BRAŞOV. Primim înapoi un deputat?
Raportul emis de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care a dus la încetarea mandatului de deputat de Braşov a lui Petre Roman a fost anulat. Casa de avocatură Chiuariu & Asociaţii a obţinut această victorie pentru fostul deputat, potrivit ştiripesurse.ro. Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), potrivit căruia Petre Roman s-ar fi aflat în incompatibilitate, din data de 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată. Decizia nu este definitivă.
Într-un comunicat remis luni, Tudor Chiuariu solicită ca Petre Roman să fie repus în funcţia de deputat. „Am invocat în faţa instanţei numeroase neregularităţi procedurale şi de fond în emiterea raportului care au condus la concluzia greşită că dl Roman ar fi fost în incompatibilitate. S-a dovedit astfel că toate susţinerile ANI potrivit cărora dl Roman nu ar fi contestat Raportul ANI în termenul legal sunt neadevărate. Instanţa a constatat că acea contestaţie a fost formulată legal. Se impune repunerea în funcţia de deputat a dlui Roman, cu efect imediat, pentru că Raportul ANI în baza căruia i-a fost încetat mandatul este acum desfiinţat”, a declarat Tudor Chiuariu.
Petre Roman a candidat în 2012 pentru Camera Deputaţilor pe listele USL Braşov, în colegiul 8 din municipiul reşedinţă de judeţ.
În luna ianuarie a anului 2015, Tribunalul Bucureşti a decis să se menţină raportul ANI, prin care s-a constatat că fostul parlamentar se afla în incompatibilitate. Hotărârea a fost luată la acel moment ca urmare a unui incident procedural, în urma căruia Petre Roman nu s-a adresat în timpul acordat de lege, instanţei competente, astfel că după decizia Tribunalului, Petre Roman şi-a pierdut mandatul de deputat. În acel moment, Petre Roman era deputat de Braşov. În martie 2014, ANI a constatat că 22 de deputaţi şi zece senatori, printre care Petre Roman şi Sorin Ilieşiu, au fost în incompatibilitate pentru că au deţinut şi alte funcţii.
Trei parlamentari în minus la Braşov
În urma alegerilor din 2012, Brașovul a obținut 11 posturi de deputat (dintre care trei prin redistribuire) și șase de senator (două prin redistribuire). Anul trecut, două posturi au devenit vacante: Colegiul uninominal nr. 6 (Răcădău-Florilor-Noua-Craiter), deţinut de deputatul Ioan Adam (PSD) până în februarie, precum şi de cel cu nr. 7 (zona Astra), ocupat până în aprilie de Ion Diniță (PC). Ambii parlamentari au demisionat din forul legislativ după ce DNA a deschis anchete împotriva lor.
Reprezentanţii PNL au făcut plângere împotriva Guvernului condus de Victor Ponta la Curtea de Apel București, pentru refuzul de a organiza alegeri parlamentare și locale parțiale, dar lucrurile au rămas la fel.
În ceea ce privește locul vacant rămas în urma încetării mandatului lui Roman, ales în Colegiul uninominal nr. 8 Brașov, în care, prin redistribuire, a obținut un mandat și Gheorghe Ialomițianu (PNL), potrivit legislației, în colegiul în care sunt mai mulți parlamentari, nu se mai organizează alegeri anticipate dacă unul dintre aleși își pierde mandatul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.