Politic

Decembrie, luna cadourilor pentru parlamentari și aleșii locali

 

După ce în cursul acestei săptămâni, a trecut de Parlament Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor, săptămâna viitoare, parlamentarii vor analiza posibilitatea ca de o astfel de pensie să beneficieze și aleșii locali.

Proiectul legii pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedinților și vicepreședinșilor de consilii județene (care au ocupat o astfel de funcție cel puțin doi ani) a primit un raport favorabil în sedința comună a comisiilor juridică și de administrație din Senat și merge deci cu propunere de admitere în plenul acestei camere a Parlamentului, care este for decizional. Raportul a fost dat în aceeași zi în care în care parlamentarii și-au votat pensii speciale în plenul comun. Proiectul Legii „indemnizațiilor pentru limită de vârstă” pentru deputați și senatori a trecut marți în Parlament cu 287 de voturi „pentru”. Acesta prevede ca, pe lângă pensiile de la stat, parlamentarii vor primi sume cuprinse între 1.500 si 4.400 de lei, în funcție de numărul de mandate pe care le-au deținut. Liberalii nu au votat în plen, pentru a se „delimita” de acest proiect și au anunțat că îl vor ataca la Curtea Constituțională. Potrivit actului normativ amintit, un parlamentar poate primi 1.500 de lei pe lună pentru un mandat, 3.100 de lei pe lună pentru două mandate sau 4.400 de lei pentru trei mandate. De o astfel de pensie nu pot beneficia de pensie parlamentarii condamnați definitiv pentru corupție sau pentru alte infracțiuni. După votarea legii, premierul Dacian Cioloș, nu a dorit să comenteze această lege, rezumându-se doar să afirme că „din punctul meu de vedere, pensiile speciale nu sunt o modalitate de a rezolva problema pensiilor. Parlamentul nu trebuie să dea socoteala în fața Guvernului, ci în fața cetățenilor”. 

Pe de altă parte, după ce în această vară nu a promulgat legea ce îi vizează pe parlamentari, acum, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va semna acest act normativ, chiar dacă, potrivit presei naționale, șeful statului a spus că, în principiu, nu este de acord, dar va da OK-ul pentru că nu are ce face, întrucât legea a mai fost trimisă pentru revizuire în Parlament, dar a fost readoptată de parlamentari.

Cheltuieli netransparente

Tot anul acesta, președintele Klaus Iohannis a cerut președinților celor două camere ale Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea privind Statutul deputaților și al senatorilor, motivul invocat de șeful statului fiind că actul normativ în cauză pune presiune pe bugete și permite cheltuieli excesive. Inițiativa în cauză prevede că „deputații și senatorii beneficiază, pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului, de o suma forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a birourilor permanente, în funcție de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripție, pe baza de declarație pe propria răspundere, care reprezintă document justificativ”. Modalitatea de justificare a sumei forfetare, simpla declarație pe propria răspundere, nu permite un real control asupra cheltuirii resurselor publice.

Pensii și pentru primari 

Pe modelul parlamentarilor, primarii, viceprimarii, președinții de consilii judeţele și vicepreședinții acestora, ar putea primi și ei „indemnizații pentru limită de vârstă”. Iniţiativa aparţine a 29 de senatori şi deputaţi de la toate partidele, proiectul fiind înscris pe ordinea de zi a ședinței de plen de luni a Senatului. Președintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, susţine că „administraţia locală are nevoie de încredere. Un primar care semnează sute de milioane de euro fonduri europene şi are un un venit de 2.500-3.000 de lei la un oraş de categoria I sau la un municipiu reşedinţă de judeţ va fi foarte greu să aibă o anumită integritate, o anumită decenţă şi responsabilitate”. 
El a mai spus că în România sunt primari care sunt în funcţie de 25 de ani, iar, potrivit actualei legi, s-ar regăsi, la pensie, în situaţia în care veniturile lor ar fi foarte mici, având în vedere că au activat doar în administraţia locală: „La indemnizaţie nu primeşti nici un spor. Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să-l dăm”.
Potrivit proiectului de lege, cuantumul „indemnizaţiior pentru limita de vârstă” se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de doi ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Cuantumul indemnizaţiei ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar şi viceprimar, preşedinţe şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie. Proiectul a fost adoptat, tacit, de către Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button