Politic

DISPUTĂ. Primarul Scripcaru: „Cui nu-i place la Braşov, să se mute…”

 

Bugetul municipiului Braşov pentru 2020 a fost aprobat, joi, în şedinţa de Consiliu Local. Înainte de vot, senatorul Allen Coliban a făcut o interpelare în care a ridicat trei probleme legate de subiect.

Prima s-a referit la bugetarea participativă (n.r. finanţarea de la bugetul local a unor proiecte propuse de cetăţeni).

„Avem în buget o sumă de 2 milioane de lei, dar – studiind foarte atent ghidul de aplicare şi tot contextul creat pentru cetăţeni – pentru a-şi depune proiectele, se vorbeşte acolo despre cele 16 proiecte ce vor fi finanţate într-o sumă maximă de 100.000 de euro. Făcând un calcul simplu, suma alocată este un sfert din potenţial. Potrivit principiilor de bugetare participativă, este o fază de selecţie a proiectelor care se referă la eligibilitate şi la corecta fundamentare a lor, în care este implicat aparatul Primăriei şi consilierii locali, însă această fază nu ar trebui să facă o triere cu privire la oportunitate sau la un anumit grad bugetar, pentru că nu este prevăzut nicăieri acest lucru. Prin urmare, vă solicit, pentru o corectă bugetare, să suplimentaţi această sumă, astfel încât să fie apropiată de maximul estimat, care ar fi de patru ori mai mult”, a declarat senatorul.

Acesta s-a arătat nemulţumit şi de decizia de a fi achiziţionată, cu 1,65 milioane de lei, o staţie mobilă pentru măsurarea calităţii aerului, în locul unor staţii fixe, care ar costa mai puţin şi ar putea fi amplasate în multe locuri din oraş.

„Al doilea punct, echipamentul de monitorizare de poluare a aerului. Sunt prinse 1.650.000 de lei pentru o staţie mobilă. Am avut discuţii şi v-am anunţat acest lucru în decembrie, la dezbaterea pe probleme de calitate a aerului: am avut discuţii şi o aprobare la nivel de minister pentru un laborator mobil. Laboratorul mobil este bugetat la 100.000 de euro până în 120.000 de euro, în funcţie de parametri. Prin urmare, este o diferenţă majoră între o sumă pe care Direcţia de Calitatea Aerului din Minister o prinde pentru un astfel de aparat şi ce are Braşovul. Este o diferenţă mare. Prin urmare, vă solicit să vă uitaţi din nou peste această sumă – unul la mână. Doi la mână, ar trebui să fie mult mai clar ce veţi face, pentru că autoritatea de mediu din Braşov va avea un laborator mobil şi are personal în măsură să-l opereze. Sugestia mea, în decembrie, a fost pentru o soluţie bazată pe staţii fixe de măsurare indicativă, adică acele device-uri mici, pe care le putem pune în număr mare în tot Braşovul… Ar fi 60.000 de lei, nu 1.650.000 de lei”, a declarat Allen Coliban.

La al treilea punct, el a făcut o comparaţie între Braşov şi Oradea, iritându-l pe primarul George Scripcaru.

„Ultimul punct – o privire de ansamblu asupra bugetului. Frica mea este că Braşovul va rămâne în urmă. Mă uit la Oradea, care este un oraş cu populaţie două treimi din populaţia Braşovului şi care constant în ultimii ani a avut venituri de peste un miliard. Noi am avut venituri între 634 de milioane şi acum avem prognozate 822 de milioane şi vreau să vă întreb, dincolo de sumele efective şi de ce facem cu ele, cum facem să creştem veniturile Braşovului şi de ce nu am reuşit să facem treaba asta în ultimii patru ani. De ce Oradea ne-o ia înainte nu doar pe imagine, ci şi pe cifre? La cheltuieli, la investiţii… Şi Oradea şi Clujul au în top spitale în primul rând, învăţământ şi transport. La noi topul este, într-adevăr, străzi – pentru că avem probleme cu asfaltarea străzilor, alte cheltuieli economice şi instituţii de spectacole şi aşa mai departe. Prin urmare, este o diferenţă în focusul şi în direcţia în care ducem acest oraş”, a declarat Coliban.

Replica primarului

„Proiectul de buget a fost detaliat, făcut public şi vi l-am transmis din 27 ianuarie (…) Am încercat să avem un buget echilibrat, care să răspundă necesităţilor municipiului Braşov în 2020. Dacă sunt lucruri care nu sunt bine dimensionate, le vom adapta, le vom completa sau le vom diminua pe parcurs, după caz. Le vom regla din mers. Pentru bugetarea participativă, o să vedem, după ce vom face evaluările, dacă va fi necesar mai mult şi o să adăugăm sau poate o să fim în situaţia în care o să redirecţionăm anumite propuneri care nu se încadrează conform criteriilor care au fost publicate, să le includem în capitolele bugetare, pe diferite domenii”, a răspuns primarul George Scripcaru.

Apoi, le-a sugerat senatorului Allen Coliban şi tuturor celor care fac comparaţii în defavoarea Braşovului să… se mute.

„Spun acum pentru oricare mai comentează: Cui nu-i place la Braşov să se mute acolo unde se simte bine, unde face referire. Cui îi place la Braşov, să fie aici. Într-un studiu al Băncii Mondiale, care este făcut nu de către noi, ci de specialişti, se arată că pe o scară de la 1 la 10, românii întrebaţi unde ar dori să se mute dacă ar fi să ia această decizie în viaţa de zi cu zi şi-ar dori să se mute la Braşov. Cei care sunt în afară şi ar veni înapoi în România şi ar fi să se relocheze, la fel, evaluarea făcută de Banca Mondială ne spune că ar dori să se mute la Braşov. Aşa că, dacă e de făcut loc pentru cei care doresc să vină aici, poate că unii care nu se simt bine şi vreţi să fiţi în alt oraş din România sunteţi liberi să o faceţi, este o decizie proprie, care vă aparţine. Eu vreau să rămân aici, la Braşov. A face comparaţie şi a face tot timpul referire la acest lucru înseamnă că este o chestiune care te descalifică pe tine ca şi cetăţean al municipiului Braşov (…) Du-te, frate, unde vrei, fără nici o problemă (…)”, a mai declarat edilul. Întrerupt de Allen Coliban, primarul i-a replicat că nu intră în dialog cu el.

„Nu intru în dialog cu dvs., domnul senator. Nu aţi învăţat acolo că nu se face aşa ceva? Se vorbeşte pe rând. Proiectul de buget vi-l propun votului exact aşa cum este structurat el.L-aţi parcurs, l-aţi vizualizat, din 27 (n.r. ianuarie) până astăzi”, a mai spus George Scripcaru.

„Avem 10 proiecte cu finanţare europeană semnate şi mai sunt în procedură foarte avansată de semnare sau de pre-contractare (penultima fază) alte 12 proiecte cu finanţare accesată, pe diferite axe de finanţare din cadrul POR. Toate aceste 12 proiecte vor fi adăugate la ce înseamnă capitolul de venituri şi care înseamnă 52 de milioane de euro”, a mai declarat primarul, în timpul şedinţei CL Braşov.

Senatorul Allen Coliban a intervenit şi a declarat că Braşovul tot va fi depăşit de Oradea.

Disputa poate fi vizionată AICI!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button