Politic

EDITORIAL. România. Alte fragmente de neant

 

* Când dl. Victor Ponta și guvernul pe care îl conducea au introdus supraacciza pe carburanți s-au jurat că banii astfel încasați (abuziv, dacă mă întrebați pe mine, dat fiind că posesorii de autovehicule erau și așa suprataxați, iar din prețul carburanților partea leului revenea statului) vor merge exclusiv la construcția de autostrăzi. De atunci, s-a calculat, cu aproximație, că statul a încasat din acest supra-bir peste 1,7 miliarde de euro. Autostrăzi nu s-au construit. Unde-s banii? Au dispărut, pur și simplu? Au fost folosiți în alte scopuri? Dacă da, care-s alea? Există cineva în țara asta – vreun demnitar, vreo instituție – care să poată răspunde coerent, contabilicește, la aceste întrebări? Eu, unul, nu cred. După cum nu cred că va fi pedepsit cineva pentru acest uriaș rapt.

* Unui lider sindical, susținător al creșterii salariului minim, i-a scăpat porumbelul și-a devoalat ceea ce mulți dintre noi știam de ani buni: că marii profitori ai unei asemenea măsuri sunt bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale. Deja s-a calculat că numai bugetul de stat câștigă din această șmecherie aproape 1,2 miliarde de lei. În ce-i privește pe angajații plătiți cu salariul minim, creșterea acestuia la 1.450 de lei nu le va aduce în plus decât 140 de lei. În schimb, pentru a plăti unui salariat un salariu minim net de 1.065 lei, angajatorul va trebui să cheltuiască 1.783 de lei. Diferența de 718 lei merge, firește, la stat. Dacă în cazul bugetarilor statul muta acești bani dintr-un buzunar în altul, ambele fiind ale sale, sectorul privat are încă o dată de îndurat de pe urma acestui stat care nu se mai satură să extragă bani de la cei care produc, în loc să-i lase să mai respire, dacă de ajutat nu poate fi vorba.

* Guvernarea tehnocrată lasă fondul de pensii cu un deficit de aproximativ 19 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că 33% din pensii se plătesc din alte surse. Fie din împrumuturi de la bănci și de la alte instituții financiare (că nici sub administrarea d-lui Cioloș și-a bruxellezilor domniei sale Guvernul n-a renunțat de a se împrumuta la foc automat de peste tot unde apucă, îndatorându-ne pe noi, contribuabilii, pe câteva generații), fie jonglând cu capitolele bugetare. Repet întrebarea de mai sus: unde-s banii din supraaciza la carburant? Și adaug: dar aceia din taxa pe stâlp?

* A durat ceva până ce fugarul Sebastian Ghiță a fost dat în urmărire generală: vreo două săptămâni, de la momentul în care s-a volatilizat de pe DN1, de parcă l-au răpit extratereștrii. Ei, știți unde l-a cautat Poliția prima dată? Acasă la el, la Ploiești! Vă dați seama, acela era primul loc în care s-ar fi ascuns! Ghinion, însă, Ghiță n-a ieșit la portiță. Așa că organele au extins căutarea. Și îmi închipui că s-a procedat în felul următor: un șef a închis ochii în fața unei hărți a României și-a pus degetul într-un loc de pe hartă. A deschis apoi ochii și-a exclamat: „Aha, i-am dat de urmă! Fuga marș la Spitalul de psihiatrie din comuna Drăgoești, județul Vâlcea!”. Firește că nu era nici acolo, că în două săptămâni în care a fost ignorat de instituțiile forțoase ale statului român, S. Ghiță putea ajunge în orice punct de pe planetă. Asta, bineînțeles, dacă nu l-au răpit extratereștrii, de pe DN1…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button