Politic

BRAȘOV. Răzvan Popa acuză „încropeala” în prezentarea dosarului pentru Capitala Europeană a Culturii

 

Președintele organizației municipale a PSD Brașov, consilierul local Răzvan Popa, a reacționat la pierderea, previzibilă, din punctul său de vedere, a două titluri pentru Brașov, de Capitală Europeană a Culturii (CEC) 2021 şi de oraş-gazdă pentru Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret din 2020. „Nu știu ce a cântărit mai greu în pierderea titlului de capitală culturală europeană pentru Brașov: faptul că avem lideri locali cercetați în mari procese legate de corupție, fapt ce implică până la urmă reticența din partea organismelor internaționale, ori faptul că am dat deoparte adevărata cultură și oamenii de valoare ai orașului? Am însă certitudinea că atâta vreme cât vom continua să acceptăm lucruri făcute în pripă, de fațadă și fără participarea specialiștilor ne vom lovi de asemenea rezultate”, afirmă Popa într-un comunicat.

El crede că Baia-Mare, Clujul, Timișoara și Bucureştiul, cele patru finaliste în cursa pentru CEC 2021, doar s-au pregătit mai bine, serios, cu profesionalism, și mai ales, din timp.
„Demersul celor care au încercat să încropească o prezentare a Brașovului, cât mai onorabilă, este lăudabil, însă din păcate lipsa profesionalismului și-a spus cuvântul, la fel și în cazul JOT 2020, când ne-am zgârcit și am refuzat ajutorul celor care întocmiseră dosarul câștigător pentru Innsbruck”, spune social-democratul.
El critică filmulețele ce însumează circa 12 minute de prezentare a candidaturii Brașovului: „Am avut impresia că participăm la o competiție pe temă sportivă, un filmuleț picurat cu câteva mesaje legate de cultură (fără ilustrația aferentă necesară), frânturi de cultură urbană și o mână de oameni ce apăreau repetitiv în clip. (…) M-aș fi așteptat să văd imagini cu Teatrul, Filarmonica, Opera, din spectacolele artiștilor de acolo, să arătăm că avem aceste instituții, și în plus teatre private, ansambluri folclorice etc.
Nu am regăsit o imagine de la parada Junilor, element distinctiv al orașului, sau un mesaj din partea reprezentanților celor șapte cete purtând, firește, costumele junilor, nu am văzut oameni purtând straiele tradiționale românești, nu am văzut multiculturalitate, obiceiuri, artizani, totul până la grava lipsă din patrimoniul municipiului a unui muzeu propriu, deși am avea cu ce sa ne mândrim ș.a.m.d.
În schimb am avut câteva cadre obținute cu o dronă, în urmă cu o săptămână, de la aprinderea luminilor de sărbători, munte și câteva panorame”.

Răzvan Popa acuză și faptul „nefiresc” că cei direct responsabili de dosar au lansat spre analiza brașovenilor o serie de idei, cerându-le votul, pentru ca apoi să fie anunțată candidatura Brașovului pe o cu totul altă temă decât ce se menționase în lista respectivă, dar și modul de organizare. „Singurul câștig este întocmirea unei strategii culturale a Brașovului. Depinde cum va fi pusă în practică și cât de eficient”, mai spune liderul PSD Brașov.
El consideră că se impune un „alt mod de lucru în ceea ce privește Agenția Metropolitană și de Dezvoltare Durabilă Brașov. Solicit public executivului primariei și conducerii agenției ca de acum înainte deciziile să fie luate transparent, să existe consultare, implicit cu consilierii locali, să ştim și să fim informați despre cum și pe ce anume sunt cheltuite fondurile gestionate de agenție”.
Popa consideră că dacă ne dorim un oraș cosmopolit, „nu putem să continuăm cu lipsa de asumare a greșelilor și lipsurilor, nu putem să ne mințim în continuare în legatură cu lipsa de viziune”.

Citiți și:

BRAŞOVUL nu a intrat în finala pentru CEC 2021 din cauza Sibiului?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button