Politic

Cum se auto-torpilează PSD

 

Indiferent dacă moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului PSD va trece sau nu, social-democrații ies prost din această aventură.  Și ca leadership, și ca partid, și-au făcut imaginea zdrențe în timp record de la câștigarea en fanfare a alegerilor parlamentare.

Ce i-o fi trebuit PSD scandalul ăsta n-am reușit să mă dumiresc, chiar dacă există explicația foarte plauzibilă a luptei pentru putere în partid, a dorinței liderului Dragnea de a conduce despotic și de a controla nu doar partidul, ci și Guvernul și Parlamentul, altfel spus, de a se afirma în fața țării și-a străinătății drept „masculul alfa” al politicii mioritice. Dar până și în lupta asta pentru putere, pentru control, intervine, în mod normal, la un moment dat, instinctul de conservare care spune „stop!”. Iar bătălia se domolește, din cauză că un eventual câștig al cuiva ar fi copleșit de amplitudinea pagubelor care îi vor afecta pe toți, începând cu acel „câștigător”. Or, Liviu Dragnea și apropiații săi au tot insistat să-și pună singuri capetele pe butuc.

Mai întâi, nu și-au calculat bine mișcările și au dovedit că n-au învățat nimic, dar nimic, din experiențele pe care le-au mai avut. Pentru că ori de câte ori, în ultimii ani, PSD a încercat câte o lovitură de forță, brusc și cu o amploare mare, nu i-a ieșit. Tentativa de demitere a lui Băsescu, „marțea neagră” din decembrie 2013 (când s-a forțat adoptarea unor legi controversate – privind amnistia, grațierea, modificări de Cod Penal ș.a.), scandalul Ordonanței 13 sunt exemple concludente în acest sens. Apoi, echipa Dragnea a persistat în a călca în străchini, cel mai recent când a intrat în negocieri cu UDMR pe niște subiecte extrem de sensibile. 20 și ceva de ani s-au luptat social-democrații să învingă în Transilvania și, după ce au reușit, în fine, la alegerile parlamentare de anul trecut, acum s-au pus în postura de a pierde într-o zi ce au câștigat cu atâta trudă și în atât de mult timp. Asta, vorba lui Fouché, e mai mult decât o crimă, e o greșeală.  

Care sunt variantele mai departe? Dacă moțiunea de cenzură nu trece, PSD este în pericol de a face implozie. Și, oricum, Liviu Dragnea și apropiații săi vor deconta primii acest eșec. Dacă trece, PSD rămâne cu un mare deficit de imagine și va încerca să alcătuiască un nou Guvern. Iar dacă printre miniștrii propuși se vor afla (așa cum a afirmat dl. Dragnea) și dintre cei care au făcut parte din Cabinetul Grindeanu, pe care l-a „evaluat” cercetatul penal Darius Vâlcov și contra căruia s-a depus moțiunea, atunci iar e bai! În plus, cine va fi propunerea de premier? Alte probleme interne, alte negocieri pe sub masă, cu un Liviu Dragnea care nu va mai avea, în mod cert, puterea de la începutul anului.

Și încă ceva: ce va face PSD dacă, mergând la Cotroceni cu propunerea de nou premier, vor primi de acolo următorul răspuns: „PSD și aliatul său au demonstrat că nu sunt capabili să asigure României o guvernare stabilă, coerentă, eficientă și nu există nici o garanție că peste 3-6-7 luni scandalul de acum nu se va repeta. Așa încât președintele României nu va desemna un premier de la coaliția PSD-ALDE”? Va recurge la suspendarea președintelui României? În acest caz, dl. Iohannis va câștiga detașat referendumul de demitere și apoi va da de pământ cu ce va mai rămâne din PSD. Va marșa pe declanșarea de alegeri anticipate? Le va pierde! 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button