BRAȘOV. „Turismul nu se mai poate face oricum”, spune Roxana Mînzatu. Ce obligații noi au hotelierii?
Proprietarii structurilor de primire turistică din staţiunile turistice sau staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice vor fi obligaţi să-şi reabiliteze clădirile şi să-şi cureţe grădinile. Este principala prevedere a „proiectului de Lege privind unele măsuri pentru reabilitarea structurilor de primire turistică situate în staţiuni turistice şi balneoclimaterice, de interes naţional”, iniţiat de către deputaţii PSD în mandatul trecut. Acesta a fost finalizat, iar apoi aprobat prin vot de Comisia pentru industrii si servicii, în această săptămână.
„Este o realitate că staţiunile noastre nu mai sunt ce erau odinioară. Interese obscure sau delăsarea, au transformat hoteluri, restaurante, parcuri, în locuri dezolante în care nu îţi vine să te cazezi. Ce fel de proprietar este cel care deţine o un imobil cu destinaţie turistică, dar nu îl îngrijeşte? Deputaţii din comisie au lucrat cu gândul la experienţa turistului, care trebuie să fie una frumoasă, atunci când vine în concediu. Nu ajunge că are unde să doarmă, trebuie să se bucure de un aspect îngrijit al întregii staţiuni, de la clădiri, la spaţii verzi”, a declarat Roxana Mînzatu, secretarul Comisiei pentru industrii si servicii.
Proprietarii care nu se vor conforma, vor fi amendaţi. În forma în care a plecat spre adoptarea în plen, proiectul de lege prevede un sistem de puncte de penalizare, în funcţie de timpul scurs de la primirea unei notificări din partea Primăriei. Amenzile depind de zilele de întârziere. De exemplu, pentru 15 zile amenda poate ajunge la 11 puncte, adică aproape 16.000 lei.
„Turismul nu se mai poate face oricum. Este şi mesajul Guvernului, cu care am dialogat permanent pentru acest proiect legislativ. Trebuie să lucreze în echipă, proprietarii şi autorităţile. Finalitatea este o ofertă care va asigura un număr mai mare de turişti din România şi străinătate. România este o destinaţie tot mai căutată, şi trebuie să ne ridicăm la aşteptările celor care vin la noi.” , punctează deputatul PSD.
Actul urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, pentru votul final. După promulgare şi publicarea în Monitorul Oficial, proprietarii vor avea la dispoziţie 12 luni pentru a face reparaţiile necesare la clădirile pe care le au.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.