Da, corupția ucide!
În încercarea de a-și crea un profil de prezidențiabil, de a acumula niscaiva procente în sondaje pe seama tragediei din Caracal, dar și de a lovi în lupta contra corupției, atât cât mai e, premierul Dăncilă Viorica Vasilica a declarat deunăzi că „a existat până acum o concentrare exclusivă pe lupta anticorupţie, iar lupta împotriva criminalităţii a rămas în plan secund. Nu putem accepta acest lucru. Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, dar trebuie să o canalizăm din zona de spectacol şi de alocare exclusivă de resurse şi atenţie către zona de prevenţie”. Cum ar veni, de-aia, din cauza „concentrării” pe anticorupție, se produc crime abominabile. Ce josnică tentativă de manipulare!
În primul rând, ar trebui ca vreunul dintre sfătuitorii Vioricăi Vasilica s-o informeze că și corupția intră în sfera criminalității, nu doar crimele, cum crede dânsa. În al doilea rând, tocmai corupția și sistemul clientelar pe care îl edifică, favorizează situații precum cea din Caracal. De ce? Păi, deoarece slăbește instituțiile statului și le umple cu diverse rubedenii, amante, amici, foști colegi de bancă din liceu, cu tot soiul de proști solemni, de incapabili, de impotenți profesional, de fripturiști, atârnători, pipițe și cocalari. Așa se formează clanurile de bugetivori care parazitează corpul statului român. Evident că ăștia habar n-au ce înseamnă să fii profesionist (sau, cum a zis Viorica Vasilica, „profesionalist”…) în domeniul în care lucrezi. Și nici nu-i interesează să afle. Îi interesează banul, mașina de serviciu, celelalte beneficii ale funcției, pensia specială, relațiile pe care și le fac și modalitățile de a-și scăpa pielea în caz că ceva merge prost.
Asemenea inși se vor înconjura întotdeauna de personaje slugarnice și maximum la fel de proaste, de incompetente precum ei. Orice subordonat mai dotat intelelectual, mai priceput și mai dedicat în jobul pe care îl are de făcut este văzut ca o amenințare și se fac eforturi pentru a fi anihilat.
Exemple sunt cu duiumul. Uitați-vă, de pildă, la șefii din structurile Poliției. Mai mult de jumătate ocupă funcțiile prin împuternicire, fără a le fi câștigat prin concurs, cum cere legea. Iar unii dintre ei au fost numiți astfel după ce n-au fost în stare să ia concursul de ocupare a funcției! Uitați-vă la cum se bâlbâie, cum dă din colț în colț, cum își contrazice subalterna șeful DIICOT, instituție care a preluat dosarul Caracal deși nu are competența de a-l instrumenta, că nu e nici caz de crimă organizată, nici de terorism. Aceeași instituție a ținut la dospit din 6 iunie (când l-a preluat) până la finele lui iulie dosarul Luizei (fata dispărută de a jumătatea lunii aprilie). DIICOT avea în acest dosar fotografia mașinii lui Gheorghe Dincă (răpitorul Alexandrei), dar nu s-a obosit să o verifice. Dacă ar fi făcut-o, poate că altfel s-ar fi scris istoria cazului Caracal…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.