Politic

Dl. Barna-USR fabulează electoral!

 

„Haideți mai bine să facem anticipate acum (subl. mea), cât PSD este slab. Să mergem acum în fața oamenilor și să câștigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreți cu adevărat să scăpam țara de PSD, aveți curajul să facem acum anticipate”. Așa a declarat liderul USR, Dan Barna, că i-a spus, la Cotroceni, contracandidatului său la prezidențiale, Klaus Iohannis.

I-o fi spus, nu contest. Dar faptul a ne-a spus și nouă, alegătorilor, denotă că fie nu știe ce vorbește, fie crede că noi nu stăpânim subiectul (adică mizează pe ignoranță, la fel ca pesediștii), iar declarația sa nu-i decât una propagandistică, în scop electoral. Sau, mai știi, poate vrea să rămână Viorica Vasilica premier până la primăvară…

De ce afirm acestea? Pur și simplu deoarece „acum”, așa cum repetă cu obstinație dl Barna, pur și simplu nu se pot organiza alegeri parlamentare anticipate!

De ce? Păi, așa e făcută Constituția! Citez articolul 89, cel care se referă la speță: „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă”.

Ne aflăm în interiorul ultimelor 6 luni de mandat prezidențial, așadar „acum” Constituția interzice dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. Simplu ca bună ziua!

Să zicem, însă, că dl. Barna înțelege prin „acum” nu chiar acum, ci mai încolo… Iată un calendar propus de avocatul Andrei Lupu, membru al Alianței USR-PLUS (așadar din tabăra d-lui Barna), specialist în chestiuni constituționale (sursa – g4media):

1. Luni, 14 octombrie, președintele Iohannis propune un prim-ministru (nu l-a propus, dar să trecem). Începe să curgă termenul de 60 de zile prevăzut de Constituție (vezi mai sus).
2. Vineri, 18 octombrie, Parlamentul îl respinge (cu condiția ca varianta să întrunească majoritatea, ceea ce nu-i deloc sigur; un mandat parlamentar încheiat înainte de termen înseamnă adio indemnizație, adio diurnă, adio sumă forfetară, adio bani de cazare, adio imunitate, adio pensie specială).

3. Luni, 21 octombrie, președintele face a doua propunere.
4. Vineri, 25 octombrie, Parlamentul o respinge și pe aceasta (cu condiția de la punctul 2).
5. 15 decembrie (sau în 16 decembrie, dacă prezidentul propune premier azi) – se împlinește termenul de 60 de zile prevăzut de Constituție.
6. 21 decembrie – noul președinte depune jurământul.
7. 21 decembrie – primul act al noului președinte este decretul de dizolvare a Parlamentului (dar dacă iese alt președinte? nu se reia procedura? Constituția nu spune nimic în această privință).
8. 21 decembrie – Guvernul adoptă hotărârea de organizare, în 90 de zile, a alegerilor anticipate.
9. 22 martie 2020: alegeri parlamentare anticipate.

După cum se observă, asta e varianta optimistă a anticipatelor-„acum”. Și, în această variantă, Guvernul Dăncilă, demis prin moțiune de cenzură, rămâne în funcție până spre finele lunii martie! Timp în care el organizează alegerile prezidențiale, el dă hotărâri cum îi tună și nu poate face necesara rectificare bugetară pe acest an, fiindu-i interzis să adopte ordonanțe de urgență. Iar în lipsa rectificării, există – avertizează specialiștii în domeniu – riscul să nu se poată plăti salariile bugetarilor.

Mai mult, acest Guvern ar putea elabora bugetul de stat pe 2020, însă nu-l va putea trimite, sub formă de proiect de lege, în Parlament. Astfel încât bugetul pe 2020 ar trebui elaborat de viitorul Executiv, iar asta nu s-ar putea întâmpla decât începând din aprilie, Ar urma apoi faza dezbaterii proiectului în comisii, rapoartele comisiilor, dezbaterea în plen, votul parlamentarilor, trimiterea la Cotroceni, promulgarea… ne prinde vara până România va avea buget!

Asta să fie fericirea pe care ne-o promite dl Barna?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button