Politic

BRAȘOV: Violența domestică din familia tradiţională românească nu poate fi stopată dacă nu se modifică și Codul penal!

 

Statisticile arată că în „familia tradiţională românească”, la fiecare jumătate de minut se produce o agresiune fizică asupra unei femei. Trei din zece au fost agresare fizic sau psihic de la vârste fragede. În raportul pe anul trecut, Ministerul Public a menţionat că în România au fost înregistrate 250 de dosare de agresiune intrafamilială, în care 50 de persoane au fost ucise sau au murit în urma loviturilor primite, 238 de copii au fost victime ale părinților și 117 frați sau surori au fost victime ale violenței între frați.  

De asemenea, Inspectoratul General al Poliției Române a comunicat că doar  în primele 6 luni ale anului 2016, la nivel național, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. Femeile sunt cele mai afectate (79% dintre victime sunt de sex feminin), iar majoritatea agresorilor sunt bărbați (92,3%). În aceeași perioadă au fost raportate 81 de cazuri de viol în familie. Victima îi este agresorului partener de viaţă în 21% dintre cazuri și fiu sau fiică în 44.4% dintre cazurile sesizate. Din datele Poliției reiese că toți agresorii care au violat sunt bărbați.

Aceste cifre se referă numai la cazurile care ajung să fie sesizate la Poliție, un număr infim comparativ cu datele colectate în studiul din 2014 al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale, în care se arăta că 1 din 4 femei din România a fost, cel puțin odată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său.

Aşadar, vorbim de statistici realizate în baza sesizărilor depuse la instituţiile de cercetare penală sau instanţe, însă numărul victimelor ar putea fi înzeci, având în vedere că multe persoane agresate de membrii ai familiei nu au încredere să-şi dea agresorii în vileag, aşa că suportă tacit „persecuţia”, dar şi pentru că legea penală nu îi pedepseşte şi pe agresorii care se obţin iertarea victimelor. 

Nu mai este o noutate faptul că cele mai multe tragedii se petrec după împăcare cu agresorul. 

 

Destul! Trebuie făcut ceva!

Câţiva parlamentari vor să rupă tradiţia violenţei în familie. Iar asta se traduce printr-o modificare adusă Codului Penal care prevede că agresorul să fie pedepsit cu până la doi ani şi jumătate de închisoare, indiferent dacă se împacă între timp cu victima sa. În momentul de faţă, legislaţia românească îi iartă pe bătăuşii care reuşesc să obţină iertarea nevestei. Din păcate, doar în ultimii ani au fost sute de crime în familie, fără că autorităţile să poată să intervină, după cum am arătat în analiza de început.

Preocupată la rândul său de fenoment, deputata PNL de Braşov Mara Mareș a abordat subiectul violenţei domestice într-o conferinţă de presă. Ea a specificat că principalii factori care generează apariţia acestor acte brutale sunt: disfuncţiile şi carenţele educative ale mediului familial, deficienţele mediului educaţional, educaţia sexuală lacunară, carenţele socio-economice, deficienţele mediului instituţional și creşterea gradului de permisivitate socială.

„Una dintre deficiențele mediului instituțional pe care am constat-o este aceea a posibilității agresorului de a se împăca cu victima, dacă victima se împacă cu agresorul și-și retrage demersurile juridice penale. Vă dați seama că multe dintre aceste împăcări vin tot pe un fond de teamă. De aceea, promovez și susțin modificarea Codului Penal în sensul în care agresorul să fie anchetat și judecat indiferent dacă se împacă sau nu cu victima. În momentul de faţă, legislaţia românească îi iartă pe bătăuşii care reuşesc să obţină iertarea nevestei. Din păcate, doar în ultimii ani au fost sute de crime în familie, față de care autoritățile n-au avut mecanisme de prevenire. Acest cadru legal a obligat autoritățile să țină ochii închii față de acest fenomen, chiar și atunci când lucrurile erau evidente. Nu există nici o justificare pentru exercitarea de violenţe în familie, şi îmi doresc că statul român să aibă toleranţă zero pentru orice acţiune de violenţă”. 

Peste 50 de parlamentari susţin modificarea Codului Penal şi în sensul prezentat, proiect care va fi supus la vot în septembrie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button