Politic

BRAȘOV. Zi de vot pentru alegerea primarului

 

În peste 30 de localităţi din 23 de judeţe – printre care și Brașovul – au loc astăzi alegeri locale parţiale pentru primari şi un consiliu local (comuna Cojasca din judeţul Dâmboviţa).

Cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne și în comuna Șinca Nouă, pentru alegerea primarului, fiind patru candidați înscriși, din partea PNL, PSD, USR PLUS și ADN.

Procesul de votare începe duminică la ora 7,00 şi se va încheia la ora 21,00.

Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, după caz, numai pe baza unui act de identitate valabil: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare. Se poate vota şi cu un act de identitate românesc care a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021. Cetăţenii UE înscrişi în lista electorală complementară pot vota pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Cei care se vor prezenta duminică la urne trebuie să poarte masca de protecţie în secţia de votare şi în localul de vot.

La alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal.

Alegătorii trebuie ca, în faţa operatorului de calculator, să-şi îndepărteze masca de protecţie pentru identificare, să semneze lista electorală, apoi să preia, de la membrii secţiei de votare, buletinul de vot şi ştampila, iar după exercitarea dreptului de vot să restituie ştampila.

Prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

„Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secţiei de votare, al persoanelor acreditate, al candidaţilor şi nici operatorul de calculator”, au precizat reprezentanţi ai MAI.

Totodată, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) prelungeşte programul de lucru cu publicul, duminică, 27 iunie în intervalul orar 7,00 – 21,00, în cele 23 de judeţe unde se desfăşoară alegeri locale parţiale, venind în sprijinul cetăţenilor Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenţei în vederea participării la vot.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button