Criza apei la BRAŞOV. Comunicarea defectuoasă din partea Companiei Apa a pus pe jar populaţia din municipiile Braşovului
Lipsa unui departament de comunicare în cadrul Companiei Apa duce, din acest punct de vedere, la o gestionare defectuoasă a situaţiilor de criză, precum cele generate de recentele inundaţii. Aceasta este concluzia la care se poate ajunge, analizând modul în care Compania APA Braşov a transmis miercuri informaţiile privind calitatea apei potabile.
Astfel, nu este de mirare că în ultimele zilele ploioase populaţia Braşovului a intrat în panică mai mult din cauza informaţiilor neoficiale apărute în spaţiul public, decât a celor oficiale care anunţau că apa potabilă trebuie consumată cu precauţie, fiartă în prealabil.
Miercuri, cu puţin înainte de ora 16.00, prin purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, Compania Apa a transmis că, din cauza creşterii rapide de debite şi a nivelurilor cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Tărlung, a fost nevoie de golirea controlată a lacului de acumulare care asigura sursa principală de apă a municipiilor Braşov şi Săcele. Aceasta a condus la creşterea turbidităţii, adică o tulburare a apei, mult peste valorile obişnuite: „Precizăm că ne confruntăm cu un fenomen ce nu a putut fi evitat şi pentru intrarea in normalitate vom fi nevoiţi să facem în continuare o serie de manevre în reţeaua publică de distribuţie. Cu toate acestea, este posibil ca în anumite zone, alimentarea cu apă să fie insuficientă sau să aibă o turbiditate mai mare. Zonele mai afectate sunt: Săcele, Răcădău (parţial), Timiş-Triaj, Centru, Centrul Civic, Astra şi Schei. Estimăm că situaţia să revină treptat la normalitate în următoarea perioadă”.
A nu se bea apă de la robinet!
La scurt timp, tot miercuri, am primit un comunicat de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov cu un grad de alertă ridicat privind consumul de apă. Astfel, cetăţenii din municipiile Braşov şi Săcele erau atenţionaţi să evite folosirea apei de la robinete pentru consum uman: „Începând cu data de 14.03 2018, din cauza ploilor abundente din ultimele ore s-a schimbat calitatea din lacul de acumulare Tărlung, astfel încât a fost necesară punerea în folosință a tuturor forajelor. Populația municipiilor Săcele (cartier Electroprecizia, strada G. Moroianu, cartierele Cernatu, Bunloc, Baciu) și Brașov (cartierele Astra, Tractorul, zonele Gară, Calea București, Centrul Civic, Centrul Vechi, cartierele Șchei, Răcădău, Timiș-Triaj) este sfătuită să întrebuințeze pentru consumul uman doar apa îmbuteliată până la normalizarea parametrilor de potabilitate. Valorile parametrilor de potabilitate nivelul rețelei de distribuție (Săcele și Brașov se află postate pe site-ul Companiei Apa Brașov)”, se arată în comunicatul semnat de dr. Lavinia Buvnariu, directorul executiv al DSP Brașov.
Alarmă fără rost
Nu a durat mult, că o notificare cu informaţii dintre cele mai alarmante privind perciolul la care se expuneau cei care foloseaua apa de la robinet, notificare cu antetul Companiei APA, a început să fie distribuită cu repeziciune pe reţelele de socializare: „Ca urmare a Codului roşu de inundaţii s-au înregistrat creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Tărlung, fapt ce a impus golirea controlată a lacului de acumulare care asigură sursa principală de apă a municipiilor Braşov, Săcele şi Codlea, precum şi a localităţilor învecinate. Aceasta a condus la creşterea turbidităţii de peste 1.000 de ori faţă de valorile obişnuite, de peste 5 ori mai mult decât capacitatea proiectată a uzinei de tratare a apei potabile. Pentru completarea necesarului de apă au fost pornite sursele subterane din zona Hărman, Prejmer-Sânpetru. Cu toate acestea, este posibil ca în anumite zone, alimentarea cu apă să fie insuficientă. În aceste condiţii, apa nu mai este potabilă. Apa folosită pentru băut sau la prepararea hranei va fi obligatoriu fiartă”.
Doar că aceste informaţii nu au fost confirmate şi de cei de la Compania APA.
Doar că era o notă informativă care se plia pe mesajul DSP-ului, drept pentru care, câţiva cetăţeni mai zeloşi au listat-o şi au lipit-o pe uşile de la bloc, să ştie toată lumea. Efectul nu este greu de închipuit. Mulţi locatari s-au panicat că rămân fără apă şi au dat buzna la magazine golind rafturile cu apă îmbuteliată.
Un angajat neloial
Întrebat, ieri, despre cum a fost posibil ca astfel de informaţii, care priveau potenţiale riscuri asupra stării de sănătate a populaţiei, să ajungă în spaţiul public pe căi ocolite nicidecum oficiale, directorul de exploatare al Companiei Apa, Teodor Sava, a dat un răspuns ambiguu, dar asumat: „Noi nu avem departament de comunicare, iar noi aveam foarte multă treabă având în vedere că bazinul Tărlung a fost supraîncărcat, venea şi apă cu mâl. Aşa că respectivul comunicat era pregătit pentru cazul în care rezultatele analizelor de laborator ar fi confirmat o situaţie de risc mare şi ar fi fost afectată siguranţa populaţiei. Atunci se impunea şi luarea unor măsuri de urgenţă. Deci, eram în alertă. Acest comunicat a fost folosit în prima fază doar ca o notă internă, între angajaţii companiei, aceştia având obligaţia ca, dacă se confirmau suspiciunile noastre, să anunţe oamenii care solicitau informaţii. Analizele de laborator nu au confirmat ceea ce noi ne temeam, însă un angajat inconştient, fără loialitate faţă de instituţia în care munceşte, a făcut o poză cu telefonul a acestei informări şi, fără permisiunea noastră, a trimis-o cunoscuţilor sau a pus-o direct pe facebook. Încă nu ţtim exact cine şi cum a procedat. Cert este că şi noi am fost şocaţi de evoluţia acestui gest necontrolat al angajatului nostru”.
În comunicatele următoare (miercuri la ora 21.00 şi joi la ora 10.00), oficiale de această dată, ni s-a specificat că probleme cu apa potabilă mai sunt în câteva zone din oraş, nu la un nivel ridicat de panică, însă cu rezerva ca oamenii să consume apa doar după ce o fierb.
„Rezultatele monitorizării arată că zonele afectate de turbiditate crescută a apei sunt: Răcădău (partea inferioară), Astra, Noua, Florilor, Craiter, Triaj, Centrul Civic, Centrul Vechi delimitat de străzile Lungă, Stadionului şi De Mijloc, Schei (de la Piaţa Unirii până în Poarta Schei) şi următoarele cartiere din municipiul Săcele: Electroprecizia, Movila, Ştefan cel Mare şi Gârcini. Vă informăm că turbiditatea este caracterizată de transparenţa/limpezimea apei şi se datorează prezenţei în suspensie a unor particule foarte fine care nu se sedimentează în timp. Calitatea apei în acest moment s-a îmbunătăţit în comparaţie cu ziua de ieri (miercuri – n.r.) şi estimăm că situaţia se va normaliza. Ca urmare a manevrelor efectuate, vă informăm că am reuşit ca trei cartiere din oraşul Braşov: Tractorul, Bartolomeu şi Stupini să fie alimentate exclusiv din sursă subterană de apă care nu prezintă turbiditate. Compania Apa Braşov menţine recomandarea făcută tuturor utilizatorilor din zonele afectate să fiarbă apa înainte de consum, ca măsură de precauţie, chiar dacă toţi ceilalţi parametrii fizico-chimici şi micro-biologici sunt conform standardului. În acest moment, situaţia este stabilizată şi ne aşteptăm ca, în lipsa altor fenomene extreme, aceasta să se îmbunătăţească în următoarele 24 de ore”, s-a anunţat în cursul dimineţii de ieri.
Apa e bună de băut, dar mai bine nu beţi!
Faptul că instituţiile responsabile cu gestionarea situaţiilor de criză şi verificarea permanentă a calităţii apei, precum Compania APA şi Direcţia de Sănătate Braşov, au dat, la un moment dat, informaţii contradictorii, alertând populaţia, situația a fost analizată ieri şi de prefectul Braşovului, Marian Rasaliu.
Potrivit reprezentanţilor Companiei APA Braşov, la ora 16.00, apa distribuită prin reţelele publice este bună pentru consum, fapt confirmat şi de Direcţia de Sănătate Publică: „La data de 15.03.2018 analizele efectuate de Laboratorul de Chimia Apei – DSPJ Braşov arată valori normale”
„Vă asigurăm că monitorizăm prin laboratoarele noastre valoarea parametrilor fizico-chimici şi micro-biologici prevăzuţi în Legea calităţii apei potabile nr.458/2002, republicată, atât din apa prelevată din rezervoare cât şi de la consumatori, conform Programului de monitorizare de control avizat de DSPJ Braşov. Vom reveni cu date suplimentare dacă situaţia o va impune”, se arată în comunicatul Companiei APA.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.