BRAȘOV. Scenarii de acțiune împotriva terorismului, în Piața Sfatului
Specialiști din mai multe state și organizații europene în domeniul aplicării legii, securității și terorismului discută în aceste zile, la Brașov, scenarii de acțiune împotriva terorismului, luând ca studiu de caz Piața Sfatului.
Este cea de-a doua întâlnire în cadrul proiectului PRoTECT, după ce în urmă cu o lună a fost realizat un studiu de vulnerabilitate, al amenințărilor de tip atac terorist care se pot petrece la evenimentele publice din oraș.
Așa cum am mai precizat în paginile cotidianului nostru, Brașovul este singurul oraș din România care este inclus într-un astfel de proiect european și unul dintre primele orașe europene care au dorit să facă parte din proiect. Discuțiile de până acum au vizat dezvoltarea și implementarea securității pentru zonele de risc, cu accent pe zonele urbane aglomerate, precum și cooperarea tuturor factorilor implicați în gestionarea incidentelor de natură a periclita siguranța publică, fiind prezentat inclusiv un manual european de evaluare a vulnerabilității și modul său de aplicare. Participanții au vizitat apoi Piața Sfatului și au discutat,în grupuri de lucru, măsuri prioritare ce ar trebui implementate pentru reducerea riscurilor.
„Brașovul este studiu de caz în acest proiect, sunt importante concluziile și căile viitoare de acțiune. Beneficiile vor fi directe, în sensul în care acest loc atât de important pentru Brașov, Piața Sfatului, în care se derulează cele mai importante evenimente cu public în aer liber, va avea parte de un sistem pentru protecția participanților. Siguranța în fața posibilelor atentate este un lucru care ne preocupă nu numai pe noi, este o problemă de actualitate și mă bucur că Brașovul este partener în acest proiect în care sunt implicate instituții de siguranță națională din mai multe state europene și că a fost ales pentru acest studiu ale cărui concluzii vor fi apoi diseminate și aplicate în situații similare din țară și din alte orașe europene”, a declarat primarul George Scripcaru.
„Este un proiect extrem de important pentru autoritățile locale pentru că este vorba despre colectarea de informații și soluții de a proteja spațiile publice din localitățile urbane în general, și în mod particular în Brașov și alte patru localități europene – Eindhoven (Olanda), Larisa (Grecia), Malaga (Spania), Vilnius (Lituania). Toate aceste orașe sunt cele care derulează acest proiect și care vor veni cu soluții de minimizare a vulnerabilităților pe care le pot avea aceste orașe. Suntem aici la primul seminar din proiect, la Brașov, care este o bijuterie de oraș, și din acest motiv, foarte atractiv pentru turiști și totodată pentru oameni care au sentimente mai puțin plăcute, iar noi trebuie să protejăm mulțimea care se adună în piețele din acest oraș și să le oferim oamenilor securitate. Poți pune oricâte garduri și aduce oricâte forțe de ordine, însă acestea nu au ca efect crearea unui sentiment de siguranță, ci dimpotrivă. De aceea este necesar acest proiect, pentru a colabora în găsirea celor mai bune soluții care să crească gradul de siguranță al cetățenilor și sentimentul de securitate. Este un proiect foarte improtant pentru autoritățile locale din toată Europa, și este important ca toate aceste autorități să ia contact cu rezultatele acestui proiect. Proiectul se va încheia peste un an și jumătate, și în toată această perioadă noi vom comunica rezultatele analizelor noastre și soluțiile găsite”, a argumentat Peter Van Crommert, managerul proiectului.
Piața Sfatului a fost aleasă ca studiu de caz în proiect pentru că reunește mai multe condiții tipice care o pot face o țintă a atacurilor teroriste, fiind o zonă de promenadă foarte aglomerată, o zonă în care se desfășoară evenimente, include catedrala Ortodoxă și Biserica Neagră, care sunt obiective de ordin religios, include zone de shopping, restaurante, muzee, este centrul de interes al orașului vechi și, din acest motiv, poate ajuta la formarea majorității scenariilor și constatarea vulnerabilităților ce pot fi studiate și corectate pentru preîntâmpinarea unui atac terorist.
Din valoarea totală a proiectului, de 49.862 euro (fără TVA), contribuția municipalității, în procent de 10%, se ridică la 4.986,2 euro (fără TVA).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.