Politic

Ce-o fi asta? Liviu Dragnea zice una, prim-ministrul Mihai Tudose face alta!

 
Ceea ce se întâmplă în ultimul timp pe scena politică românească, mai exact în jurul guvernării PSD, pare că ar duce la o „fractură”, cel puțin la nivel de comunicare, între liderul social-democraților, Liviu Dragnea, și primul ministru Mihai Tudose. Desele „răzgândeli”, de la anunțarea, urmată de (non)aplicarea măsurilor din programul de guvernare promis de PSD în timpul campaniei electorale, cel puțin în parte, te fac să te întrebi dacă social democrații chiar cred în propriul program, pe care îl susțin la nivel declarativ.
 
Vă prezentăm câteva opinii pe marginea acestui subiect:
 
„Dl. Dragnea nu mai are aceeași marjă de manevră”
 
Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov: „Cred că unele dintre acțiunile și declarațiile publice ale premierului Tudose n-au fost pe placul liderului PSD, Liviu Dragnea. Demiterea unui apropiat al d-lui Dragnea de la șefia ANAF, renunțarea la unele măsuri cu caracter fiscal anunțate de liderul PSD și asumate în cel de-al doilea program de guvernare sunt exemple în acest sens. Dl. Dragnea, însă, nu cred că mai are, în cazul d-lui Tudose, aceeași marjă de manevră, în cadrul partidului, pe care a avut-o în cazul d-lui Grindeanu. Altfel spus, nu-i poate face actualului premier ceea ce i-a făcut fostului. Dacă ar încerca, ar întâmpina o mult mai amplă opoziție în PSD decât a avut la «mazilirea» lui Sorin Grindeanu. Iar premierul este conștient de acest fapt. Dincolo, însă, de aceste considerente, repetatele răzgândiri și contradicții, lipsa dialogului social, sacrificarea investițiilor publice, măsurile ce afectează negativ mediul de afaceri, demonstrează încă o dată că PSD nu este capabil de o bună guvernare. Acest lucru este mult mai grav decât relația dintre premierul PSD și liderul acestui partid, pentru că afectează societatea, în ansamblu. Mult mai importantă decât o „fractură” între Liviu Dragnea și Mihai Tudose este „fractura” dintre PSD și România”.  
 
 
„Este mai mult un dublu limbaj”
 
Costel Mihai, viceprimar, președinte PMP Brașov: „Nu stiu dacă ne aflăm în fața unei ”fracturi” între premier și liderul PSD, cert este că primul ministru conștientizează faptul că o parte din măsurile promise de PSD nu sunt realizabile. Cred că este mai mult un dublu limbaj, cel al primul ministru care are în sarcină responsabilitatea guvernării și cel al liderului de partid, ce și-a asumat anumite măsuri pentru a câștiga alegerile parlamentare”.  
 
  
„Măsurile anunțate ca intenție sunt de fapt lansate spre dezbatere”
 
Daniel Giurma, purtător de cuvânt PSD Brașov: „Acest guvern este în atenția publică. Este normal, având în vedere susținerea de care s-a bucurat PSD în decembrie și se bucură în continuare. Majoritatea românilor nu sunt interesați decât de un trai mai bun, care poate fi obținut prin aplicarea unor măsuri coerente, precum cele anunțate în campania electorală. Acea campanie în care “salvatorii” nației, mă refer aici ironic la reprezentantii PNL, nu aveau un program mai de Doamne-ajută. Și nu au nici acum, dar pretind că înțeleg ceva din economie. Revenind, atâta vreme cât alianța de la guvernare este “sub lupă”, unele acțiuni ale sale pot fi interpretate. E normal să fie așa, este și jurnalistic să analizezi și să extrapolezi, să ajungi la concluzii diferite. Vă reamintesc că președintele PSD s-a exprimat în mai multe rânduri în favoarea unor măsuri eficiente, dar care să fii fost analizate temeinic și/sau discutate cu factorii implicați, “afectați”, să zicem. Prin urmare, măsurile anunțate ca intenție sunt de fapt lansate spre dezbatere. Faptul că premierul este cel care vine și anunță rezultatul consultărilor nu este decât o poziționare în armonie cu președintele Dragnea, nu împotriva sa”.  
 
 
„PSD a scăpat complet din mână frâiele bugetului”
 
Tudor Benga, deputat USR Braşov: „Nu știu dacă există sau nu o «fractură». Cert este că PSD-ul a scăpat complet din mână frâiele bugetului. Stilul pompieristic în care încearcă să găsească ieșirea din această situație dăunează grav economiei și credibilității României”. 
 
  
„Mai degrabă pare o asumare a răspunderii guvernării din partea premierului”
 
Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, membru PNL Brașov: „Așa cum apar în spațiul public declarațiile premierului Mihai Tudose și ale președintelui PSD Liviu Dragnea, mai degrabă pare o asumare a răspunderii guvernării din partea premierului și mai puțin o dispută între cei doi lideri. Acest lucru rezultă și din prezentarea săptămânală de către premier în fața coaliției a rezultatelor guvernării și a deciziilor care vor fi luate în legătura cu programul de guvernare. Guvernul Tudose va fi lipsit de anumite probleme în cadrul coaliției de guvernare dacă în perioada următoare va face o rectificare bugetară pozitivă, dacă implementarea legii salarizării unitare va reduce foarte mult nemulțumirile manifestate de liderii de sindicat în timpul aprobării acestei legi, dacă se va îmbunătăți gradul de absorbție a fondurilor europene și se vor demara proiecte mari de investiții în infrastructura rutieră. Se știe că în momentul de față, încasările bugetare la șase luni sunt sub nivelul programării bugetare, iar investițiile publice sunt sub nivelul anului precedent care a fost considerat de PSD-ALDE un an pierdut din punct de vedere bugetar. În cazul unui eșec în implementarea acestor măsuri este posibil să se reia acele măsuri fiscale anunțate în momentul învestirii Guvernului Tudose, lucru ce va crea mari probleme în cadrul coaliției de guvernare. Având în vedere situația la șase luni din punct de vedere bugetar, este posibil ca unii lideri ai PSD să aștepte acest moment”. (C.V.)
 
 
„Posibil să nu mai meargă legea pumnului în masă”
 
Radu Hossu, activist civic: „Că există sau nu o ”fractură” între premier și liderul PSD este mai puțin important pentru populație, consider eu. Elementul de luat în considerare este faptul că planul de câștigare a alegerilor, denumit fals și ”plan de guvernare” nu poate fi dus la bun sfârșit, pentru că, după cum mulți spuneau înainte de alegeri, el nu este viabil economic. Era evident de pe atunci că deficitul bugetar va fi depășit prin măsurile de “mituire” a unor părți din societate. Sunt de acord cu creșterile salariale în rândul profesorilor și medicilor, dar aceste creșteri sunt viabile doar dacă sunt corelate cu restructurarea personalului pe bază de merit în acele domenii. Revenind la posibila “fractură” dintre Dragnea și Tudose, cred că-i va fi greu primului să-l controleze pe cel de-al doilea, premierul fiind un vechi membru de partid, care a trecut probabil prin multe situații asemănătoare, cărora le-a rezistat, dovadă poziția actuală. Probabil că la dânsul nu merge cu legea pumnului în masă, cu care Dragnea și o gașcă din PSD vrea să-și rezolve problemele de ordin juridic, în primul rând. Dacă această “fractură” va exista, să nu ne lăsăm iluzionați că ea va fi pe baze economice, ci cel mai probabil, va fi o fractură în momentul în care Premierul sau Ministrul Justiției vor continua să nu pună în aplicare dorința lui Liviu Dragnea de a “mătrăși” Codurile Penale în favoarea lui”. (C.V.)
 
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button