BRAȘOV. Secretarul de stat Lucian Pătrașcu (PSD): „Vrem copaci, nu beton și poluare!”
Secretarul de stat Lucian Pătrașcu, totodată președintele organizației municipale PSD Brașov, vrea să propună municipalității brașovene ca, în următorii ani, să planteze copaci în mai multe zone din centrul orașului, mai ales în zonele în care s-a construit foarte mult în ultimii ani.
„Municipiul Brașov se numără printre cele mai poluate orașe din România. Nu o spun eu sau oameni care fac declarații nefondate, ci specialiștii din domeniu. Inclusiv Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) Brașov a confirmat faptul că în Brașov se înregistrează depășiri ale valorilor în ceea ce privește poluarea, mai ales în zonele unde există un trafic intens”, a declarat Pătrașcu.
Una dintre cele mai mari probleme, în opinia acestuia, o reprezintă poluarea cu particule în suspensie, considerată cea mai nocivă pentru sănătatea umană.
„Particulele în suspensie au cauzat aproximativ 400.000 de decese premature, la nivelul Uniunii Europene. Cum în statistici Brașvul ocupă un rușinos loc 3 la capitolul poluare, este clar că populația municipiului are de suferit din acest motiv. Deși avem aceste probleme de mediu, autoritățile locale nu au luat măsurile necesare pentru reducerea poluării. Din contră, orașul este codaș în ceea ce privește spațiul verde pe cap de locuitor și are foarte puține parcuri. Mai mult decât atât, la Brașov se distruge și puțina zonă verde care mai există. De exemplu, în loc să fie plantați mai mulți copaci, în municipiu se toarnă mai mult beton. Drumul către stațiunea montană Poiana Brașov este plin acum de tot felul de construcții rezidențiale, cu toate că, în trecut, acolo erau copaci și zonă verde. De asemenea, în Tractorul sau Bartolomeu, unde s-a construit mult în ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari nu au ținut cont deloc de necesarul de spații verzi. În concluzie, orașul s-a umplut de betoane până către Poiana Brașov”, sunt argumentele politicianului.
Din acest motiv, el consideră că ar fi nevoie de un registru real al spațiilor verzi care să ne arate clar unde suntem deficitari. Astfel s-ar putea identifica și „punctele negre” din oraș.
„După ce identificăm aceste zone unde poluarea este peste limitele admise, să luăm și măsuri, dar nu doar verbale și în fața presei, cum se întâmplă în prezent, ci chiar măsuri concrete și fezabile! Prin consilierii locali PSD voi propune administrației locale ca în următorii 2-3 ani să se deruleze la nivel de municipiu o campanie de plantat copaci și de amenajare spații verzi în zonele foarte poluate, cum ar fi Ceasu’ Rău sau zona Gării. Cum există loc pentru amplasat panouri publicitare, am convingerea că se va găsi loc și pentru copaci sau zone verzi. Este momentul să investim masiv în acest domeniu pentru a nu avea de suferit mai târziu. Copiii noștri trebuie să trăiască într-un mediu curat, nu într-un oraș aflat pe locul 3 la capitolul poluare. În acest sens, reprezentanții administrației locale ar trebui să fie atenți și la cum se construiește în oraș și unde. Nu putem sufoca orașul cu betoane!”, a mai spus Pătrașcu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.