Politic

BRAȘOVUL, în culorile Greciei

 

Astăzi, de ziua națională a Greciei, clădirea Primăriei Brașov și literele de pe Tâmpa vor fi iluminate alb – albastru, culori specifice drapelului național elen, ca semn de apreciere pentru contribuția grecilor în dezvoltarea orașului nostru.

„Brașovul, vechi centru multicultural și multietnic, a avut de-a lungul timpului strânse legături cu diferite etnii care au trăit mai bine de 1.000 de ani în oraș. Grecii, care au ajuns în Brașov în jurul secolului al XIV-lea, și-au lăsat amprenta asupra orașului nostru în mai multe domenii, fiind una dintre etniile care și-au adus cel mai mult aportul în dezvoltarea orașului. În secolul al XV-lea este menționată existența unei școli cu predare în limba greacă, în anul 1730 este atestată o capelă ortodoxă care aparținea grecilor, iar în secolul al XVIII-lea comercianții greci au construit în Brașov un spital, o școală, diferite magazine și locuințe. Ctitorul principal al Bisericii Sfânta Treime de pe strada G. Barițiu nr. 12, începută în 1786, în prezent nu numai lăcaș de cult, ci și monument istoric, a fost Panaiotis Hagi Nikos, un bogat negustor grec.
Până la începutul celui de-al doilea Război Mondial, comunitatea elenă din Brașov a continuat să susțină biserica și școala și a fost foarte implicată în viața comercială și socială a cetății.
Imediat după război, au început problemele care au determinat restrângerea treptată a activității grecilor, culminând cu confiscarea bunurilor Comunității, datorită politicii regimului comunist, în anul 1976”, se arată într-un comunicat remis de Primăria Brașov.

În 1990, după căderea regimului comunist, a avut loc reînființarea Comunității Elene. Membrii săi sunt formați din urmași ai vechilor comercianți greci, greci care s-au aflat fără voia lor departe de patria mamă, Grecia, din cauza evenimentelor politice de după cel de-al doilea război mondial, dar și din numeroși filo-eleni.

Comunitatea Elenă Brașov este parte integrantă a Uniunii Elene din România, organismul la scară națională al tuturor grecilor din România, reprezentat în Parlament de deputatul minorității elene, prof. dr. ing Dragoș Gabriel Zisopol.

Comunitatea Elenă din Brașov își pune în practică țelul de a păstra limba elenă și tradițiile prin cursuri de limbă greacă organizate pe patru nivele de studiu (grădiniță, copii școlari, adulți începători și avansați) și prin promovarea cântecelor și dansurilor grecești, cu cele 4 ansambluri artistice – Corul mixt de camera Orféas, Ansamblul de Dansuri Tradiționale Grecești Efthimos, Ansamblul de dansuri de copii Luludάkia, Grupul vocal Diόnysos – cu care, de altfel, au participat la diferite manifestări legate de viața orașului (Zilele Brașovului, spectacole la sărbătorile de iarnă sau festivaluri etc).

Ziua de 25 mai este cea mai mare sărbătoare națională a Greciei, ziua Independenței. În această zi, în anul 1821, a început lupta de eliberare națională împotriva imperiului otoman.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button