Politic

Cât câștigă anual liderii Academiei Române – din banii statului / Numai 6 şedinţe anul trecut

Cât câștigă anual liderii Academiei Române.

În această perioadă de criză, când trebuie să se taie en-gros din bugetul statului, apar tot felul de cheltuieli abracadabrante de care beneficiază clientela politică. Un exemplu este cel al 178 de agenţii de cercetare – Detalii, AICI.

Acum a fost luată în vizor (in)activitatea Academiei Române, care în teorie ar trebui să reunească elita intelectuală și științifică și, așa cum se arată și în programul său strategic, activitatea sa ar trebui să producă efecte cu impact major în dezvoltarea țării.

Cât câștigă anual liderii Academiei Române

Potrivit culturaladuba.ro, în realitate, în această instituție, finanțată de la bugetul de stat cu aproximativ 100 de milioane de euro anual, există o prăpastie între liderii ei și mai tinerii cercetători, pe care ar trebui să-i îndrume, să-i sprijine și să le asigure toate resursele necesare desfășurării activității.  

Prezidiul Academiei Române, format din 6 academicieni, încasează anual aproximativ 300.000 de euro din bugetul instituției, sub formă de salarii, indemnizații de merit și de membru. Pe lângă acestea, unii dintre academicieni iau de la statul român, simultan, pensii și salarii de profesori universitari, ajungând la o medie de 6.000 de euro net pe lună.

Cât câștigă anual liderii Academiei Române

Aşa cum a relatat sursa citată, în 2024, prezidiul Academiei Române a avut doar 6 ședințe.

Academia Română s-a reunit în 8 adunări generale, dintre care doar două au fost efectiv de lucru: o dare de seamă și una pentru evaluarea și reorganizarea institutelor și centrelor Academiei Române. Alte două au fost festive, iar trei pentru alegerea de noi membri. Pe scurt, academicienii au dedicat mai mult timp festivismului decât propriei reorganizări, atât de necesare.

„Autorii pe care trebuie să îi reproduci la concurs sunt fix șefii tăi. Taman opus ideii de cercetare, unde trebuie să vii cu ceva nou, nu să reproduci ce s-a scris deja. Ei numără cantitativ realizările științifice. Nu contează calitatea deloc. De exemplu, poți să ai o carte publicată la Oxford sau Harvard, care să fi schimbat lumea în domeniul tău. Nu face cât două cărți publicate la edituri anonime românești. Rezultatul concursului nu este așadar o judecată de valoare, ci o contabilitate a câte hârtii ai la CV”, a declarat un tânăr cercetător român în istorie, lector universitar în Marea Britanie, pentru sursa citată.

Media de vârstă a membrilor Academiei Române este de 82 de ani, a declarat Ioan Aurel Pop, președintele instituției, pentru Cultura la dubă, punctând: „Acești oameni sunt savanții României. Dacă deranjează că au un trai decent, eu mâine îmi depun mandatul”.

Cât câștigă anual liderii Academiei Române

Academia Română este condusă din 2018 de istoricul Ioan Aurel Pop, fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător științific I și fost director al  Centrului de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române. În 2022 acesta a fost primit un nou mandat de la colegii academicieni și va mai conduce instituția până în 2026.

De-a lungul acestor ani, Academia Română a reușit să fie vizibilă în spațiul public mai mult prin controverse decât prin realizări. Alături de el, instituția este condusă de 4 vicepreședinți: academicienii Marius Andruh, Mircea Dumitru, Dumitru Murariu și Nicolae Zamfir și de secretarul general acad. Ioan Dumitrache.

Cei 6 formează Prezidiul Academiei Române și sunt unii dintre academicienii cu cele mai însemnate privilegii financiare, aşa cum a menţionat sursa citată.

Potrivit declarației din 2024, Ioan Aurel Pop are o avere estimată la 1.172.000 de euro, dintre care 460.000 de euro economii în conturi bancare, iar 682.000 euro sunt titluri de stat. În 2022, academicianul declara tablouri și bijuterii în valoare de 10.000 de euro. În doar 2 ani, la declarația din 2024, valoarea acestora a urcat la 30.000 de euro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

Back to top button