BRAȘOVUL, a doua destinație turistică din România
Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a organizat vineri, 7 ianuarie, la Centrul CATTIA, o întâlnire de lucru cu oficialii autorităţilor administraţiei publice locale şi cu reprezentanţii organismelor din turism şi cei ai mediului de afaceri braşovean. Întâlnirea, realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov şi al Primăriei Municipiului Braşov, a vizat aspecte importante privind promovarea și dezvoltarea sustenabilă a turismului și a antreprenoriatului din judeţul Brașov.
Au fost prezenţi Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Ambrus Izabella, subprefectul Judeţului Braşov, Flavia Boghiu şi Sebastian Rusu, viceprimarii Municipiului Braşov, senatori şi deputaţi din judeţul Braşov, primari al localităţilor braşovene cu potenţial turistic, oficiali ai instituţiilor publice de cultură, conducători ai organizaţiilor profesionale şi patronale din turism şi afaceri, reprezentanţi ai clusterelor şi incubatoarelor de afaceri, precum şi ai asociaţiilor de promovare turistică.
„Am venit la Braşov din dorinţa de a afla problemele cu care se confruntă cei din domeniul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi al turismului, dar, în egală măsură, pentru a cunoaşte reuşitele care pot deveni exemple de bune practici la nivel naţional. Am constatat că există suficient de multe probleme, atât în ceea ce priveşte turismul, cât şi mediul de afaceri, am notat absolut toate aspectele aduse în atenţie de către participanţi şi vom încerca la nivel de minister să le analizăm pe fiecare în parte şi să găsim cele mai bune soluţii. Vom aştepta şi concluziile celorlalte întâlniri pe care le vom avea în alte zone din ţară, astfel încât soluţiile să fie armonizate şi să acopere necesităţile la nivel naţional”, a spus ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Subiectele care au fost abordate în cadrul întâlnirii de lucru s-au concentrat pe poziţionarea judeţului Braşov ca pol de dezvoltare pentru turismul românesc, fiind a doua destinaţie turistică din România, după Constanţa.
Problemele identificate au fost lipsa unui cadru legislativ coerent atât pentru incubatoarele de afaceri, cât şi pentru organizaţiile pentru managementul destinaţiei. Totodată, necesitatea includerii unor tipuri de activităţi eligibile pentru digitalizarea IMM-urilor din turism şi HoReCa, plus dezvoltarea infrastructurii în turism în programele gestionate de către toate agenţiile de dezvoltare regională a fost un subiect intens dezbătut.
O temă care a generat interes pentru mediul de afaceri din Braşov a fost finanţarea întregului domeniu schiabil, nu doar infrastructurilor pentru pârtii.
În ceea ce priveşte proiectele privind dezvoltarea Braşovului şi a Poienii Braşov pe partea de turism, ministrul a felicitat conducerea Primăriei Braşov pentru faptul că s-a preocupat de pregătirea unor proiecte de investiţii, precum extinderea domeniului schiabil din Poiana Braşov, realizarea saniei de vară sau construirea unor trasee de mountain bike pe partea nordică a Postăvarului.
În privinţa finanţării acestor proiecte investiţionale ample, „bugetul Ministerului Turismului pentru acest an este destul de redus, astfel că principala ţintă o reprezintă fondurile europene. Avem posibilitatea unor finanţări viitoare, inclusiv din PNRR, pentru aceste proiecte. Pe 31 decembrie 2023 va avea loc o primă analiză pe tot ce înseamnă Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în urma căreia proiectele care nu vor putea fi implementate vor fi stopate, iar pentru alte proiecte, ajunse la maturitate şi întemeiate pe studii de fezabilitate şi documentaţii tehnice actualizate, să se poată accesa fonduri din acest program”, după cum a explicat ministrul Cadariu.
„Am avut o întâlnire extrem de importantă cu ministrul Antreprenoriatului şi Turismului. Mă bucură faptul că am avut o prezenţă foarte mare şi un interes ridicat din partea tuturor organismelor reprezentative din municipiul şi judeţul Braşov şi că au fost puse în discuţie foarte multe probleme, atât din zona mediului de afaceri, cât şi din activitatea turistică. Sperăm ca punctele de vedere, propunerile şi sesizările ridicate de participanţi să fie preluate de domnul ministru şi transpuse în legislaţie. Pentru judeţul Braşov şi administraţia publică judeţeană este foarte important să avem în continuare o dezvoltare a turismului sub toate aspectele, inclusiv în ceea ce priveşte infrastructura de agrement. Este vital ca judeţul Braşov, care dispune de o capacitate foarte bună de cazare, să se dezvolte mai mult şi pe partea de atracţii şi activităţi de petrecere a timpului liber, astfel încât cei care ne vizitează să aibă motive pentru a rămâne cât mai multe zile la noi. Sunt convins că prin colaborarea autorităţilor locale cu antreprenorii din turism ne vom putea organiza foarte bine, astfel încât să punem bazele, la Braşov, pentru una dintre cele opt Organizaţii de Management al Destinaţiei la nivel regional, astfel încât să putem atrage fondurile disponibile în cadrul PNRR pentru aceste structuri. În ceea ce priveşte mediul antreprenorial, au fost discutate o serie de aspecte care ţin de eliminarea consecinţelor nefaste generate de pandemie. Vorbim de sprijinul guvernamental care sunt convins că va veni în continuare pentru IMM-uri şi pentru toate societăţile care au fost afectate de criza sanitară”, a menţionat preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.