Politic

Directia de Protectia Copilului s-a aflat in imposibilitatea onorarii conditiilor UE

  • logomytex.png
 

Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Brasov a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, situatia celor doua programe PHARE care au fost accesate in scopul construirii caselor de tip familial, in care vor fi mutati copiii de la Centrele de Plasament Micul Print si Barza Mica , precum si din trei centre de zi din judet. Mentionam ca valoarea integrala a celor sapte case de tip familial, precum si a doua centre de zi, va fi acoperita din fonduri europene, grant ce se ridica la suma de 668.000 de euro. Aceste imobile au fost construite in localitatile Harman, Prejmer, Lunca Calnicului, Teliu, Budila, Tarlungeni si Sacele, noile centre de zi urmand sa fie deschise in Budila si Tarlungeni.
Cele doua programe PHARE se incheie la finele acestei luni. Astfel, pana la data de 31 iulie copiii din cele doua centre de plasament vizate trebuie sa fie instalati in noile resedinte. In vreme ce din punct de vedere tehnic lucrurile merg bine, procedurile legale privind mutarea copiilor sunt mai grele, in sensul ca ele trebuie sa treaca prin Tribunalul pentru Minori si Familie , ne-a declarat presedinta Comisiei pentru Protectia Copilului, Mariana Tiharau. Pentru ca trebuie achitate facturile emise de constructori, in ultima sedinta de plen a CJ, conducerea DGASPC a solicitat un imprumut in valoare de un 150.000 de lei noi. Consilierii au aprobat aceasta cerere, termenul de rambursare fiind 31 decembrie 2005. S-a procedat astfel pentru a iesi din impas. O data cu receptia tuturor caselor de tip familial si a centrelor de zi, vom primi ultima transa de bani din programele PHARE si ne vom achita imprumutul catre CJ fara nici un fel de probleme , a completat presedinta Comisiei pentru Protectia Copilului.
De altfel, casele de tip familial construite de catre DGASPC au fost inregistrate oficial in cursul zilei de marti in patrimoniul acestui for, prin decizia plenului forului deliberativ judetean. Hotararea a starnit protestele unora dintre consilieri, pe motiv ca administrarea locatiilor ar presupune costuri foarte mari pentru CJ. Sa ni se explice care vor fi obligatiile noastre, pentru ca din calculele mele va fi nevoie de sume mari pentru plata salariilor personalului care va activa in casele familiale , a solicitat Traian Barbat (PD). El a explicat ca un astfel de asezamant va adaposti circa 12 copii, care vor fi ingrijiti de 20 de angajati.

Vicepresedintele CJ, Vasile Butaru, reclama afaceri dubioase
Avand in vedere ca oricum proiectul este in curs de finalizare, alesii judeteni nu au avut ce sa faca si au aprobat preluarea imobilelor. Discutiile in contradictoriu au fost reluate atunci cand s-a ajuns la punctele de pe ordinea de zi prin care se solicita suplimentarea fondurilor pentru finalizarea constructiilor. Astfel, s-a cerut suma de 42.700 de lei noi pentru realizarea documentatiilor tehnice si pentru repararea acoperisului casei de la Tarlungeni, bani ce nu pot fi acoperiti din grant, precum si un imprumut de 150.000 de lei pana cand se va obtine transa de finantare. Am stabilit deja ca bugetul acestei institutii este foarte mare. Ni s-a promis ca se va face o reducere de personal, dar nu stiu ce s-a intamplat pentru ca se pare ca nu are nici un efect , a reclamat vicepresedintele CJ, Vasile Butaru.
Desi reprezentanta DGASPC, Adriana Dontu, a incercat sa explice ce se va face cu banii, vicepresedintele a avertizat-o ca oricum are cunostinta de afacerile care s-au facut cu aceste case: stiu ca s-a cumparat un imobil vechi cu 30.000 de euro si apoi s-au platit 40.000 de euro pentru reparatii! Este inadmisibil! .

Daca nu se respecta conditiile UE, grantul trebuie returnat
La aceste reprosuri Adriana Dontu a sustinut ca nu poate sa dea nici un fel de explicatii, avand in vedere ca achizitiile s-au facut cand ea nu era in forul de conducere al institutiei: Tot ce pot sa va spun este ca daca nu vom pune in functiune casele pana pe 14 iulie va trebui sa restituim grantul . In final, toate punctele de pe ordinea de zi referitoare la acest subiect au trecut. Ulterior, sefa Colegiului Director al DGASPC, Mariana Tiharau, a tinut sa explice ca, desi consilierii au dreptate din punct de vedere formal, Uniunea Europeana ne impune sa renuntam la centrele de plasament de mari dimensiuni in favoarea acestui tip de centre.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button