De-ale Binomului
Cum ar veni, cazul Coldea tinde să se apropie de un final, cel puțin la nivel de percepție publică: generalul cu acest nume, prim-adjunct al directorului SRI (în fapt șeful operativ al Serviciului Român de Informații) a fost inițial suspendat din funcție ca urmare a clipurilor video realizate de „inculpatul fugar Sebastian Ghiță” (cum îi place d-nei prim-procuror DNA Laura Codruța Kovesi să-l alinte). Au urmat câteva zile în care, la nivelul SRI s-a făcut o anchetă internă privind activitatea generalului, ieri fiind prezentată concluzia: „Menționăm că s-a desfășurat o investigație complexă, minuțioasă (în doar 3-4 zile… – n.m.) cu privire la afirmațiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate (cine, în afară de general? – n.m.) au prezentat documentele necesare și au răspuns complet tuturor întrebărilor (…). Din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu ar rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare”. Deci, curat ca argintul strecurat, drept pentru care Biroul Executiv (orice ar însemna asta) a decis repunerea generalului-locotenent Florian Coldea în funcția din care fusese suspendat. Până aici, nici o noutate, nici o surpriză, mai ales că dl. în cauză mai trecuse prin așa ceva, cu aceeași concluzie, acum câțiva ani.
Însă, după decizia de a fi repus în funcție, generalul face mutarea: în aceeași ședință de Birou Executiv (orice ar însemna asta), cere să fie eliberat din funcție și trecut în rezervă, invocând – potrivit comunicatului SRI – „motive ce țin de demnitatea și onoarea militară și de riscul afectării grave a activității instituției”. Păi, dacă e nevinovat, dacă n-a încălcat nici legea, nici „normele interne”, cum poate afecta dl. Coldea atât de grav activitatea SRI? Nu-i o oarece contradicție aici?
În realitate, cred că am asistat la un scenariu tipic în care un serviciu secret gestionează o criză internă, sperând într-o ieșire cât mai neșifonată din ea. Mai exact, am puternica impresie că dl. Coldea a fost găsit nevinovat CU CONDIȚIA să își ceară eliberarea din funcție și trecerea în rezervă. De-acum, lupta pentru putere în SRI (de fapt, lupta pentru cine controlează SRI) e deschisă.
În ceea ce privește celălalt termen al Binomului, respectiv procurorul-șef al DNA, d-na Laura Codruța Kovesi, asistăm, cred, la o campanie de autovictimizare, în încercarea de a salva ce mai poate fi salvat. În ultimele zile, d-na Kovesi a ieșit în presă cât n-a ieșit în ultimii cinci ani și-a vorbit cât n-a vorbit public de când a venit în București! Și a ales o tactică pe care specialiștii în comunicare o recomandă în asemenea situații: aceea a negării totale. Nu s-a întâlnit niciodată în particular cu „inculpatul fugar”, n-a fost la vie, n-a fost la Sinaia, nu e Cucuveaua Mov, nu e agent acoperit, n-a stat în capul scărilor pentru a-i arăta Alinei Bica cine e stăpâna cătușelor, nu, nu și nu. Există, însă un risc al unei asemenea abordări: ca la un moment dat să apară niște dovezi care să contrazică negațiile. D-na Kovesi a luat în calcul și acest aspect anunțând dinainte că acelea vor fi niște trucaje, niște făcături. Lămuriți?
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.