Politic

Centru de recuperare a tinerilor cu dependențe? Proiectul a fost respins în plenul CJ

Centru de recuperare a tinerilor cu dependențe. Necesitatea acestuia a fost adusă joi în discuție, în timpul ședinței de plen a Consiliului Judeţean Braşov pentru adoptarea bugetului judeţului pe anul 2023. Video, aici.
Consilierul județean USR Marius Stoianovici a propus un amendament privind alocarea sumei de 160.000 de lei. Banii ar fi pentru un studiu de fezabilitate necesar înfiinţării unei clinici de reabilitare a tinerilor consumatori de droguri și cu alte dependențe. Stoianovici a indicat ca sursă de finanțare o realocare de la capitolul Transporturi.
„Cred că este o problemă foarte gravă. Agenția Națională Antidrog susține că peste 20% din tineri au consumat cel puțin o dată canabis. În acest moment nu avem la nivelul Brașovului și, de fapt, în toată regiunea, un centru în care acești adolescenți să poată fi tratați. Ajung la Spitalul de copii, unde sunt stabilizați și trimiși acasă, iar numărul părinților care se chinuie cu această problemă este foarte mare. Nu poți face un studiu decât unde ai teren. Teren are Consiliul Județean, în vecinătatea unității medico-sociale din Sânpetru”, a precizat Marius Stoianovici.
Consilierul județean a dat și altă soluție. El a reamintit că în localitatea Dejani de lângă Făgăraș există o clădire pentru amenajarea unei astfel de unităţi medico-sociale, care este abandonată de 7 ani. „Centrul de reabilitare, care de șapte ani zace închis, a costat peste un milion de euro. A fost construit de Agenția Antidrog, care n-a prevăzut în schema de funcționare și cheltuielile de personal și organigramă. Am sugerat să facă demersuri la București astfel încât, prin hotărâre de Guvern, să fie alocată această clădire Consiliului Județean. Să putem avea un astfel de centru la Brașov și să rezolvăm această problemă foarte, foarte gravă”, a adăugat Stoianovici.

Ar urma să fie la Spitalul de Psihiatrie

Centru de recuperare a tinerilor cu dependențe. În replică, președintele CJ Braşov, Adrian Veştea, a declarat că în această problemă s-a consultat deja cu specialiștii în domeniu şi că la Spitalul de Psihiatrie va fi înființată o secție pentru dependenți.
„Noi, la nivel de instituții publice, lucrăm cu cei care sunt responsabili. Mă refer la dr. Petru Ifteni, care este prodecanul Facultăţii de Medicină, care a venit cu iniţiativa acestei structuri. Noi ţinem cont, în primul rând, de cadrele medicale – care au pregătirea necesară – şi mai puţin de tot felul de emoţii pe care încercaţi să le induceţi în momentul în care citiţi tot felul de discursuri. (…) Este prevăzut un astfel de centru în cadrul Spitalului de Psihiatrie. Se are în vedere în cadrul studiului de fezabilitate, în perioada următoare urmează să se întocmească o astfel de documentație”.
Amendamentul propus de Stoianovici a fost respins, în principal din cauza abținerii de la vot a consilierilor PNL.
Și alte două amendamente propuse de USR – prin vocea consilierului Emanuel Dobrinoiu – au fost respinse. Era vorba despre sume pentru împădurirea unor terenuri și pentru infrastructura turistică a judeţului. Banii ar fi urmat să fie luați tot de la capitolul Transporturi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button