Politic

BRAŞOV. Protestele taximetriştilor anti piraterie şi evaziune fiscală

 

Industriaşii şi transportatorii, respectiv taximetriştii, organizaţi în diverse forme de asociere, precum Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) şi Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), cer sprijinul autorităţlor guvernamentale în soluţionarea unor aspecte ce ţin de activitatea lor.

Mai mult, se pregătesc proteste în toată ţara, împotriva pirateriei și evaziunii fiscale, taximetriştii solicitând autorizaţie în acest sens pentru data de 13 decembrie. Intervalul orar al protestelor este între orele 9.00 şi 14.00. 

La Braşov, traseul manifestaţiei este Bulevardul Eroilor – Teatrul Sică Alexandrescu – strada Nicolae Bălcescu – Modarom. 

În memoriul adresat Guvernului României, protestatarii cer modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Ei doresc redefinirea sintagmei „dispecerat taxi”, ca „activitate conexă transportului în regim de taxi, marfă sau bunuri, autorizată de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicaţiei informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descărcate cu ajutorul internetului şi le transmite taximetristului prin staţia radio de emisie recepţie, prin intermediul aplicaţiei informatice mobile de taxi conectată la internet. Dispeceratul nu poate fi autorizat numai cu aplicaţia informatică, el trebuie să îndeplinească prevederile din Legea 38/2003”.

Un alt articol din aceeaşi lege care s-ar impune modificat, în opinia transportatorilor, este cel cu numărul 20, care ar trebui să interzică taxiurilor să efectueze transport public de persoane în regim de taxi sau să staţioneze în cadrul unui astfel tip de activitate în interiorul unei localităţi în care nu are autorizare. În forma actuală, apare şi „în mod permanent”. 

O altă modificare propusă în legea de referinţă este scoaterea din conţinutul articolului nr. 55 a expresiei „în mod repetat”, rezultând astfel următorul cuprins: „h) aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de trandport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art.7 alin (2) sau, după caz, ale art. 7 alin. (3)”.

Transportatorii motivează pretenţia de a fi scoase din lege sintagmele „în mod permanent” şi „în mod repetat” întrucât, spun aceştia, constatarea unor asemenea aspecte este foarte greu de efectuat de către organele de control, iar instanţele de judecată anulează procese-verbale de constatare pe motiv că o faptă comisă de două-trei ori nu este suficient pentru a fi sancţionată. 

„Transporturile rutiere aduc anual 4,7% din PIB, dar autoritățile statului tolerează pirateria, astfel încât România să piardă încă 4,7% din PIB, numărul celor care fac piraterie fiind aproape egal cu cel al transportatorilor autorizați. În curând, România va pierde și procentul de 4,7% din PIB adus de transportatorii autorizați, din cauza concurenței neloiale și a pirateriei tolerate de autorități în ultimii șapte ani, pentru că cei care respectă legea vor da faliment. Nu înțelegem cum pregătește Guvernul OUG pentru a-i condamna penal pe cei care nu plătesc taxele și impozitele, din moment ce în România vorbim deja despre fenomenul numit «uberizare»  fenomen tolerat și susținut de Guvern prin lipsa oricăror acțiuni care l-ar putea opri, se arată într-un comunicat al COTAR.

Potrivit sursei citate, acest fenomen nu se referă exclusiv la firma Uber, ci la toate afacerile neautorizate care se ascund în spatele unor platforme digitale.

citeşte şi

BRAȘOV. Taximetriștii se pregătesc de protest anti-Uber


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button