Politic

BRAŞOV se alătură proiectului Venus pentru protejarea victimelor violenţei în familie

 

În anul 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 174/2018 care introduce măsurile cele mai radicale pe care statul și le-a asumat până acum pentru a opri violența în familie, dar și pentru a o preveni. Cel mai așteptat instrument este introdus prin lege – ordinul de protecție provizoriu care poate fi emis pe loc de către polițiști atunci când constată existența unui risc iminent la viață, integritate fizică, ori riscul ca libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică.

„La începutul lui ianuarie 2019 a devenit operațional ordinul de protecție provizoriu. Conform primelor informații oficiale, în primele 10 zile de când ordinul de protecție provizoriu a devenit operațional, au fost emise peste 150 de ordine de protecție provizorii. Statisticile acestea sunt extrem de importante, trebuie colectate și folosite în următorii ani și nu trebuie să le vedem ca indicând o creștere a fenomenului. Dimpotrivă, vom vedea tocmai cum sunt devoalate situațiile de violență domestică existente de mulți ani. Victimele trebuie să aibă încredere să ceară ajutor, mai mult decât au făcut-o în trecut, tocmai pentru că OPP este un mijloc imediat și eficient de apărare”, a declarat Roxana Mînzatu, deputat PSD.

Sursa citată a precizat că există o nevoie acută de servicii sociale pentru victime dar și pentru agresori, servicii care azi sunt extrem de puține în România, lipsind cu desăvârșire în unele județe. De aceea, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse a elaborat proiectul național „Venus” pentru care a încheiat acorduri de parteneriat cu toate consiliile județene din România. Valoarea proiectului este de 11 milioane euro și implementarea acestuia va dura 4 ani, urmând a fi susţinut din fonduri europene. Scopul primar al acestui proiect este de a amenaja în fiecare județ o locație protejată pentru victimele care trebuie separate de agresor și nu au posibilități de locuire. În aceste locuințe persoanele vor putea fi găzduite maximum un an.

„În legea 174 am prevăzut că autorităție locale sunt obligate ca în doi ani să creeze în fiecare județ, în fiecare zonă, centre și servicii sociale pentru ajutorarea victimelor violenței familiale, inclusiv în parteneriat cu asociațiile sau fundațiile de profil. Totuși, e nevoie de un model de bune practici și, tocmai de aceea, Guvernul se implică primul și dă un exemplu. Prin proiectul VENUS, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse înființează locuințe protejate în fiecare județ. În plus, în fiecare județ va funcționa o echipă de specialiști care va oferi victimelelor asistență juridică, psihologică, dar și, la nevoie, ajutor pentru găsirea unui loc de muncă, inclusiv programe de calificare gratuite. Pentru multe victime, obținerea independenței financiare este pasul fundamental pentru ieșirea din cercul vicios – dependență de agresor / agresiune.”, a adăugat Roxana Mînzatu.

„Consilierii județeni brașoveni au aprobat în ședința din 28 noiembrie 2018 acordul de parteneriat pentru participarea  județului Brașov la proiectul VENUS așa încât și în județul Brașov se va amenaja o locuință protejată și va funcționa o echipă de specialiști care să asiste victimele violenței în familie”, a declarat Gabriela Colțea, consilier județean PSD, membru al comisiei pentru sănătate.

Conform deputatului PSD, Guvernul pregătește și realizarea, cu fonduri norvegiene, a 8 centre de zi de asistență pentru agresori, la nivel zonal precum și a 10 centre de criză pentru situațiile de viol. Proiectul intitulat “Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” este finanțat prin Mecanismul financiar norvegian 2014 – 2021 și va avea o durată de 36 de luni.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button