Politic

Cum este privită la BRAȘOV impozitarea nunților?!

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat, recent, operațiunea de impozitare a nunților. Instituția a trimis unor tineri din Argeș o solicitare prin care le cere să declare, într-un formular, ce relații economice au avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu PFA, firme și altele, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și restaurantul.

„Vă solicităm informații despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/Societăți Comerciale/alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-ați avut cu ocazia evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile și religioase. În sensul celor de mai sus, completați declarația alăturată, cu privire la persoane/societăți/nr. telefon/adrese identificare/intermediari/orice alte date pe care le cunoașteți/dețineți privind: formație muzicală; locație eveniment; servicii foto-video”, se arată în solicitarea ANAF. Fiscul avertizează că declarațiile sunt date „sub sancțiunea faptei de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal”. În cazul în care tinerii căsătoriți nu răspund solicitării formulate de ANAF riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, consideră, însă, că decizia ANAF de a impozita prestatorii de servicii de la nunți din 2013 până astăzi în baza unor declarații pe care tinerii căsătoriți sunt obligați să le completeze este o „imbecilitate”.

„Este o imbecilitate a celor de la ANAF chiar dacă este în lege. Dacă legea spune că trebuie să faci acest lucru, trebuia să îl faci încă din 2013, ca să fii proactiv să spui «domnule, de azi înainte toți cei care au de gând să se căsătorească prin cununie civilă trebuie să declare», ca omul să știe. Asta ar trebui să fie abordarea corectă a ANAF-ului”, a explicat Eugen Teodorovici. Impozitarea nunților nu ar trebui să fie o prioritate pentru ANAF pentru că instituția are probleme mai importante de rezolvat.

„Bun, este în temeiul legal, numai că asta cu siguranță, pe o listă de priorități a ANAF-ului este undeva mult, mult în josul listei. ANAF-ul avea multe alte lucruri de făcut înaintea acestei măsuri. Întrebarea care se pune este: «de ce tot timpul ANAF-ul reacționează și nu acționează?”, a arătat oficialul. Vă prezentăm câteva opinii pe marginea acestui subiect. 

Cum comentează politicienii brașoveni această activitate ANAF aflați din rândurile următoare:

 

„E ceva defect în mecanismul de guvernare”

Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, președinte al PNL Brașov: „Când o structură – respectiv ANAF – din subordinea unui ministru – respectiv cel de   Finanțe – ia o decizie, iar acel ministru declară imediat că decizia este, citez, o imbecilitate, e clar că ceva e defect în mecanismul de guvernare. Ori ministrul n-a știut ce fac subordonații săi, ori e un conflict mocnit între ministrul și conducerea ANAF, însă este cert că asemenea abordări sunt departe de ceea ce înseamnă principiile unei bune guvernări. Eu nu consider «o imbecilitate» ideea de a fiscaliza veniturile celor care prestează servicii la nunți. De ce să fie ei tratați altfel decât ceilalți contribuabili? Dar cred că modul în care s-a decis să se facă această operațiune este unul absurd. De ce această atitudine agresivă a ANAF, această hăituială împotriva celor care, căsătorindu-se, nu au comis evaziune fiscală? De ce dorește conducerea ANAF să-i pună pe drumuri, să le consume timpul, să-i amenințe cu amenzi dacă nu fac ceea ce, în definitiv, ar trebui să facă angajații ANAF? Potrivit legii, cei care se căsătoresc nu au nici o obligație declarativă față de ANAF și nici nu sunt obligați să păstreze documentele ce atestă efectuarea și plata unui serviciu care le-a fost prestat la nuntă. E treaba angajaților ANAF, care sunt plătiți pentru asta, să cerceteze și să descopere evazioniștii. Tot ceea ce legea îl obligă pe contribuabil este să răspundă unei solicitări a ANAF privind un caz concret, asupra căruia există suspiciunea rezonabilă că ar fi comis evaziune. De pildă, inspectorii ANAF pot cerceta, din punct de vedere al veniturilor, un cântăreț la nunți și pot descoperi ceva care îi îndreptățește să se adreseze unui contribuabil, întrebându-l dacă a avut  raporturi comerciale cu respectivul și în ce au constat acestea. Nu așa, la modul general, indiferent dacă există sau nu vreo dovadă. Este și foarte greu, dacă nu imposibil de procesat și cercetat toate declarațiile depuse de toți cei care s-au căsătorit în ultimii cinci ani!”       

 

„Obligat să declare venitul este prestatorul de servicii”

Laura Bratosin, președinte ALDE Brașov: „La toate evenimentele publice sau private ar trebui noi, în calitate de consumatori, să solicităm factură. Legea spălării banilor trebuie să respecte principiile statului de drept, astfel că, obligat să declare venitul este prestatorul de servicii. În speța privind impozitarea nunților, declararea veniturilor trebuie făcută de către muzicant, fotograf, florar, operator video, ospătar etc. În același context cred că se impune o dezbatere privind impozitarea veniturilor cultelor religioase, în contextul în care, în ultima perioadă, tot mai multe biserici și-au diversificat oferta de servicii prin organizarea de evenimente de pomenire a celor decedați”. 

 

„Abuzuri împotriva contribuabililor”

Gheorghe Ialomițianu, prim-vicepreședinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România: „Actiunea disperată a ANAF vine ca urmare a amenințărilor ministrului de Finanțe la adresa conducerii ANAF cu destituirea dacă nu se va încadra în programarea bugetară. În aceste condiții, conducerea ANAF face orice pentru a îmbunătăți nivelul încasărilor bugetare. Sigur că în aceste condiții apar o serie de abuzuri împotriva contribuabililor dar și acțiuni ridicole care afectează imaginea acestei instituții. Este păcat că inspectorii ANAF doresc să îi transforme în delatori pe români, sperând că vor îmbunătăți încasarile bugetare. Dacă au informații că unele persoane nu își plătesc impozitele ar trebui să aplice prevederile Codului Fiscal și să evite să pună pe drumuri sute de mii de români. De exemplu, Codul Fiscal oferă posibilitatea organului fiscal să compare creșterea de avere cu veniturile obținute și să impoziteze diferența de venit neimpozitat. Alte soluții pentru îmbunătățirea încasărilor bugetare se regăsesc în programul de guvernare. De exemplu, atragerea de fonduri europene, efectuarea investițiilor solicitate de mediul de afaceri și reindustrializarea. Din nefericire, actuala guvernare, în loc să atragă fonduri europene de miliarde de euro de la UE pentru investiții, aplica măsuri pompieristice care înrăutățesc relațiile dintre instituțiile statului și contribuabili”. 

 

„E deja exagerat!”

Daniel Giurma, purtător de cuvânt PSD Brașov: „Nu se impozitează propriu-zis nunțile, pentru că ANAF nu vrea să afle câți bani s-au strâns din dar, iar apoi să-i impoziteze. Este vorba despre acei prestatori de servicii care s-au obișnuit să lucreze la negru. E o chestiune de mică înțelegere, de negociere, ca viitorii miri să angajeze DJ, fotografi sau firme care să le împodobească sala, dar care nu le emit niciodată un bon fiscal. Iar aceea e chiar o activitate care este impozitată. Nu e însă vina celor care se căsătoresc, decât, cel mult, că nu au cerut și ei factură. Să-i pui însă acum să completeze  formulare, să dea date despre cei cu care au colaborat la momentul nunții, e deja exagerat. Cine mai ține minte exact cu cine a lucrat, acum șase ani sau mai puțin, și de ce să vrea să furnizeze informațiile unui Fisc care niciodată nu s-a dovedit prietenos, unei instituții care îi amenință cu amenzi, chiar și acum? Și nu e singura. Vă reamintesc momentul din timpul guvernării Boc, când în fața Casei de Asigurări de Sănătate din fiecare județ se formau cozi imense. Oamenii erau puși pe drumuri pentru că acea instituție ”descoperise” niște debite din urmă cu câțiva ani. Deciziile de impunere nu erau întotdeauna exacte, în sensul că, de fapt, unii cetățeni nu datorau nimic. Însă pentru a demonstra ei acest lucru erau nevoiți să aducă niște hârtii care erau deja la ANAF. Ironia e că, la Brașov, cele două instituții, ANAF și CAS, sunt la 100 de metri distanță una de alta. Așa e, statul are nevoie de bani, nu că are PSD de plătit salariile majorate ale bugetarilor, dar gradul de recoltare al obligațiilor fiscale rămâne scăzut în România. Trebuie aduse fonduri la buget ca să se poate susține Sănătatea, programele guvernamentale de investiții, Educația, Apărarea (suntem printre puținii care chiar alocăm 2% din PIB pentru acest lucru). E foarte adevărat că nu în baza fotografului de la nunți stă lunetistul din Armată, iar banii ar putea fi obținuți din  alte părți, așa cum o spune și ministrul de Finanțe. Iar ANAF va afla, la un moment dat, că a fi prietenos cu contribuabilul îi va asigura colaborarea lui de foarte multe ori. Dar asta nu mai ține de politic, ci de cum este educat funcționarul din punct de vedere al relației cu persoanele fizice și juridice”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button