BRAȘOV. Sinagoga Ortodoxă de pe str. Castelului necesită reparații urgente
Reprezentații Comunității Evreiești din Brașov au solicitat Municipalității ajutor, pentru a pune în siguranță și a restaura Sinagoga Ortodoxă de pe str. Castelului nr. 64, aflată într-o stare avansată de degradare. Unul dintre pereți și acoperișul s-au dărâmat la sfârșitul anului trecut, iar clădirea necesită o punere în siguranță urgentă.
Pentru aceasta, Municipalitatea va elibera în regim de urgență autorizațiile necesare, iar comunitatea evreiască va plăti lucrările de punere în siguranță. Ulterior, după modelul altor clădiri din Brașov, ea ar putea fi cedată Municipalității, pentru a putea investi în repararea ei și a o transforma în obiectiv turistic.
„Clădirea nu va mai fi folosită ca lăcaș de cult, dat fiind numărul membrilor comunității evreiești în Brașov și faptul că avem deja un astfel de lăcaș, însă ne dorim să fie o clădire de utilitate publică, posibil de vizitat de către locuitorii și turiștii din Brașov”, a precizat Tiberiu Roth, fost președinte al Comunității Evreiești din Brașov și președinte al Asociației Sioniste din România.
„Astăzi am discutat împreună să găsim o modalitate prin care Sinagoga de pe Castelului 64, o clădire cu o valoare istorică foarte mare, să fie pusă în siguranță – deoarece astăzi se află într-o stare foarte avansată de degradare, iar după aceea să propunem Consiliului Local un parteneriat prin care acest obiectiv să treacă în proprietatea Municipiului Brașov, pentru a putea fi inclus pe lista de investiții a Municipalității, pentru reabilitare și punere în funcțiune, ca să fie utilizată și de comunitatea evreiască, dar să fie și un punct de interes și de vizitare pe harta turistică a Brașovului pentru turiștii care ne vizitează. Este o zonă istorică, se învecinează cu zidul cetății, cred că acest lucru trebuie avut în vedere. Mă bucur că am creionat pașii principali pe care îi avem de făcut și cât de curând, poate în următoarea ședință de Consiliu Local, vom propune un proiect de hotărâre în acest sens, care să fie aprobat și să trecem la treabă”, a declarat primarul George Scripcaru.
Clădirea a fost construită în anul 1924, în stil maur. Sinagoga ortodoxă din Brașov a funcționat până în anul 1946, potrivit reprezentanților comunității evreiești din Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.