Politic

Câinele din curtea măcelăriei

 

Pesedistul Eugen Nicolicea, marele specialist în justiție și în medicina legală (a depus în Parlament un proiect de lege pentru privatizarea institutelor de medicină legală, inclusiv Institutul Naţional „Mina Minovici”), și-a dat și dânsul cu părerea despre consecințele ieșirii ALDE de la guvernare. Fostul student repetent al Facultății de Automatizări din Timișoara, redevenit student la 52 de ani (la Drept, la o facultate privată, forma de învățământ la distanță) a declarat că înlocuirea miniștrilor ALDE „se va face printr-o simplă remaniere, fără a trece prin Parlament, întrucât în momentul în care își dau demisiile avem vacantare de funcție și protecția pentru partidul mic există doar dacă te dă cineva afară cu forță, nu dacă îți dai tu demisia”. Când a fost întrebată despre același subiect, d-na premier Dăncilă a dat din colț în colț, bâiguind ceva din care s-a înțeles cam la fel, respectiv o remaniere prin fuga de votul Parlamentului. Dar, evident, de la Viorica Dăncilă nici n-aveam așteptări.    De nici un fel.

Revenind la afirmația lui Eugen Nicolicea, e de spus că în Constituție nu scrie nicăieri despre „protecția pentru partidul mic”. Scrie, în schimb, despre cum se face o remaniere guvernamentală. La articolul 85, alineatele 2 și 3: „ (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Or, este clar că prin ieșirea ALDE de la guvernare s-a schimbat compoziția politică a Guvernului, așadar este obligatoriu ca remanierea să se facă prin vot în Parlament. Chiar dacă d-na Dăncilă și marele specialist Nicolicea nu sunt de acord. Or, în Parlament, PSD nu mai are majoritate. ALDE a și anunțat, prin vocea lui Călin Popescu Tăriceanu, că intră în opoziție, cu tot ce presupune acest statut, inclusiv votul în favoarea unei moțiuni de cenzură. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost și el foarte clar: „În momentul în care se va produce demisia miniștrilor ALDE și vor ieși de la guvernare, Guvernul rămâne fără majoritate în Parlament. Or fără majoritate nu poți să guvernezi, asta este consecința (…). Decizia noastră a fost luată mai demult, am spus că nu mai putem susține acest guvern și am și votat o moțiune de cenzură. Nu se schimbă nimic, rămânem în Opoziție și ne vom comporta ca atare”.

Așadar, în ceea ce privește guvernarea PSD, este cert că aceasta va înceta înainte de terminarea mandatului. Rămâne de văzut doar cât o va mai lungi d-na Dăncilă și cum anume va veni finalul: va pleca de bună voie câinele din curtea măcelăriei sau va fi scos în șuturi?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare