Politic

Eurodeputații susțin România în aderarea la Spațiul Schengen, ca stat cu drepturi depline

 

Eurodeputaţii din Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) îi îndeamnă pe miniştrii din Uniunea Europeană să primească în cât mai scurt timp posibil Bulgaria şi România în spaţiul Schengen ca state membre cu drepturi depline, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Parlamentului European.

Decizia ar trebui să ia forma unui act juridic unic, au afirmat eurodeputaţii.

Ei au respins perspectivele unei aderări parţiale, în două etape (mai întâi suprimarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre), susținând că ar prezenta anumite riscuri şi ar putea avea un efect negativ asupra viitoarei extinderi a spaţiului Schengen.

„Această abordare în două etape este un precedent periculos care nu are nicio justificare legală solidă şi atrage o serie de incoveniente economice, sociale şi politice pentru UE”, a afirmat raportorul bulgar Serghei Stanişev, din partea Grupului socialiştilor şi democraţilor (S&D), citat în comunicat.

Potrivit eurodeputaților, refuzul de a primi Bulgaria şi România ca state cu drepturi depline a adus consecinţe negative nu doar pentru cele două ţări, dar şi pentru întregul bloc comunitar.
Menţinerea sau reintroducerea controalelor interne în spaţiul Schengen subminează încrederea cetăţenilor în integrarea şi instituţiile europene, au mai subliniat eurodeputaţii, care au adăugat că acest lucru are un impact economic negativ asupra pieţei interne a UE.
Ei au evidenţiat că extinderea spaţiului Schengen sau a libertăţii de mişcare a cetăţenilor UE nu ar trebui să fie afectată de deficienţele din alte politici ale blocului comunitar, cum ar fi politica de azil şi de migraţie.

Membrii Comisiei LIBE au cerut, de asemenea, miniştrilor din UE să ia o decizie şi în privinţa aderării Croaţiei la spaţiul Schengen de îndată ce Zagrebul va îndeplini criteriile cerute.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare