Politic

BRAȘOV. Tot ceea ce trebuie să știți despre ziua de duminică, zi de scrutin

 

Dumincă, 26 mai 2019, este ziua în care 518.715 cetățeni cu drept de vot din județul Brașov sunt așteptați la urne, pentru a-și alege candidatul preferat la Parlamentul European, precum și pentru a-și exprima opțiunea cu privire la referendumul pe tema justiției (cu două întrebări), lansat de președintele Klaus Iohannis. Dintre aceștia, 246.757 se regăsesc în municipiul Brașov. De aceea, din cele 454 de secții de votare organizate la nivelul județului Brașov, 181 sunt în municipiul Brașov, cu patru secții în plus față de ultimul scrutin. Pot vota toţi cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

Locurile disponibile în Parlamentul European pentru România sunt în număr de 32, pentru care s-au înscris 12 de partide şi trei candidaţi independenţi. Mandatele vor fi obţinute de candidații care depăşesc pragul electoral de 5%.

Dacă merg la urne (ceea ce ar fi indicat), cetățenii pot alege să participe atât la scrutinul pentru alegerea europarlamentarilor, cât și la referendum, precum și doar pentru una dintre acestea (nu este obligatoriu pentru ambele), astfel că vor fi două liste pe care se vor înscrie, înainte de a primi buletinele de vot. 

 

Întrebările la referendum

Dacă vor să participe și la referendum, alegătorii vor trebui să răspundă cu DA sau NU la două întrebări, fiecare dintre ele fiind pe câte un buletin de vot.

Astfel, pe Buletinul de vot nr. 1 este întrebarea „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”. Pe Buletinul de vot nr. 2, întrebarea arată astfel: „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

 

Cum se votează

Conform legii, pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum, cetățenii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, respectiv 7.00 – 21.00, cu aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT”, dar pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare și două pentru referendum – câte un buletin pentru fiecare întrebare.

Concret, alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente. Cetățenii care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să își exercite dreptul de vot în localitatea în care se află, la orice secție de votare, urmând a fi înscriși într-o listă suplimentară.

În secţia de votare sunt instalate trei urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea specifică nu atrage după sine nulitatea votului.

Cetăţenii care nu se pot deplasa, cei spitalizaţi, deţinuţii şi alte categorii de persoane prevăzute de legislaţie, pot solicita urna mobilă. Cererile se depun la sediul secţiei de votare unde este arondat alegătorul care nu poate merge la urne, sâmbătă, 25 mai 2019, între orele 18.00 şi 20.00. Pe lângă cerere, trebuie depuse şi documentele din care să rezulte că persoana este netransportabilă (acte medicale sau alte acte oficiale).

De asemenea, pot vota cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, având domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Românii care votează la secţiile organizate în străinătate vor fi înscrişi pe listele electorale suplimentare. 

Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor, se va utiliza Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV), potrivit anunțului transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Orice încălcare a legii privind desfășurarea procesului electoral poate fi sesizată la numărul unic de urgență 112 sau efectivelor MAI. Sesizările vor fi investigate conform competențelor, multe dintre faptele de încălcare a legislației electorale fiind de competența birourilor electorale.

 

Lista partidelor care cadinează la alegerile parlamentare 2019

Partidul Social-Democrat (PSD), 

Partidul Naţional Liberal (PNL), 

Alianţa 2020 USR-Plus, 

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), 

Partidul Mişcarea Populară (PMP), 

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), 

Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), 

Partidul România Unită (PRU), 

PRODEMO, 

Partidul Social Democrat Independent (PSDI), 

Partidul Blocul Unităţii Naţionale (BUN), 

Partidul Socialist Român (PSR), 

Candidaţi independenţi: Gregoriana Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion, Peter Costea


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button