De ce se falsifică listele de semnături? Pentru că legea favorizează asta!
Legea prevede că fiecare persoană care vrea să candideze la Președinția României trebuie să depună la Biroul Electoral Central o listă cuprinzând semnăturile a minimum 200.000 de persoane. Este mult, măsura fiind gândită pentru a descuraja inflația de candidaturi. Numai că…
Numai că legea oferă și portița prin care poate fi fentată prevederea de mai sus și anume prin falsificarea listelor de semnături. Fie inventând date personale și utilizând copiatoarele, fie cumpărând baze de date. Așa se explică de ce inși necunoscuți sau cvasi-necunoscuți, fără a avea în spate logistica unui partid semnificativ, se laudă că au reușit, în foarte scurt timp, să strângă numărul necesar de semnături.
Este o operațiune cu riscuri minime pentru candidați, de aceea au apărut scandalurile recente pe această temă, precum și situații halucinante precum cele relatate de angajați ai Biroului Electoral Central care au verificat listele. Unul dintre aceștia s-a trezit că numele său figura ca reprezentant al unui candidat, care gira pentru veridicitatea listelor, deși, evident, nu girase pentru nimic și nici nu colectase vreo semnătură; de altfel, îi și era interzis s-o facă, sub sancțiune penală! Alt angajat al BEC şi-a găsit toată familia pe listele de semnături ale unui candidat! Figura acolo și un unchi al său decedat! Omul și-a sunat toate rudele în viață și a aflat că nici una nu semnase nici o listă!
BEC a respins înregistrarea candidaturilor susținute de liste de semnături „afectate de vicii de fond și de formă” sau „care prezintă elemente de similitudine evidente”, cum au sunat formulările oficiale. N-a rezolvat însă nimic. Aproape toți candidații respinși s-au adresat Curții Constituționale, care a obligat BEC să-i înregistreze! Motivul: falsul în înscrisuri poate fi constatat doar de o instanță de judecată, nu de un organism electoral, cum este BEC. Așadar, și dacă înșelăciunea este clară ca lumina zilei, cei care uzează de ea pot candida la Președinție! Chiar dacă BEC sesizează instanța, până se pronunță aceasta și până sentința rămâne definitivă se termină demult alegerile!
Așa cum a explicat un avocat, nici dacă ajung în instanță candidații nu riscă cine știe ce. Nu ei girează pentru corectitudinea listelor de semnături. Iar în fața acuzației de uz de fals, se pot oricând apăra: „Habar n-aveam că sunt semnături false, n-am stat eu să verific nume cu nume, ar fi aberant!”. Și cu asta, basta!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.