BRAŞOV. Ucenicii ar putea fi plătiţi cu 250 de euro, iar stagiarii cu 300 de euro lunar
Cei care învaţă o meserie la locul de muncă vor putea fi plătiţi cu sume cuprinse între 250 de euro pe lună, dacă sunt ucenici, şi 300 de euro pe lună, dacă sunt stagiari. Parlamentul a consfinţit ţinerea unei promisiuni făcute de PSD pentru stimularea creerii unor noi locuri de muncă şi pentru calificarea superioară a salariaţilor. Camera Deputaţilor a adoptat, cu 280 de voturi pentru din 281 ale celor prezenţi un proiect de lege care a fost dezbatut si la Brasov în luna aprilie, la Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, cu participarea deputatului Roxana Mînzatu.
„Porneam atunci de la o realitate, aceea că legea aflată în prezent în vigoare nu are eficienţa necesară. Adică acordarea unor stimulente de către stat angajatorilor care încheie astfel de contracte, era condiţionată de întocmirea unor hârtii, iar sumele oferite erau prea mici. De aceea, la această oră, sunt foarte puţine contracte încheiate în întreaga ţară. De exemplu, în 2016, la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Braşov, a fost înregistrat un singur ucenic. În dezbaterea de la Camera de Comerţ i-am ascultat pe reprezentanţi ai unor firme care mi-au vorbit de nevoia de a stimula piaţa forţei de muncă, dar şi de îmbunătăţiri ale legii. Dar, foarte important, a reieşit că modelul învăţământului dual pentru calificarea tinerilor, a dat cele mai bune rezultate”, consideră parlamentarul PSD.
Imediat după dezbatere, social-democrata a formulat, în calitatea sa de deputat, o întrebare la adresa ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. În textul documentului era reliefată situaţia tinerilor care preferă să muncească în străinătate, în loc să se califice şi să muncească aici, dar şi faptul că la programele de calificare în ucenicie nu au acces decât tinerii cu cel puţin opt clase absolvite. Prin urmare, alternativa de succes rămânea deocamdată învăţământul dual, care ar avea şi el nevoie de sprijin din partea Guvernului.
„Retenţia tinerilor care au urmat această formă de învăţământ, la angajatorii unde au făcut practica, este de peste 90%. Sistemul dual are avantajul de a se bucura, aşadar, atât de încrederea firmelor, cât şi a tinerilor. Ca urmare, deşi abia un început înscrierile, am aflat că se anunţă concurenţă pentru clasele care vor fi formate de la toamnă. Jumătate din cuantumul bursei pe care îl primeşte tânărul care urmează această formă de învăţământ, este deja oferit de stat. Un stat care oferă, aşadar, direct sau indirect, două opţiuni tinerilor. Vor urma calea învăţământului dual, una cu reputaţie bună, şi au aproape asigurat locul de muncă, după absolvire. Cealaltă cale, este cea deschisă prin votul din Camera Deputaţilor, aceea de a fi create avantaje angajatorilor care vor oferi posibilitatea calificării prin ucenicie, timp de 3 ani, sau a stagiaturii, timp de 6 luni, în cazul celor cu studii superioare. Sper ca viitoarele norme actualizate de aplicare a legii să simplifice birocraţia şi condiţiile de acreditare la ANC impuse angajatorilor care vor apela la aceste instrumente”, a declarat Roxana Mînzatu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.