DIN CALCUL POLITIC. Cu excepția PNL, opoziția nu vrea să intre la guvernare înainte de alegeri
Varianta unui nou guvern de largă reprezentare, cu o majoritate parlamentară solidă, dacă trece moțiunea de cenzură, pare abandonată, partidele de opoziție, cu excepția PNL, dând semne că nu doresc – din raționament electoral, având în vedere că urmează trei rânduri de alegeri – să-și erodeze procentajele prin asumarea „moștenirii” guvernării PSD. O guvernare marcată prin deficite record, cea mai ridicată rată a inflației din UE, insuficiența banilor la buget pentru acoperirea creșterilor de pensii și salarii și măsuri care au afectat negativ mediul de afaceri (vezi Ordonanța 114).
Astfel, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că cei care au iniţiat moţiunea şi cei care au anunţat că vor să guverneze (adică liberalii) au obligaţia de a prelua guvernarea. „Dacă trece moţiunea de cenzură nu avem intenţia de a intra într-un Guvern, nu există această condiţie, nu există această dorinţă, această solicitare”. Totuși, în stilul deja consacrat al UDMR, el a lăsat deschisă o portiță: „Nici nu pot să spun că nu există posibilitatea (de a intra la guvernare – n.n.), dacă cineva cere aşa ceva, fiindcă e politică şi nu trebuie să fie pentru un politician ceva ruşinos. Deci, asta nu e este ceva rău. Dacă un politician spune că nu vrea să ajungă la putere lăsaţi-l frumos să meargă acasă, căutaţi unul care vrea să ajungă la putere şi este şi credibil”.
Nici liderul USR, Dan Barna, nu pare dornic de a-și înhăma partidul la carul guvernării. El s-a mulțumit să spună că USR ar putea susține „o guvernare de tranziție pentru alegeri anticipate”, detaliind că susținerea s-ar îndrepta către orice guvern din care nu face parte PSD și care își asumă obiectivele USR, printre care alegerea primarilor în două tururi, abrogarea Ordonanţei 114 şi anularea modificărilor aduse legilor justiţiei.
„Am vorbit foarte clar că nu vom intra la guvernare. Probabil că PNL va trebui să facă un guvern minoritar și sigur că vor trebui să aibă loc discuții cu privire la ceea ce se angajează în continuare acest Guvern, care va trebui să primească votul în Parlament”, a declarat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Și liderul Pro România, Victor Ponta, a fost categoric: „Nu intru la guvernare cu cei de dreapta! Ce aș avea de câștigat? Că mă pune PNL ministru? Am fost ministru și o să mai fiu. Pro România și ALDE contează în Parlament, pentru că avem 50 de oameni. Eu sunt om de stânga și vreau un guvern de centru-stânga, dar mă bazez pe ajutorul PSD, pentru că dacă rămân cu Dăncilă, nu sunt șanse”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.