Politic

BRAŞOV. Premierul Tudose a spus în Parlament că avem economie solidă. Aşa o fi, dar oamenii din popor percep altfel situaţia

 

Premierul Mihai Tudose a afirmat, recent, în Parlament, că România are o „economie solidă”, iar creşterea economică prognozată, de 5,2%, va fi depăşită. „Dacă asta spune că o economie nu merge, explicaţi dvs., vă rog. Acesta este cel mai bun indicator al bunului mers al economiei reale, dar şi a fezabilităţii politicilor economice promovate. Creşterea economică anunţată şi asumată în proiecţia de buget pe acest an a fost de 5,2%. Ne cerem scuze că o vom depăşi şi va fi o creştere economică mai mare”, a explicat şeful Guvernului.

Cu toate acestea, Executivul a anunţat că va introduce supraacciza la carburanți, mecanismul split TVA, iar contribuţiile sociale vor fi datorate din 2018 doar de angajați. De asemenea, investițiile publice au fost drastic reduse, Guvernul intenționează să micșoreze la jumătate sumele pe care, prin lege, este obligat să le vireze la Pilonul II de pensii și să colecteze la buget dividendele companiilor de stat.

Dacă aceste măsuri și altele asemănătoare contrazic sau nu viziunea „roz” asupra realității pe care guvernanții o promovează, am încercat să aflăm în cele ce urmează:

„Măsurile guvernamentale de sprijinire a mediului de afaceri lipsesc”

Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov: „Creşterea economică realizată la nivel naţional se regăseşte şi la nivelul judeţului Braşov, astfel că atât cifra de afaceri, numărul firmelor care au realizat profit, cât şi productivitatea muncii sunt în creştere. Faptul că cele mai semnificative creşteri sunt realizate de sectorul de servicii şi nu cel de producţie, industrie, comerţ, arată în continuare că măsurile guvernamentale de sprijinire a mediului de afaceri lipsesc, măsurile cu caracter social de creştere a veniturilor fiind deocamdată singura grijă a Guvernului. Toate aceste cheltuieli la nivelulul bugetului încep să producă panică, atâta timp cât încasările la buget nu s-au ridicat la nivelul prognozat, panică ce-şi găseşte «rezolvarea» în măsuri îndreptate împotriva mediului de afaceri. Ultimele măsuri, cea cu supraacciza la carburanţi, reintroducerea taxei pe construcţii speciale, mecanismul split TVA, împrăştie un val de neîncredere în sprijinul dat de Guvern mediului de afaceri. Măsurile promise la începutul guvernării şi eliminarea celor peste 100 de taxe nu reuşesc să atragă noi investiţii şi investitori, ci dimpotrivă ridică serioase semne de întrebare dacă nu ar trebui ca vocea nemulţumită a mediului de afaceri să devină mai puternică şi să încerce să-şi impună necesităţile, necesităţi benefice atât pentru economia naţională, cât şi la nivelul dezvoltării şi supravieţuirii firmelor”.

„Cei care nu au achitat TVA până acum, vor găsi altă cale să facă la fel”

Sidonia Barbu, manager firmă privată: „Odată cu introducerea unei noi accize la carburanţi, este clar că toate preţurile se vor scumpi. Cheltuiala de transport este o componentă care se înglobează la preţul final. Split TVA, altă idioţenie. Nu am avut destul de lucrat pentru FISC, ne mai impovărează cu o măsură care ne îngreunează activitatea. Noi, firmele private, oricum ţinem în contabilitate evidenţa TVA şi o achităm mereu la termen ca să nu plătim penalităţi. Iar cei care nu au plătit până acum, vor găsi altă cale să nu plătească, iar noi, ca buni platnici, rămânem cu munca şi cu banii luaţi”.

„Mi-am pierdut clienți de la lună la lună”

Valentin Ionescu, persoană fizică autorizată: „Eu nu știu despre ce economie solidă și ceștere economică vorbește domnul prim-ministru, dar în ceea ce mă privește aproape că mă îndrept spre faliment. Eu ofer servicii de întreținere aparatură electronică, iar portofoliul meu de clienți este tot mai slab, pentru că multe firme și-au restrâns activitatea tocmai din cauza problemelor financiare. Mi-am pierdut clienți și din cauza faptului că eu nu sunt plătitor de TVA, iar contabilii firmelor plătitoare de TVA spun că au probleme la rambursarea TVA-ului dacă lucrează cu mine. Pe de altă parte, scumpiri vor fi cu siguranță în toate, dacă se introduce supraacciza la carburant, să nu ne mai prostească pe față”.

„Prognozele FMI au fost în mai multe rânduri eronate”

Florin Orțan, senator PSD Braşov: „Nu există nici o contradicție între mesajul privind creșterea economică și reintroducerea supraaccizei la carburanți sau anunțul privind mecanismul split TVA. Și asta pentru că prim-ministrul este unul dintre cei mai importanți oameni care pot transmite mesaje cu impact asupra pieței. Încrederea pe care o reflectă mesajul lui Mihai Tudose are darul de a-i liniști pe cei care urmăresc știri alarmiste, sau care prezintă adevărul parțial. Iar premierul vine cu argumente concrete în privința direcției bune în care merg lucrurile. Creșeterea economică certificată de organismele internaționale are darul de a atrage și investitorii. În același timp reamintește că prognozele FMI au fost în mai multe rânduri eronate, așa cum se va dovedi și cea privind depășirea deficitului bugetar, pe care economiștii Guvernului îl văd sub 2,98%. Cu toate acestea, nu există o contradicție cu nevoia de bani pentru buget. Colectarea TVA nu a fost chiar cea mai bună, în ciuda relaxării fiscale, iar acest lucru înseamnă că se face evaziune fiscală, care trebuie combătută. Mecanismul split TVA este o cale prin care încasările din TVA ale firmelor nu vor mai putea fi folosite pentru alte cheltuieli, iar banii, care sunt ai statului, vor ajunge la el. De ce sunt ai statului? Pentru că agentul economic îi încasează în numele statului. La fel, recuperarea taxei pe valoarea adăugată de la firmele aflate în insolvență, care până acum se realiza cu dificultate. Va rezulta o piață mai „aerisită” de evazioniști, în care cei corecți vor putea să facă legea, cum ar fi normal. Cât despre supraacciză, ea a mai fost în vigoare, iar renunțarea la ea nu a produs efecte. Rămâne de văzut dacă într-un final comercianții vor înțelege mesajul premierului în această privință”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button