Politic

BRAȘOV. Spitalul de Neurologie și Psihiatrie, „secție” de Infecțioase, Județeanul, protejat

 

Așa cum am anunțat (detalii aici: CORONAVIRUS BRAȘOV. Bani în plus pentru spitale, bonificații pentru cei din „linia întâi”, relocări de secții și paturi ) aflat în autoizolare la domiciliu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, a vorbit, într-un mesaj live de Facebook, despre situaţia actuală din spitalele braşovene, în condiţiile epidemiei de coronavirus şi a declarării stării de urgenţă. Veștea a anunţat că în 18 martie a fost emisă o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov privind virări de credite bugetare pentru funcţionarea spitalelor în contextul instituirii stării de urgenţă. În baza acestui document, Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, care este „în prima linie” în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor legate de coronavirus, a primit suma de 140.000 lei. Suma urmează să fie folosită pentru materiale sanitare, reactivi, materiale de laborator sau prestări de servicii.
Tot în urma acestei dispoziţii, Spitalul Clinic de Pneumoftizioligie a primit suma de 67.000 lei, suma fiind alocată pentru materiale sanitare, reactivi, dezinfectanţi şi materiale de curăţenie.
Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii i-a fost alocată suma de 285.000 lei, bani ce vor fi cheltuiţi pentru medicamente, dezinfectanţi, bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare.
Maternitatea Braşov a primit suma de 360.000 de lei, tot în scopul achiziţionării unor materiale, medicamente, reactivi, dezifectanţi sau materiale de laborator.
„În 17 martie, conducerea Consiliului Judeţean Braşov a solicitat în regim de urgenţă fiecărui spital necesarul suplimentar de resurse financiare, pentru a face faţă situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea infecţiei cu coronavirus. În 19 martie, la sediul Consiliul Judeţean Braşov au fost întâlniri cu reprezentanţii spitalelor braşovene, pentru a se stabili o listă finală a sumelor necesare. Pentru această perioadă vom pune la dispoziţia unităţilor sanitare 12.256.350 lei”, afirmat Adrian Veştea. Suma amintită poate fi utilizată pentru gestionarea situaţiei de criză, respectiv pentru achiziţionarea de materiale sanitare, dezinfectanţi, echipamente de protecţie, reactivi, achiziţionarea de ventilatoare mecanice pentru secţiile ATI, dar şi pentru un nou echipament pentru realizarea de teste. „Deci, vom cumpăra încă un aparat de biologie moleculară, care va fi alocat Spitalului Clinic Judeţean Braşov. De asemenea, am prevăzut amenajarea unui spaţiu ATI, cu o capacitate de 10 locuri, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie”, a explicat Veştea.

Prime duble de la CJ pentru „cei din linia întâi”

Adrian Veştea a amintit că, încă din 28 februarie, a solicitat conducerilor spitalelor din Braşov o informare cu privire la măsurile dispuse în cazul sindromului respirator acut provocat de noul coronavirus.
„Astfel, în toate unităţile sanitare au fost dispuse măsuri pentru asigurarea stocurilor de urgenţă medicală. De asemenea, a fost instruit personalul medical, iar programul de vizite a fost suspendat. Totodată, la prima rectificare bugetară se va aloca suplimentar suma de 60.000 lei din bugetul Consiliului Judeţean Braşov, pentru acordarea de stimulente în perioada martie – mai personalului medical care participă la combaterea epidemiei cu noul coronavirus. Practic, în următoarele trei luni va exista o dublare a sumelor pentru stimulentele acordate medicilor, astfel încât conducerea spitalelor care sunt în prima linie în lupta cu noul coronavirus să aibă posibilitatea de a stimula cadrele medicale”, a menţionat reprezentantul administraţiei judeţene.   
Totodată, Adrian Veştea a ţinut să le mulţumească braşovenilor care au susţinut financiar Spitalul de Boli infecţioase.

Detașări de personal la Spitalul de Boli Infecţioase

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov există un aparat de biologie moleculară ce permite depistarea coronavirusului. „Încă de la începutul acestei săptămâni, conducerea spitalului şi-a transmis mai multor distribuitori intenţia de a cumpăra 2.500 de teste. Avem promisiunea că în cursul zilei de mâine (astăzi – nota red.) distribuitorii vor furniza unităţii medicale 500 de teste. De asemenea, aşteptăm să primim teste şi prin intermediul Ministerului Sănătăţii”, a afirmat Adrian Veştea. Preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov i s-a comunicat faptul că Spitalul de Boli Infecţioase a făcut achiziţiile necesare pentru a face faţă în această perioadă, iar stocurile sunt refăcute constant.  „Astfel, s-a transmis Consiliului Judeţean Braşov sumele necesare pentru asigurarea stocurilor pentru următoarele 4-5 luni. De asemenea, din suma de 300.000 de lei a fost lansată licitaţia pentru achiziţia de bunuri, recoltoare  şi alte materiale necesare”, a completat Adrian Veştea. În ceea ce priveşte resursa umană necesară Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, aceasta se va asigura prin detaşare de la alte spitale din oraş, prin detaşare pentru o perioadă de maxim 60 de zile.

Baza de recuperare a fost deja „evacuată”

Conform declaraţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, conducerea Spitalului Clinic de Psihiatre şi Neurologie a anunţat că, la nevoie, va pune la dispoziţie 141 de paturi. Astfel,  în 16 martie, la nivelul unităţii a fost luată decizia externării bolnavilor cronici din secţia de recuperare neuro-psiho-motorie. „Această secţie a fost închisă şi a început igienizarea ei. De asemenea,  Secţia 1 de Psihiatrie, situată în Pavilionul central de pe strada Prundului, a fost comasată cu secţiile de Psihiatrie 2 şi 3 de pe strada Mihai Eminescu. În aceste condiţii va exista o singură linie de gardă, care va deservi toţi pacienţii. Secţia Clinică de Psihiatrie (din Pavilionul Central – n.r.) va fi închisă, igienizată şi pusă la dispoziţia autorităţilor”, a mai spus Veştea, care a precizat că, în cazul unor situaţii de criză se pot elibera pentru pacienţii afectaţi de noul coronavirus şi celelalte saloane din Pavilionul Central. La parterul acestui pavilion sunt 16 paturi de terapie intensivă, dintre care două au ventilatoare mecanice.

Spitalul Județean trebuie ținut în afara zonei de contaminare

În ceea ce priveşte Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, acesta va trebui ținut în afara zonei de contaminare. „Potrivit raportărilor transmise de conducerea spitalului, această unitate dispune de toate materiale sanitare şi de protecţie. Este pregătit pentru lupta împotriva coronavirus. Acest spital este în linia întâi pentru tratarea pacienţilor non-coronavirus, preluând urgenţele din judeţ şi din zonele limitrofe”, a declarat Veştea. Totodată, la acest spital a fost izolat parterul, iar în acest spaţiu au fost montate 10 paturi ATI cu monitorizare şi ventilatoare. Totodată, pentru mai multe echipamente de terapie intensivă a fost lansată procedura de achiziţie directă. Ba mai mult, acest spital ar putea primi prin donaţie 10 ventilatoare şi 5 teste rapide pentru imunoglobulină.

Probleme cu furnizorii de materiale şi echipamente de protecţie

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a anunţat că, în cel mai scurt timp, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie se va amenaja un compartiment ATI cu o capacitate de 10 locuri, aparatura fiind asigurată de Ministerul Sănătăţii. În ceea ce priveşte amenajarea spaţiilor, lucrările vor fi realizate de Consiliul Judeţean Braşov. Pe de altă parte, Adrian Veştea a afirmat că reprezentanţii Spitalului Clinic de Copii au spus că marea problemă o reprezintă lipsa stocurilor la furnizori, dar şi preţurile majorate la materialele sanitare şi echipamentele de protecţie. „Au fost făcute comenzi pentru a acoperi 45 de zile, dar nu toate materialele sanitare şi de protecţie au fost livrate. Acest spital va asigura asistenţa medicală de urgenţă non-COVID pentru pacienţii din Braşov şi judeţele  Harghita şi Covasna”, a continuat Adrian Veştea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button