Politic

C.P. Tăriceanu „Avem nevoie de propria strategie de apărare. Nu este logic ca noi să stăm și să cerem americanilor să ne apere”

 

Prezent sâmbătă la Brașov cu ocazia lansării candidaților filialei locale ALDE, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a răspuns provocării din partea jurnalistului Mytex la o discuție despre alegerile prezidențiale din SUA, în urma cărora, după cum se știe deja, republicanul Donald Trump a ieșit victorios, precum și despre modul în care acesta ar putea influența situația politică, economică sau militară a României.

Pe scurt, C.P. Tăriceanu consideră atipică recenta campanie din SUA, ca și abordarea lui Trump, iar rezultatul acestor alegeri ne va forța pe noi, ca europeni, respectiv români, să ne reconsiderăm strategia de comunicare cu partenerii de peste ocean, dar și de apărare.

Redăm integral declarația președintelui Senatului României oferită mytex.ro:      

Alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA și pentru mine a intrat în categoria surprizelor, pentru că el, la începutul campaniei, părea mai degrabă un outsider, iar în timpul campaniei am văzut un candidat atipic, cu un discurs care nu se încadra în limitele discursului politic cu care ne-am obișnuit din partea candidaților la alegerile prezidențiale din America.

Dar acest lucru trebuie să ne dea de gândit. De ce? Pentru că Donald Trump, dincolo de partea colorată a discursului lui, a abordat o serie de teme care până la această dată erau din categoria celor numite „politically correct” și care nu erau abordate niciodată de candidații la prezidențiale. Ceea ce s-a constatat este că modul în care a abordat el aceste teme reflectă nu toată societatea americană, dar susține pozițiile agreate a establishment-ului. În opinia mea, acesta este și motivul pentru care, în final, Trump a avut succes.  

Interesant de reliefat este și faptul că sondajele de opinie nu au fost capabile să deceleze corect intenția votanților. Lucrul acesta este cauzat într-o măsură apreciabilă și de scăderea tot mai accentuată a importanței presei scrise. Ca peste tot în lume, internetul și rețelele de socializare au tot mai mare influență și aici.

Important este de reținut că fiecare președinte american a avut un mandat care s-a diferențiat de precedentele. Fiecare vine cu propria abordare, prespectivă și propriul mod de gândire și program. Este normal să existe o schimbare de fiecare dată.

Dar în privința valorilor fundamentale pe care se clădește democrația americană, nu cred că avem semne de întrebare. America va rămâne țara care este eminamente democratică și care prețuiește valorile de libertate și drepturile individului, care va rămâne, așa cum își dorește și Trump, o economie puternică și cel mai probabil țara cea mai influentă de pe glob.

De fapt, sloganul lui Trump – Make America great again! (Să facem America mare din nou) – nu face decât să reflecte această dorință, mai puternică poate decât la ceilalți. Va dori să facă America puternică inclusiv in interior, unde el pare să fie foarte preocupat de realitățile economice și sociale, de pauperizarea unei părți importante a populatiei, dar și probabil de investiții masive care să consolideze forța militară a SUA și influența ei la nivel global.

Cum se raportează europenii, respectiv românii, acestor noi abordări ale Americii?   

C.P. Tăriceanu a răspuns:

Noi, europenii, suntem poate puțin egocentrici. Ne imaginăm că atenția Americii e focalizată pe Europa. De fapt, America are interese probabil la fel de puternice, dacă nu chiar mai puternice, în zona Pacificului și a Asiei de Sud-Est. Americanii vor dori să-și recalibreze anumite strategii ținând cont că, în viitor, puterea care se ridică și care poate să fie pentru ei o provocare este China, nu Rusia.

În acest context trebuie văzută președinția lui Trump. El va trebui să răspundă unor provocări cu care președinții dinaintea lui nu au avut de-a face.

Sigur că perioada care s-a scurs de la căderea comunismului pănă în prezent a fost beneficiă pentru Europa și pentru România, pentru că noi ne-am imaginat că epoca războiului rece s-a încheiat. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, noi ne-am imaginat că epoca aceasta a războiului rece care a marcat 45 de ani de existență după Al Doilea Război Mondial s-a încheiat. Iată că ne-am înșelat!

Astăzi se dovedește că Rusia revine la ambițiile de odinioară, la cele imperiale. Acest lucru trebuia să fie observat încă din 2008, de când rușii au invadat o parte din Georgia, iar acțiunile ulterioare nu fac decât să ne confirme aceste veleități.

Ce-i de făcut în continuare?

Noi cu toții trebuie să ne planificăm foarte bine acțiunile de politică externă și politică economică în așa fel încât să nu fim afectați pe viitor.

Un lucru pe care doresc să-l mai subliniez este că, în acest moment, cel mai logic ar fi ca Uniunea Europeană (din care și noi facem parte, în care avem nu numai avantaje, ci și responsabilități), ar trebui să se gândească să-și asigure propriile capacități de apărare, în contextul acesta al transformărilor și evoluțiilor geo-strategice care, pe continentul nostru, sunt date în principal de schimbarea atitudinii și strategiei Rusiei.

Până acum, Europa s-a bazat în cea mai mare parte pe capacitatea de apărare furnizată de partenerii americani, sub umbrela NATO. Eu cred că vine momentul în care noi trebuie să ne gândim la clădirea și întărirea capacităților proprii, pentru că e posibil ca SUA să-și recentreze opțiunile și prioritățile de politică externă, iar atunci sigur că ne revine nouă această sarcină.

De altfel, Trump a și spus că el consideră că este necesar ca partenerii SUA să-și asume o parte din ce în ce mai mare din efortul acesta. De altfel, nici nu este logic până la urmă ca noi să stăm și să cerem americanilor să ne apere.

În ceea ce privește baza militară de la Deveselu, aici putem vorbi mai degrabă de înaltă tehnologie, care e mai importantă, nu de prezență de trupe în adevăratul sens al cuvântului. Eu cred că anumite decizii strategice pe care NATO le-a luat în ultima vreme nu vor fi sub nici o formă modificate și nu vor renunța la scutul antirachetă din România.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button