Politic

BRAŞOV. Primarul George Scripcaru s-a dezlănţuit când a auzit argumentele consilierilor locali PSD de a se opune creşterii de anul viitor a dărilor locale

 
Proiectul de hotărâre a Consiliului Local Braşov privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale pentru anul 2019, a creat un întreg scandal în şedinţa de miercuri.
 
Toţi consilierii locali din PSD s-au opus proiectului, argumentele fiind aduse de liderul grupului, Lucian Pătraşcu, acestora alăturându-se independentul Şerban Şovăială. Cristian Macedonschi de la FDGR Braşov s-a abţinut de la vot. Cu toate acestea, hotărârea a trecut, ceilalţi consilieri prezenţi ascultând de sfatul primarului George Scripcaru de a accepta termenii actului normativ local, după ce a combătut punct cu punct motivele expuse de Pătraşcu. 
 
Practic, primarul s-a „dezlănţuit” circa o jumătate de oră, pe de o parte pentru a-i certa pe social-democraţi, acuzându-i de populism, de cealaltă parte amintindu-le că situaţia mai dificilă în care edilul spune că se află administraţia locală braşoveană este cauzată tocmai de Guvernul PSD „în urma măsurilor proaste în ceea ce priveşte partea fiscală”.    
 
Discrepanţe la taxele pe clădiri
 
Independentul Şerban Şovăială a spus că nu este de acord cu unele aspecte din hotărârea citată, deoarece există o discrepanţă între taxele percepute persoanelor fizice faţă de cele juridice, pe acelaşi tip de clădire. 
 
„În condiţiile în care atât în anul 2016, cât şi 2017, bugetul local a fost finalizat cu un excedent de milioane de euro, chiar nu înţeleg de ce trebuie să mărim taxele şi impozile locale pentru populaţie. Pe de altă parte, am sesizat o discrepanţă la clădirile nerezidenţaiele, care dacă sunt în proprietatea unor persoane fizice sunt taxate cu 0,2%, în timp ce dacă sunt în proprietatea unor persoane juridice sunt taxate cu 1,3%, deci maximum permis de lege, peste care se adăugă 0,5%, ajungând practic la 1,8%. Este o diferenţă de nouă ori. În plus, toate taxele sunt majorate la maximum posibil, deşi prin lege există o marjă. Singura care este la minimum este taxa pe clădirile deţinute de persoanele fizice”, a fost punctul de vedere exprimat de Şovăială.
 
Lucian Pătraşcu a anunţat că şi grupul PSD votează, de asemenea, împotriva proiectului: „Se doreşte majorarea de taxe la construcţii cu 10%, la terenuri cu 15% şi la auto tot cu 15%. Grupul consilierilor locali PSD sunt împotriva oricăror majorări de taxe şi impozite pentru braşoveni. În anul 2017 avem un excedent în sumă de 111.955.000, în 2016, avem excedent de 147.339.000 lei, în 2015, 45.417.000 de lei. Ştim cu toţii că anul trecut, CL a majorat salariile persoanelor care lucrează în Primăria Braşov, de două sau de trei ori, care reprezintă practic şi o diminuare a bugetului local. Am ajuns în situaţia ca un director de instituţie din cadrul Primăriei să câştige şi 2.000 de euro. Acum, ce facem, majorăm taxele şi impozitele la braşoveni? (…) Haideţi să învăţăm să gestionăm mai bine banii de la bugetul local”, a declarat Pătraşcu.
 
 
Ni se întorc banii!”
 
El a adăugat că suma de 75 de milioane de lei de care Braşovul a fost văduvit în urma modificărilor fiscale, impuse de actualul Guvern, s-ar întoarce la un moment dat la Braşov: „Lipsa celor 75 de milioane de lei, din acele cote defalcate, dacă ne uităm la art. 6, aliniat 5 din Legea bugetului statului, acele sume se vor întoarce la Braşov în anul 2018, pentru că bugetul local ar trebui să fie cel puţin egal cu al anului 2017, conform legii”. 
 
Cristian Macedonschi a spus că se va abţine, el fiind un „adept al mobilităţii inteligente şi al mobilităţii electrice. Unul din punctele la această mărire de taxe se referă şi la cea auto. Nu pot fi de acord cu această mărire fără o reducere sau chiar scutire de impozite la maşinile electrice şi cele hibrid”.
Remarca nu a scăpat „netaxată” de George Scripcaru, care a replicat maliţios: „Foarte inteligent, domnu’ Macedonschi, dar sunteţi într-o eroare totală”.
 
După un alt schimb de replici acide între consilierul local PNL Carmen Ferghete Ţop, independentul Şerban Şovăială şi Arnold Ungar de la FDGR, a intervenit şeful Direcţei Fiscale, Marian Voinescu, pentru a lămuri ce este cu aceste propuneri de mărire a taxelor şi impozitelo9r locale despre care el a spus că au rămas nemodificate de opt ani: „Maşinile electrice sunt scutite de la impozit pentru că acesta se calculează după capacitatea cilindrică, iar cele hibrid sunt scutite 95%. În privinţa discrepanţei la taxele pe clădirile rezidenţiale din proprietatea persoanelor fizice şi juridice, noi am preluat modelul altor direcţii din ţară. Indexarea taxelor şi impozitelor locale, conform legislaţiei fiscale, prevede ajustarea în funcţie de inflaţie. Avem o rată a inflaţiei de 1,34. (…) În plus, acum facem o indexare după opt ani. Practic, în 2018 avem aceleaşi taxe ca în 2010”.
 
 „Aduceţi banii înapoi!”
 
Finalul disputei a fost susţinut de primarul George Scripcaru care, timp de minute bune, a dărâmat punct cu punct acuzaţiile social-democraţilor: „Nu vreau să intru în detalii de natură fiscală, este treaba celor care se pricep şi care sunt de specialitate. În fiecare an, avem un rating făcut de agenţia internaţională Fitch, care a evaluat Braşov ca un municipiu echilibrat şi din punctul de vedere al taxelor şi impozitelor. Tocmai de aceea ratingul obţinut de Braşov este pe un trend pozitiv, faţă de alte oraşe din ţară, pentru că nu am fost populişti, dar nici exageraţi prin introducerea în buget de taxe şi impozite trecute doar pe hârtie dar pe care să nu le încasăm niciodată, aşa cum fac alte localităţi, lucru dovedit. De asemenea, gradul de venituri la bugetul local se situează pe o poziţie bună, de circa 98% la colecare. Deci, am făcut o treabă bună, iar asta au spus-o cei din forurile internaţionale care au făcut evaluarea municipiului Braşov”.
 
Scripcaru a continuat adresându-se consilierilor social-democraţi: „Nu mai fiţi populişti, chiar dacă se apropie alegerile! Braşov este un oraş viu, care trebuie să trăiască şi nu putem veni cu iluzia că dacă anul acesta sunt tăiate 750 de miliarde de lei (vechi – n.r.), să credem în promisiunea că îi vom reprimi, cândva, înapoi, pentru că nu am fi realişti. Cert este că Guvernul PSD a tăiat bani de la bugetele locale din România, este vorba de multe miliarde de lei, iar municpiului Braşov este văduvit de aceşti bani, care erau ai Braşovului. Braşov participă la bugetul consolidat al statului cu multe mii de miliarde de lei în fiecare an, dar înapoi se întorc foarte, foarte puţini bani. Aşa că, cei care sunt decidenţi politici, ar trebui să vă bateţi pentru judeţul Braşov şi să aduceţi banii înapoi”.
 
Primarul a sugerat că regretă lipsa de reacţie a autorităţilor locale când s-a anunţat că bugetul local a fost diminuat cu 75 de milioane de lei, în urma modificărilor aduse la codul fiscal. 
 
„Puneţi mâna şi învăţaţi legea!”
 
„Iar în ceea ce priveşte excedentul bugetar, acesta nu e rezultat în urma încasării de venituri şi că nu ştim ce să facem cu banii. Este un fond de dezvoltare, pe care legea te obligă să îl ai şi la care te raportezi pe proiectele de investiţii. Nu poti porni o investiţie fără o prognozare a bugetului în acest sens. 
Excedentul este format din bani necheltuiţi din cauze procedurale, pentru că Guvernul nu face nimic pe legea achiziţiilor şi astăzi blochează România. Sunt bani pe care nu-i poţi mişca aşa cum vrei tu, să-i duci într-o altă zonă de investiţii. Puneţi mâna şi învăţaţi legea!”
 
În încheiere, Scripcaru a tunat: „Să vă duceţi la guvernul dumneavoastră şi să aduceţi banii Braşovului înapoi, să întregiţi bugetul local aşa cum a fost odată. 
Guvernul a luat decizii proaste, care duce România într-o direcţie proastă din punct de vedere fiscal”.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button