Politic

BRAȘOV. REGULAMENT de legalizare a CONSTRUCȚIILOR făcute FĂRĂ AUTORIZAȚIE, în DEZBATERE PUBLICĂ

 

Primăria Brașov a anunțat, în această dimineață, că se pune în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de legalizarea a construcţiilor executate fără autorizaţie de construire.

Persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Vineri, 8.00-12.30 şi 13.30-16.00), către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau pe e-mail infopublice@brasovcity.ro. Aceste propuneri pot fi transmise în perioada 16 martie -12 aprilie 2020.

Potrivit art. 37 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se instituie posibilitatea privind înscrierea dreptului de proprietate asupra construcţiilor în cartea funciară în baza unui certificat de atestare.

„În cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzut la art. 31 din Lege nu mai permite aplicarea sancţiunilor, certificatul de atestare /adeverinţa privind edificarea construcţiei va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situaţia actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale.
În situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale şi a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei”, se explică în raportul de specialitate.

Prin modificările aduse la aceste norme juridice din sfera autorizării construcțiilor, art. 37 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se instituie modalitatea de legalizare a construcțiilor edificate fără parcurgearea procedurii de autorizare.

Certificat emis în termen de 30 de zile, la cerere și după plata unei taxe

Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, certificatul de atestare va fi emis, la solicitarea justificată a beneficiarilor, în termen de 30 de zile, calculate de la data depunerii cererii.

Dacă se constată că documentația depusă este incompletă, acest lucru se notifică în scris solicitantului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării, cu menţionarea elementelor necesare în vederea completării acesteia, iar termenul pentru emitere se decalează cu numărul de zile necesar solicitantului pentru a depune cele solicitate, cu condiția depunerii acestora într-un termen de maxim 3 luni de la primirea notificării.
În situaţia necompletării documentaţiei în termenul prevăzut, documentaţia se poate restitui la cerere solicitantului, potrivit legii.

Certificatul de atestare a edificării/extinderii construcţiei se va emite dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: documentația depusă în mod complet să îndeplinească toate cerințele și condițiile prevăzute în regulament; să se prezinte dovada achitării taxei pentru emiterea certificatului de atestare stabilită prin Hotărâre de Consiliu Local – taxă care ţine cont de suprafaţa terenului cuprins în titlul de proprietate.

Pentru construcţiile realizate după anul 1958 până la apariţia Legii 50/1991 republicată, se va percepe de trei ori taxa legală, calculată conform art. 474 din Legea 227/2015 – Cod Fiscal.
Pentru construcţiile realizate după apariţia Legii 50/1991 republicată şi mai vechi de 3 ani de la data edificării, se va percepe de cinci ori taxa legală, calculată conform art. 474 din Legea 227/2015 – Cod Fiscal.
Taxa va fi achitată la data emiterii certificatului de atestare a edificării/extinderii construcţiei.

„Autoritatea emitentă a autorizaţiei nu este responsabilă pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existenţa, în momentul emiterii actului, a unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti privind imobilul – teren şi/sau construcţii -, responsabilitatea aparţinând solicitantului”, se mai arată în regulament.
„Construcţiile care nu se încadrează în condiţiile precizate în Regulament se vor modifica corespunzător sau se vor desfiinţa. Nu se vor introduce în legalitate nici un fel de construcţii provizorii (chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, situate pe căile şi spaţiile publice, corpuri de afişaj sau mobilier urban)”, conform regulamentului.

Regulamentul complet va putea fi consultat AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button