină detaliile referitoare la solicitarea unui nou buletin de vot,dacă pachetul cu documente este pierdut, furat sau distrus din motive care nu au legătură cu alegătorii. Ambele formațiuni politice au eliminat posibilitatea de a imprima buletine de vot direct de către alegători. Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe propune introducerea preînregistrării generale obligatorii, o decizie care ar putea limita drastic posibilitatea cetățenilor din străinătate de a vota“, mai precizează Expert Forum.
„Considerăm că Parlamentul României și partidele politice intenționează să voteze o lege care nu poate fi aplicată fără probleme, care are încă articole neclare și principii discriminatorii“, se spune la finalul comunicatului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.